Karácsonyi hisztéria

karacsonyi-vasarlas

„Már megint anyádhoz megyünk szenteste? Minek nekünk karácsonyfa? Nem sütsz beiglit? Minek főzöl egész nap a konyhában, mikor úgyis megesszük 20 perc alatt? Nem vettél csillagszórót? Már megint tévét nézel? Miért kell mindig mindent nekem csinálni? Minek jön már megint Kate néni Amerikából? …” – hangzanak ilyenkor a szokásos, vérlázító kérdések, amikre valahogy sosincs válasz.

A múlt héten megnéztem a Momentán Társulat Fröccs című darabját, aminek aktuálisan a következő címet adták:

Miért mindig karácsonykor borul a bili?

A Társulat szokás szerint mindennapi élethelyzetekre improvizált. Ez most a karácsonyi előkészületekről és a karácsony estéről szólt. Túlzásba vitt vásárlási láz, örökös rohanás, dugó, idegesség, túlfeszített érzelmek, veszekedés, cirkusz, cirkusz, cirkusz, kötelező körök szeretet és békés családi együttlét helyett. A pszichológus most is válaszol: F. Várkonyi Zsuzsa véleményét hallhattuk minden egyes jelenet után. 1/3 pszichológia, 2/3 impró. Jó kis kombó: felüdülés, nevetés, néha egy kemény gyomros, magunkra ismerés, majd újabb nevetés. Profi színészi teljesítmény, kíváló szakember, aktuális téma, és lelkes közönség. Mi kell még egy remekbe szabott szombat estéhez?

Vajon mi állhat a karácsonyfóbia hátterében?

F. Várkonyi Zsuzsa szerint ott van a legnagyobb stressz és igyekezet karácsonykor, ahol év közben hiányzik a szeretet és ezért olyan nagy a tétje a karácsonyi vacsorának, a szentestének, mert legalább egyszer az évben szeressük már egymást, legalább most legyen jó esténk. És persze, hogy nem lesz. Hiszen a felhalmozódott feszültségtől szinte borítékolt, hogy robban minden. Mégis mi a megoldás?

Ahelyett, hogy mindent egy estére teszünk fel, szeressük egymást inkább egész évben és ezt mutassuk is ki, így nem kell mindent egyetlen este alatt bepótolnunk, ami valljuk be eleve lehetetlen próbálkozás. Ha a karácsony nem válik egy bizonyító erejű tétmeccsé, akkor nem leszünk fusztráltak, akkor tudunk együtt izgatottan készülődni, fát díszíteni, csomagolni, főzni, teríteni, nevetni, szeretetben, békében együtt lenni, akkor meg tudjuk kreatívan oldani „a hova menjünk és mit csináljunk szenteste ” kérdéseket, anélkül, hogy mindenki megbántódna.

boldog-karacsonyNem attól lesz a karácsony meghitt, felejthetetlen családi ünnep, hogy évről évre megdöntjük a – sokszor értelmetlen – ajándékokra elköltött büdzsét, hogy minden este munka után szentségelünk a dugóban, rohanunk mindenhova, és az egész ünnepi készülődés egy stresszes rémálommá válik. Nem kell, hogy tökéletes legyen. Nem történik semmi, ha nem 6-kor lesz a vacsora tálalva, ha valami hiányzik, ha nem jön a Jézuska 4-kor, 8-kor, ki hogy tervezi. Nem ettől lesz tökéletes a pillanat.

Mi lenne ha most máshogy lenne, mint eddig?

Ahogy te szeretnéd álmaidban? Ne csak mondjuk, hogy „Békés, boldog karácsonyt!”, valósítsuk meg! Rajtad múlik. Még van idő az újratervezésre, mindent megbeszélni a rokonokkal, a pároddal, a gyerekekkel, kitalálni mi legyen az ünnepi menü, hova menjetek, vagy éppen ne menjetek, ki hogyan tud részt vállalni az ünnepi készülődésben, és meglátod, hogy a körülöttetek idegességtől vibráló levegő végre öröm és béke színterévé válik. Ennek mindenki örülni fog és boldogan vesz majd részt a megváltozott körülmények adta új élményben. Lehet ilyen is.

Békés, vitamentes készülődést és tényleg boldog karácsonyi ünnepeket kívánok minden kedves Olvasómnak!