A tökéletesség illúziója

tokeletes pillanat

A tökéletesség illúziója, avagy tökéletlenségünk tökéletessége.

Megkérdeztem néhány embert, hogy nekik mit jelent az, hogy tökéletes. Íme a válaszok:

• Tökéletes az, amire nagyon kell vigyázni, mert egy pillanat alatt el is illan.
• A valóság és az álom határa.
• Kikezdhetetlen.
• A húsleves illata.
• Ami készen van.
• Isten.
• Minden rendben, minden nagyon jó.
• A tökéletes az, amitől nyugalom van a szívemben. A tökéletes az, ami pont úgy jó, ahogy van. A tökéletes megnyugtat, elégedetté tesz, biztonságot és bizonyosságot is jelent.
• A tökéletes egyszerű, érthető, élvezhető.
• Egy olyan állapot, ami után nincs fejlődés, mindent elértél, ez a vég. A perfekcionizmus életellenes, minden befejezett. Az életben pedig minden folyamatos mozgásban van, minden fejlődik.

Neked mi a tökéletes?

Van aki forrón szereti: Senki sem tökéletes!

Mi a különbség a perfekcionista és a maximalista között?

A perfekcionista ugyan magasra teszi a lécet, de az azért még éppen elérhető. Ha valakinek a minőségi munka fontos és ez közel áll az értékrendjéhez, akkor a perfekcionizmussal nincs különösebb probléma. Az egészséges perfekcionizmus még motivál, jobb és szebb munkára sarkall.

A túlzott maximalizmus azonban már rombolja az énképet, veszélyezteti az önelfogadást. A maximalista olyan teljesíthetelen elvárásokat fogalmaz meg önmagával szemben, amelyek csak az ideáljában léteznek. Állandó hiányt él meg, folyamatosan frusztált, elégedetlenség és bűntudat kíséri, mert nem tud megfelelni saját elvárásainak. A maximalisták valójában sokkal magasabbra teszik a mércét önmagukkal szemben, mint amit mások elvárnak tőlük. Maximalistának lenni nagyon fárasztó és kimerítő.

Ha mindig a tökéleteset keressük, sosem érezzük jól magunkat, hiszen mindig a hiányt éljük meg.

A maximalizmus kezelése 10 pontban

Őszintén szólva elég megterhelő így élni, de ezt hozod magaddal gyermekkorodból, ezt tanultad, így hát mese nincs, ennek próbálsz megfelelni. A jó hír az, hogy ez elég hatékonyan és látványosan kezelhető coaching keretében is.

 1. Az első lépés ennek a megoldására maga a felismerés, hogy maximalista vagy. Ha nem tetszik, ha úgy érzed teljesen felőrölt, akkor itt az ideje változtatni rajta.
 2. Tedd fel magadnak újra és újra ugyanazt a kérdést: „Megéri-e hajszolni a tökéletességet, vagy csak időfecsérlés és igazából fókuszálhatnék a valós céljaim elérésére?”
 3. pareto elv
  A Pareto-elv, más néven a 80–20 szabály kimondja, hogy számos jelenség esetén a következmények 80%-a az okok mindössze 20%-ára vezethető vissza. Magyarul, a feladat 80%-os teljesítéséhez valójában elegendő 20%-ot letenni az asztalra. A maradék 80%-ban pedig már csak 20%-ot tudunk javítani.

  Először érdemes 120% helyett csak 95%-ot produkálni, ez még mindig jó. Elég jó. Aztán már csak 90%-ot, 85-öt. És jöhet a bűvös 80% is! Például nem állsz neki századszor is ellenőrizni a valójában már rég kész prezentációt, nem mosogatsz el minden este lefekvés előtt, nem teszed színek szerint sorrendbe a ruháidat… Túl fogod élni. A családod továbbra is szeretni fog, és a főnököd még mindig  elégedett lesz veled.

 4. Koncentrálj a pozitív dolgokra a negatív helyett, vedd észre a jót, valaminek a meglétét, a szépet, az igazán fontos dolgokat, a hiány érzetét pedig felejtsd el!
 5. Dícsérd meg magad, ha felismered, hogy már megint a maximalizmusodnak próbálsz megfelelni!
 6. Hagyd abba a tökéletesség hajszolását! Jó lesz az így is, sokkal jobb, mint ahogyan azt más csinálná.
 7. Légy türelmes és gyakorolj! Egyre könnyebb lesz.
 8. Gyakorold az elfogadást! Annak az elfogadását hogy valami tökéletlenül is lehet jó, szép, elegendő, sőt kielégítő.
 9. Lazíts! Pihenj!
 10. A fürdőszobában a tükörre, vagy a konyhában a hűtőre, a hálóban a szekrényre, – bárhová, ahol sokat látod, – kiírhatod nagy betűkkel: „ELÉG JÓ VAGYOK!

Maximalizmus helyett

Nem akarom az okait firtatni a maximalizmusnak és a tökéletesre vágyásnak. A coaching nem a múlttal, nem az okokkal, hanem a megoldással foglalkozik, a jelenre, a jövőre fókuszál.

Coachingban mindig az „elég jó megoldásra” törekszünk. Nincs olyan, hogy tökéletes megoldás. (Például a fenti lista sem tökéletes.) Csak elég jó megoldás van.

Ha mindig a tökéleteset keresed, sosem leled meg. Ráadásul, amit ma annak tartasz, az holnap már biztosan nem lesz az, és kezdheted elölről az egészet.
Nincs tökéletes, legfeljebb számodra, akkor és ott, az adott pillanatban. Mindenkinek vannak hibái, neked is, nekem is. Tökéletlenek vagyunk mind, és ebben éppen ez a tökéletes. Tökéletes vagy a párod számára és a párod is tökéletes a te számodra. Meglepő az élmény, mikor felfedezzük tökéletlenségünk tökéletességét, és így tudjuk szeretni magunkat és egymást – tökéletlenként, hiszen ez a szeretet lényege: a tökéletlenségek mögött meglátni valakiben, vagy valamiben a szépséget.

A barátom sem tökéletes és én sem vagyok az – így aztán tökéletesen összeilllünk.

Alexander Pope

Az én olvasatomban a pillanat lehet tökéletes: egy érzés, egy íz, egy illat, egy kép, egy hang, egy érintés, egy villanás, egy emlék…
A tökéletesség egy illúzió, akár csak a világunk. Egy múló pillanat, csak egy nézőpont, ami egyszeri és megismételhetetlen.

Ha problémád van a maximalizmusoddal, és egyedül nem tudsz vele megbírkózni, hívj és segítek.