TUDTAD? – Petrezselyem

petrezselyem

A petrezselyem a szájszag legjobb ellenszere.

Legismertebb hatása a vízhajtás, vesetisztítás és a vérnyomás csökkentés. Vesekövek feloldásában is jelentős szerepe van. Testszerte szünteti az ödémákat. Teája jó hólyaghurut esetén. Vértisztító, antihisztamin hatású, így nagyon jó az allergiára, a hörgők tisztításával segíthet az allergiás tüsszögések csillapításában.

Serkenti az immunrendszer működését gazdag béta-karotin, C-vitamin, B12-vitamin, zsírsav és klorofil tartalmának köszönhetően. Hat az emésztésünkre és a puffadást is csökkenti, illetve megelőzheti. Magas a vas tartalma, lúgosít.

Tisztítja a májat, lépet, hasnyálmirigyet, kihajtja a lerakódott mérgeket, besűrűsödött vizet. Frissíti az epét, epekő kezelésére is javallott hosszútávú használata. Görcsoldó, reumaellenes.

Szájszagra a legjobb csodaszer, szájüregi fertőzésekre, ínygyulladásra a zöld levelek elrágcsálása, vagy a forrázatával történő öblögetés is hat.

Rendszeres fogyasztása eltünteti a keléseket, pattanásokat, külsőleg is használhatjuk lemosóként.

Erősíti és nyugtatja az idegrendszert. Az ókórban még az epilepszia kezelésére is sikeresen alkalmazták.

A természetgyógyászatban a petrezselyemgyökeret méhösszehúzó hatása miatt menstruációs fájdalmak enyhítésére is alkalmazzuk. Vese- és petefészekciszták kezelésénél szinte nélkülözhetetlen a gyökeréből készült főzet alkalmazása.

A friss petrus jó a szúnyogcsípések ellen is. Dörzsöld be a szabadon maradt testrészeidet és távol maradnak a szúnyogok.

A petrezselyem egyszerre vitaminbomba, gyógynövény és pótolhatatlan ételízesítő. Senki konyhájából nem hiányozhat. Én levesbetétnek is használom, ettől válik élővé a főtt, meleg leves. Sosem főzöm, nyersen aprítva teszem a kitálalt leves tetejére.

Ellenjavallat: vesegyulladásnál kerülendő, a termésdrog teája vesevérzést, terhes nőknél pedig abortuszt okozhat. Óvatosan használjuk! A kevesebb több elve itt is alkalmazandó.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.