A puffadás oka és kezelése

puffadás-oka

A TV reklámokban számos módon és alkalommal találkozhatsz különféle puffadásgátló szerek ajánlásával. Ezek többnyire vicces formában tálalják a problémát, és valamilyen csodaszerben kínálják a megoldást. Az nyilvánvaló, hogy ez többeket érintő kellemetlenség, amire sokszor valóban hasznos lehet egy gyors tüneti kezelés, de az alapkonfliktus ennél mélyebben gyökerezik. Ennek szerteágazó okaira és megoldási lehetőségeire mutatok egy gyors áttekintést. Természetesen egy ilyen cikk kereteit lényegesen meghaladják az egyes konkrét esetek okainak és kezelésének alternatívái.

Mindjárt szögezzük is le, hogy a haspuffadásnak (felfúvódás – meteorizmus) nagyon sok oka lehet. 

Nem mindegy, hogy csak átmeneti – akut – problémától szenvedsz, vagy régóta fennálló – krónikus – puffadástól. A krónikus esetet érdemes minden esetben kivizsgáltatni és annak megfelelően eljárni.

Büfi, böfi és pukimanó

A puffadás gyakorlatilag a túlzott bélgáz termelődés következménye. Ennek sajnos látványos, vagy akár hallható/érezhető következményei a felfúvódás, böfögés, (akár a szájszag is) és a szellentés.

Ha a napi kvázi természetesnek mondható 500-1200 ml bélgáznál több termelődik az emésztés során a szervezetedben, akkor ez a felelős a puffadásért, a görcsökért, a kellemetlen tünetekért. Sőt, még a bűzös szájszag mögött is állhat puffadás, hiszen a bélgázok egy része felszívódik, a véráramba kerül, onnan a tüdőbe, majd távozik a kilélegzett levegővel együtt. A bélgázok másik része a gyomorból a nyelőcsövön és a szájon át távozik (ez a böfögés) és amiről már egészen biztos vannak kellemetlen élményeid, az pedig a végbélen keresztül ürül ki a béltraktusodból némán, vagy akár hang kíséretében, ez a szellentés.

Szóval, tény, hogy az emésztőrendszeredbe valamilyen módon (lásd később) bekerült légnemű anyagoktól bizony valahogyan meg kell szabadulnod. Ha minden rendben halad, akkor általában kb két deci levegő van a beleidben, illetve a vastagbélben. A csecsemők rém ügyesen megoldják a sok lenyelt levegőt és büfiznek egy jól esőt szoptatás után, sőt még direkt meg is büfiztetjük őket, de te persze – lévén felnőtt intelligens ember  – már viselkedsz. Közben pedig te is tudod, hogy milyen jó érzés egy-egy büfi eleresztése, mikor megszabadulsz a felesleges, kínzó levegőtől. Micsoda megkönnyebbülés!

Ha azonban továbbjutott ez a levegő, illetve ha az emésztés során keletkeznek a különféle szagtalan és szagos gázok, akkor azok már csak a hátsó traktuson keresztül tudnak távozni.

Pukimanó titka

Ha túl sok a gáz a gyomrodban és a béltraktusban, akkor nyálkával körülvett légbuborékok formájában tárolódik, ettől leszel végső soron felfújódva, a hasad dobszerűen megfeszül, körfogata centimérekkel megnő, és ha még felfelé nyomja a rekeszizmodat is, szívtáji panaszokat is kiválthat. Nyugi nem lesz infarktusod! A felfúvódott bélfalak megnyúlása is okozhat fájdalmat. Nos, ennek a gáznak is ki kell valahogyan jönnie. Ez a puki.

A pukimanó szaga – A bélgáz fő alkotóelemei többnyire szagtalan gázok, mint az oxigén, hidrogén, nitrogén, szén-dioxid és metán, így a pukinak sincs törvényszerűen mindig szaga. Ha mégis, meneküljön mindenki. Érdekes, hogy a saját pukid szagát elviseled, sőt még valamiféle büszkeség is eltölt, hogy te miket tudsz. Másét bezzeg…

A puki jellegzetes szaga a kéntartalmú vegyületeket tartalmazó gázoknak köszönhető (skatole, indol, illetve ammónia, hidrogén-szulfid, amik a fehérjelebontás során keletkeznek).

A bélgáz gyúlékony jellegét a hidrogén és a metán adja.

A pukimanó hangja a záróizmaid feszességétől és a kirobbanó gázok gyorsaságától függ. Ezt még tetézni tudja a hasprés, az elhízás mértéke, vagy akár a távozó gázok mellé került folyadék jelenléte is.

Azt mondják, hogy naponta átlagban akár tízszer is szellentesz – már ha egészséges vagy – , de ezt legtöbbször észre sem veszed. Ha nem vagy egészséges, vagy olyan ételeket, adalékokat fogyasztasz, amik felfújnak, ez persze megsokszorozódik.

Kutatások a pukiról

“Egy kutatás szerint – Tomlin és társai 1991-ben közölt cikkében – 24 óra alatt átlagosan 705 ml bélgáz távozott az önkéntesektől (476-1491 ml), a férfiak és nők között nem volt eltérés. Éjszaka is zajlott gáztermelés, igaz csökkent mennyiségben (16 ml/h vs 34 ml/h). A vizsgálat során megnézték a kiürített gázelegy összetételét is. Az eredmények azt mutatták, a jellegzetes illatért felelős alkotók, különböző kéntartalmú vegyületek (kén-hidrogén, metántiol, dimetil-szulfid stb.) minimális mennyiségben vannak csak jelen, a távozó gázok nagy része színtelen-szagtalan. A férfiak kissé gyakrabban, átlag 12,7-szer, míg a nők mindössze átlag 7,1-szer szellentettek (a többi irodalom nagyjából 8-20 szellentésről számol be naponta).”

Eltérő forrásokból eltérő adatokat találtam, csak összehasonlításképpen egy szarvasmarha 200 liter metánt bocsát ki naponta (böfögés és puki formájában), a tejelő tehén esetében ez az arány évente 90-110 kg metánt jelent. (Ezt matematikailag én már nem tudtam kihozni, de biztos így van.) A birka 30 litert bocsát ki, ehhez képest te elenyésző, fél liternyi mennyiséget produkálsz.

Azt szokták mondani, hogy egy kapcsolat mércéje, hogy két ember mikor lesz annyira felszabadult és elfogadó egymás társaságában, hogy  képesek szellenteni egymás előtt. Ezt lehet, de nem érdemes megkérdőjelezni.

Szellenteni egyébként hasznos és érdemes. Ha sokáig visszatartod, az bizony komoly gondokat okozhat és főleg rosszullétet. Nyilván nem mindegy, hogy hol és ki előtt, de ha lehet, ne tartsd vissza!

A puffadás lehetséges okai 1.

Ha a puffadás oka végső soron a túlzott bélgáztermelődés, akkor kérdés, hogy hogyan kerülhet levegő a szervezetedbe, mitől keletkeznek gázok benned, illetve miért nem távoznak normális módon…?

Vegyük egy kicsit komolyabbra és nézzük meg először a hagyományos orvoslás szerinti főbb okokat, amik közül néhány átfedésben, illetve összefüggésben van egymással.

  • Levegőnyelés (aerophagia), amikor légzés, dohányzás vagy táplálkozás során sok levegőt nyelsz.
  • Széndioxid felszabadulás – amely leginkább szénsavas italok fogyasztása után, illetve a gyomornedv bélben történő semlegesítése során figyelhető meg.
  • puffadas-sorHelytelen táplálkozás: túl gyorsan eszel, túl sok szénhidrátot és/vagy zsíros ételt, túl fűszeres ételt, sok sört, túlzott mennyiségű szénsavas italt, kevés folyadékot, kevés rostot fogyasztasz, rágógumizol, helytelen ételkombinációkat választasz. Evés, ivás, rágózás közben naponta akár 3 liternyi levegő is kerülhet a tápcsatornádba.
  • Baktériumok általi gáztermelés a vastagbélben. A vékonybélben meg nem emésztett tápanyagok (pl. rostok, cellulóz, laktóz), illetve lletve a fel nem szívódó szénhidrátok fogyasztása (pl: puffasztó hatású, gázképző ételek) puffadást okoz, mert ezek a vastagbélbe jutva bakteriális lebontási folyamaton esnek át, amely gázképződéssel jár. Az így képződött bélgázok a végbélnyíláson át távoznak. Hogy miért? Az ezekben az ételekben jelenlévő ballasztanyagok lebontásához ugyanis nincsenek enzimek a szervezetedben, ezért bontásukat a vastagbélban lévő baktériumok végzik, ami során bizony mindig hidrogén, metán és széndioxid keletkezik, az pedig elég erős puffadást okoz.
    • Gázképző ételek: hüvelyesek, káposztafélék (fejes káposzta, kelkáposzta, kelbimbó, brokkoli, karfiol – raffinolt tartalmaz, amit nem tud a szervezeted megemészteni), hagymafélék (fokhagyma, vöröshagyma, póréhagyma), gyökérzöldségek (cékla, retek), karalábé, kenyérélesztő, sütőpor, tej, csokoládé és búza.
  • Gombák, baktériumok elszaporodása – Normális esetben a szervezeted egy csomó hasznos gombát és baktériumot termel. Ezek nélkül nem is tudnál működni. Ha azonban elszaporodnak, akkor bizony sok kellemetlenséget tudnak okozni. A belekben végbemenő rothadás, erjedés oka bizonyos, az emésztéshez szükséges enzimek hiánya, vagy elégtelen mennyisége miatt következik be. ilyenkor a szénhidrátokat, fehérjéket, zsírt, illetve más összetevőket a vastagbélben élő, probiotikus baktériumok és kisebb részben gombák bontják le. Ennek a nemkívánatos folyamatnak az eredménye a nagyobb gáztermelődés és a puffadás. Ilyenkor a belekben felborult bélflórát bizony célszerű helyreállítani.
  • Laktózérzékenység – a laktáz enzim hiánya miatt tej vagy egyéb tejtermék elfogyasztását követően hasmenés, teltségérzet, puffadás, hányinger és hasfájás jelentkezhet.
  • Gluténérzékenység (cöliákia), amely felszívódási zavarokat okoz, a puffadás mellett fájdalommal és nagy mennyiségű, laza, bűzös széklettel, fogyással, folyadék visszatartással, ödémásodással jár. Emellett jellemzően más jellegű panaszokkal is társul, pl. bőrtünetekkel, pikkelysömörrel, foltokban jelentkező kopaszodással, illetve nőknél a kezeletlen gluténérzékenység a menstruáció elmaradását, illetve akár meddőséget is okozhat. A betegség kiváltója a búzában, rozsban, zabban, árpában lévő glutén alkoholban oldódó komponense, a gliadin. A cöliákia a gliadin fehérjével szembeni túlérzékenység.
  • Valamilyen egyéb ételintolerancia.

A puffadás lehetséges okai 2.

  • Cukorbetegség.
  • Inzulinrezisztencia: az IR székrekedéssel és puffadással is járhat együtt. A cukor és a finomított szénhidrátok ugyanis nagyban hozzájárulnak a fokozott gázképződéshez. Az inzulinrezisztencia, a cukorbetegség előszobája, ami azt jelenti, hogy a szövetek a normálisnál kevesebb glükózt képesek csak felvenni inzulin jelenlétében, így jóval magasabb inzulinmennyiségre van szükség a megfelelő vércukor-anyagcsere fenntartásához.
  • A pankreász elasztáz 1 enzim hiánya – hasnyálmirigy által termelt emésztőenzim, amely lebontja a fehérjéket, így lehetősége van a szervezetnek a kiürítésükre, valamint a lebontás utáni újrahasznosításukra. A hasnyálmirigy-elégtelenség miatti emésztési zavar esetén a szervezetben fellépő enzimhiány okozza a puffadásos tüneteket, emellett fontos figyelmeztető jel lehet a sárgás, zsíros és általában nagy mennyiségű, ún. zsírszéklet.
  • Hisztaminintolerancia – a hisztamin felszabadulását nem csak a kórokozók, illetve az általuk elindított gyulladásos reakció idézheti elő, hanem számos különböző, a test által potenciálisan veszélyesnek, vagy károsnak érzékelt inger is, például allergének, fizikai vagy pszichés stressz, gyógyszerek, alkohol, bizonyos ételek, oxigénhiány stb. A hisztamin felszabadulása számos sejtre hat és jelentősen hozzájárul a tipikus gyulladásos-allergiás tünetek kialakulásához. A gyomor-bélrendszerben hasi fájdalom, görcsök, émelygés, hányinger, hasmenés, puffadás fordulhat elő.
  • Epeváladék pangás, epekő.
  • Reflux.
  • Paraziták jelenléte is növelheti a kóros gázképződést.
  • Narkotikumok szedése.
  • Bizonyos gyógyszerek (vérnyomáscsökkentők, cukorbetegségre szedett szerek és hasmenés elleni készítmények), antibiotikumok szedése, bélflóra felborulása.
  • IBS (irritábilis bélszindróma), Crohn-betegség, divertikulózis, vastagbéldaganat szintén előidézhetnek puffadást.
  • Hormonális változások – így pl. terhesség, menstruáció, klimax esetén is gyakori panasz lehet a puffadás.
  • Nőgyógyászati daganatos betegségeknek, főleg a későbbi szakaszokban, jellemző tünete lehet a puffadás vagy a székelési szokások megváltozása.
  • Pajzsmirigy alulműködés – a hormonok a sejtek O2 felvételét segítik, ezáltal irányítják a táplálék (zsír, szénhidrát, fehérje) sejtszintű hasznosítását. Székrekedés, haspuffadás lesz a pajzsmirigy alulműködés eredménye a renyhébb bélműködés miatt. Kísérő tünetei lehetnek még a hidegintolerancia, a hízás, a megvastagodott, durva tapintatú szőr és haj, stb.
  • Különböző vesebetegségek.
  • Elmozdult medence, vagy keresztcsont csípőízületének elváltozásai.
  • Mozgáshiány – ami krónikus székrekedéshez vezethet, így a puffadás közvetlenül kapcsolatba hozható a krónikus székrekedéssel.

Ezekre mind-mind fényt tudunk deríteni egy alapos állapotfelméréssel.

Pszihés, lelki okok

Szoktad mondani, hogy “gáz” van? Amikor mindennel csak a baj van, probléma probléma hátán, amikor nem tudod megemészteni az eseményeket? Ha feszült, stresszes vagy, az bizony elősegíti a gázosodást.

Stressz

A fentebb felsorolt hagyományos betegségek nagy részének kialakulásában jelentős szerepe van a stressznek, ezért minden stresszkezelő technika, relaxációs gyakorlat, meditáció alapvetően ajánlott a helyzet kezelése során. A stresszkezeléssel, meditációval újra megteremtheted a lelki egyensúlyodat, amit valószínűleg elvesztettél.

Érzelmi konfliktus

Mint mindenhez, a puffadáshoz és a többi tünethez társuló elváltozáshoz, betegséghez is köthető egy bizonyos érzelmi konfliktus.

Ha ezt felkutatod, megérted, megoldod, vagy éppen elfogadod a helyzetet és máshogy nézel rá, hamarosan helyre áll benned a lelki béke, és utána a szervezeted egyensúlya is helyreáll, azaz újra egész-séges leszel.

Az új medicina (biologika) a természetes – testi és mentális – elváltozások (hagyományos nevén betegségek) mechanizmusaival, biológiai értelmükkel, valódi kiváltó okaival, betegséglefutás-tüneteivel és azok összefüggéseivel foglalkozik.

A puffadás biológiailag visszavezethető vékonybél gyulladásra is. Vékonybél gyulladásnál a bélfal megduzzad, csökken a bélfelszívó képessége, az enzitermelő képessége, így a csökkentett vékonybél működés következtében emésztési panaszok, puffadás, hasfájás, görcsök lépnek fel és ezért a szervezeted átmenetileg nem tud megemészteni bizonyos táplálékokat: pl. glutén, tojás, laktóz, tejfehérje… Vékonybélgyulladás nélkül nincs tej, liszt, tojás intolerancia, ez egy átmeneti bélgyulladás. A gyulladt bélfal perisztaltikája önmagában is fájdalmas lehet. Ilyenkor érdemes lefeküdni, pihenni, kevés folyadékot inni, könnyen emészthető ételeket enni.

Fontos megnézni, hogy a  vékonybél mely szakasza érintett és ehhez milyen konkrét konfliktustartalom tartozik. A gyulladás és a puffadás már “jó hír“, hiszen ezek már az ún. konfliktus megoldás utáni szakasz tünetei. Szépen el fog múlni, csak ki kell várni és nem szabad visszaesni újra a konfliktusba. Bővebben egyéni konzultációban tudom ezt személyre szabottan kifejteni.

Herbateákkal, fűszernövényekkel a puffadás ellen

A népi gyógyászat és a fitoterápia természetesen a puffadásra is hatékony megoldásokkal rendelkezik.

Régóta ismert puffadáscsökkentő és görcsoldó hatású a köménymag, édeskömény vagy ánizs. Ha azonban a puffadás gyakran fellép, akkor ezek csak tüneti kezelést jelentenek.

A kamilla, kutyabenge, borsmenta, ánizs, koriander, petrezselyem, katángkóró, kálmos, levendula szintén jó választás lehet akut puffadásra.

Kifejezetten erjedésgátlónak számít a fahéj, szegfűszeg, kömény és pirospaprika. Szórj az ételeidre, különösen, ha gázképző ételeket fogyasztasz.

Kamillát még kisbabáknak is adhatsz, de túl hosszú ideig ne használd, mert szárít, illetve elnyálkásítja a bélbolyhokat. Crohn betegeknél tilos! A benne lévő kumarin miatt pedig allergizálhat.

Görcsoldók:

  • citromfű – csak bélgörgcsoldó (a többi simaizom görcsoldó is),
  • ánizs,
  • borsmenta,
  • cickafark,
  • kamilla.

4-meleg-magAz ún. 4 „meleg mag”, amelyek serkentik az emésztést:

  • kömény,
  • ánizs,
  • koriander,
  • édeskömény.

Bármelyikből készítesz teát, átmenetileg biztosan segíteni fog, de célzott, egyénre szabott kezeléssel lesz hatékony, végleges a gyógyulás.

Remek emésztéssegítő turmixot készíthetsz a következőkből, ami szintén csökkenteni fogja a puffadást: grapefruit, ananász, édeskömény, fahéj és gyömbér.

Az ételeidbe tehetsz puffadásgátló fűszereket, mint pl. a bazsalikom, lestyán, kapor vagy majoranna.

Hogyan segíthet a béltisztítás?

A béltisztítás nagyon hatékony tud lenni a puffadás kezelésében, mivel a béltisztítás

  • megszünteti a székrekedést,
  • segít helyreállítani az emésztőenzimeket, azok működését és azáltal a bélflóra egyensúlyát,
  • javítja az emésztést, növeli a tápanyag felszívódást,
  • csökkenti a belek méreganyag telítettségét,
  • eltávolítja az esetleges bélparazitákat,
  • és nem utolsósorban csökkenti a hasi térfogatot és a súlyodat is.

A puffadás tehát a szervezeted jelzése, hogy elérkezett a tisztítókúra ideje. Bizonyos betegségek esetén – pl. vastagbélgyulladás, daganat –, a béltisztítás egyáltalán nem javasolt, ezért előtte mindenképpen egyeztess orvosoddal.

Mozgás a puffadás megelőzése érdekében

A rendszeres mozgás, torna, illetve légzőgyakorlatok hatékony módszerek a kellemetlen tünetek, illetve a későbbi szövődmények elkerülésére.

  • MozgasMozogj rendszeresen, minden nap legalább fél órát!
    • Ez lehet akár egy intenzív séta is.
    • Lehet bármi, ami az egészségi állapotodnak megfelel és amivel megmozgatod a szervezetedet, különös tekintettel a beleidre.
    • A mozgás a bélműködés serkentésén kívül a stresszt is levezeti, csökkenti a depressziót, segíti a méregtelenítést, növeli a szív és légzőrendszer teljesítőképességét, javítja a vérkeringést…
  • Hasmasszázs  – néhány perc alatt aktviálja az emésztőrendszert.
  • Egyszerű tornagyakorlatok puffadásra:
    • A hátrahajlással megmozgathatod a gerincedet és rásegíthetsz az emésztésre is. Hátrahajlás közben lélegezz be, majd kilégzéskor térj vissza függőleges testhelyzetbe.
    • A jobb és bal oldali fekvő lábemeléssel nem csak a hasizmokat erősítheted, hanem a belek mozgását is elősegítheted.
    • Ülj le a földre nyújtott lábbal, egyenes derékkal, pici terpesz, kezek előre, has behúz. Előre dőlsz kilégzésre és vissza.
    • Fekve biciklizés, fej felemel, has szorít.
    • Fekve lábemelés fej fölé.

Légzőgyakorlatok

A hasi vagy rekeszizom légzés serkenti az emésztést, és jótékonyan hat a belekre is.

  • A sarkadra ülsz zárt lábakkal, majd előre hajolsz és összekulcsolod a karjaidat. Homlokodat tedd a felül lévő csuklódra és lélegezz mélyeket, miközben figyeled a levegő útját.
  • Feküdj hasra, kulcsold össze karjaidat és tedd homlokod alá úgy, hogy a könyöködet addig húzod a törzsed felé, amíg azt érzed, hogy a lengőbordáid a talajhoz érnek. Figyeld meg légzésedet, ugyanis ebben a pózban automatikusan hasi légzéssel veszel levegőt.
  • Feküdj a hátadra, hajlítsd be a térdedet, talpak a talajon, tenyerek a hason. Figyeljd, ahogy a levegő ki és beáramlik.
  • Állj egyenesen kis terpeszben egyenes háttal. Tenyered helyezd el a lengőbordákon úgy, hogy a hüvelykujjak előre nézzenek a többi pedig hátrafelé, és lélegezz hasi légzéssel. Ha jól csinálod, érzed, ahogy mozognak a bordáid. Tágul és szűkül az alsó háti rész.

Étrendi tanácsok, tippek

Nem tudom elégszer hangsúlyozni az egészséges táplálkozás fontosságát, ami az emésztőrendszered megfelelő működéséhez elengedhetetlen. Nem csak az a lényeges, hogy mit, hanem az is, hogy hogyan eszed meg mindazt.

Ivás

  • Egyél, és igyál lassan!
  • Igyál szűrt vizet!
  • Igyaál sokat!
  • Igyál elegendő folyadékot, de inkább evés előtt és ne utána! Ha evés után iszol, akkor felhigítod a gyomorsavat és nehezíted a gyomrod dolgát. Evés előtt 15 perccel igyál és evés után 1 óráig ne igyál, ha lehet. Sokszor csak szomjas vagy, nem éhes.

Evés

  • Rágd meg az ételeket alaposan, élvezd az ízeket, ne kapkodj!
  • Egyél kevesebb fehérjét, cukrot, tejet, tejterméket, hiszen az erjedést és a rothadást így tudod leginkább kivédeni.
  • Egyél könnyen emészthető ételeket!
  • Csökkentsd a gázképző, felfúvó ételek fogyasztását!
  • Egyél kevesebb édesítőszert, illetve felejtsd el, ha lehet, hiszen ezek is okozhatnak puffadást!
  • Fogyassz kevesebb finomított szénhidrátot, kelt tésztát, zsíros és fűszeres ételt!
  • Egyél több párolt zöldséget nyers helyett!
  • Fogyassz kevesebb savat! A kávé, tea, az alkohol, a gyümölcslevek többsége is savasítanak és irritálhatják belsődet, ettől pedig többek között fel is tudsz puffadni.
  • Tartsd be a gyomrodnak szükséges minimális időt 2 étkezés között, hogy az emésztést el tudja kezdeni és továbbítani a megemésztett táplálékot a vékonybél felé. Ha túl hamar eszel újra, megint csak rothadás és így puffadás lesz a végeredmény. Ez természetesen függ attól, hogy mit eszel, de ha 3 óránál előbb nem eszel újra, akkor nagy baj nem lehet. Magyarul ne nassolj 2 étkezés között!
  • Ne egyél egyszerre sokat és ne jóllakásig egyél, a teltségérzet 15-20 perccel az étkezés megkezdése után jelentkezik!
  • Étkezés után már ne egyél gyümölcsöt! Inkább délelőtt és evés előtt max fél órával.
  • Egyél sok rostot, de ez ne legyen több napi 50 grammnál! A gomba tiszta rost, de például estére nem ajánlom, nagyon nehezen emészthető, nem alszol tőle jól. A túl sok rost is okozhat puffadást, főleg annak, aki nincsen hozzászokva.
  • Figyelj a fűszerezésre! Használj kevesebb csípős fűszert! A kapor, bazsalikom, menta, zsálya, tárkony és a rozmaring sokkal jobban kíméli a gyomrot, mint a feketebors, a csili, a csípős szószok vagy az ecet. Az ezekkel ízesített ételek hatására ugyanis a gyomor gyomorsavat fog termelni, ez pedig irritálni fogja a gyomrodat.
  • Ne egyél este 6 után, vagy lefekvés előtt 4 órával!
  • Egyél reggel bőségesen, este inkább már könnyű ételeket fogyassz!
  • Evés közben ne egyél, ne tévézz, ne telefonozz, ne dolgozz…! Fókuszálj az evésre, rágásra, emésztésre! Amilyen gondolatokkal eszel, azokat viszed be a testedbe. (Ez a főzésre is érvényes.)
  • Figyelj magadra és a számodra nem kedvező ételektől tartózkodj! A tested mindig jelez. Ez egyénenként változó.
  • Ha mégis túletted magad, igyál étkezés után egy kis herbateát, ami csökkenti a gázok keletkezését és/vagy elősegítik azok távozását (lásd feljebb), szélgörcs esetén pedig sokat segíthetnek a görcsoldó teák.

A puffadás kezelése

A gyógynövények, a béltisztítás, a mozgás, a légzés, a helyes táplálkozás elsajátítása mellett segíthet egy jó taplmasszázs is a konkrét helyeken. A különböző toxinok eltüntetése megint csak alapvető, amit egy állapotfelmérés kimutat. Jó lehet még az akupresszúra is. Sok mindennel próbálkozhatsz, de ha krónikus puffadásról van szó, akkor a lelki okokat sem kerülheted meg és a szakembert sem.

Azt hiszem, már te is érzed, hogy nincs általános megoldás, hiszen rengeteg oka lehet a puffadásnak, így egyénenként vizsgálandó, hogy mi a probléma gyökere és utána lehet azt csak célzottan kezelni.

Összegzésképpen a következő tippeket tudom neked javasolni:

  • azonosítsd be az alapproblémát (konfliktus), és dolgozd fel – természetesen ehhez jól jöhet egy szakember,
  • szüntesd meg a szervezetedben lévő esetleges gyulladásokat,
  • el kell tüntetni az esetleges mérgeket a szervezetből, ezt egyedül  nem tudod megoldani,
  • jót tesz egy alapos béltisztítás, méregtelenítés  – ha nem kontraindikált, – és utána nagyon fontos a bélflóra helyreállítása,
  • sajátítsd el a helyes étkezési szokásokat,
  • készülj fel az életmódváltásra, szüntesd meg a konfliktusaidat és aztán hajrá!

Bővebb információért, állapotfelmérésért és egyedi megoldásért kérlek, kérj időpontot!

2 thoughts on “A puffadás oka és kezelése

  1. GRATULÁLOK KEDVES JUDIT ! MÉG A LAIKIUSOK SZÁMÁRA IS ” EMÉSZTHETŐ ” ÉS ÉRTHETŐEN KÍVÁLÓ “DOLGOZAT ” !!! BARÁTI ÜDVÖZLETTEL.: István

    1. Kedves István! Nagyon szépen köszönöm. Elnézést kérek, úgy tűnik megviccelt a technika és csak most jelezte a hozzászólást 🙁

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.