Fitoterápia

A fitoterápia része az életemnek, vagy én az övének, nem is tudom, de rendesen összenőttünk.

Imádom a növényeket, majd 150 különböző gyógynövényem van itthon. Egyszerűen elvarázsolnak.

Dédnagyanyáink tudtak valamit és én nem szeretném, ha ez feledésbe merülne. A sok – néha igencsak káros és drága – gyógyszer helyett rendelkezésünkre áll minden: csak fel kell ismerni a növényeket és tudni kell, hogy mire valók.

Csak ki kell menni a természetbe és Isten csodálatos patikája ott hever a lábunk előtt.

Isten csodálatos patikája

Az egyik kedvenc sztorim pár éve történt, mikor a párommal Ausztriában nyaraltunk szeptember közepén a hegyekben. Az időjárás csodás volt, olyan igazi őszi idő: reggel, este hűvös, de napközben még egész meleg. Egyik nap valahogy megfázthattam, mert elkezdtem köhögni. Aznap éppen Salzburgba látogattunk. Na, gondoltam magamban, nincs nálam semmilyen gyógynövény, még egy C-vitamin sem és a városban nem találunk semmit, pedig szeretem időben kezelni a dolgokat, hogy ne hatalmasodjanak el.

És láss csodát!

Salzburgban, a várban egy kis kolostorkertben mivel találom szembe magamat? Kedvenc gyógynövényemmel. Mondanom sem kell, hogy esély nem volt rá, hogy találkozzunk egy verbascum phlomoides-szel, szöszös ökörfarkkóróval a város közepén. Ráadásul nálunk már elvirágzott. De itt, ezen a kis eldugott helyen pont egy maréknyi kis virágot tudtam szedni arról az egyetlen – nem kicsire nőtt – növényről. Este főztem is egy bögre teát belőle, másnap pedig kutya bajom nem volt. 🙂 A királynő gyertyájaként is ismert csodálatos ökörfarkkóró nagyon jó kis gyógynövény, többek között jó nyálkahártya regeneráló, nyákoldó, jó köptető, szóval köhögésre ideális. Asztmásoknak is jó választás, de sebkezelésre, hajszőkítésre is használják.

életvezetési tanácsadás_12

Mi a fitoterápia?

sáfrány

A fito gyógynövényt, a terápia pedig kezelést, gyógyászatot jelent. A fitoterápia (gyógynövény terápia) több ezer éves múlttal rendelkezik, az egyik legősibb módszer a betegségek megelőzésére, kezelésére, a fájdalmak megszüntetésére. Magában foglalja a beteg gyógynövényekkel, annak részeivel, vagy az azokból előállított gyógynövény készítményekkel történő kiegészítő kezelését. A fitoterápia a természet által nyújtott, természetes gyógymód, amely a gyógynövények hatóanyagaira, hatásmechanizmusára épül. A fitoterápia célja a megzavart testfunkciók oki, lehetőleg direkt, kísérletileg megalapozott befolyásolása. A legmodernebb kutatások eredményeire támaszkodó tudomány. Mint terápiás irányzat a hagyományos nyugati orvoslás és a természetgyógyászat közös területeként van jelen, a természettudományos medicina része. A fitoterápia a természetgyógyászat egyik hivatalosan is elfogadott ága, a fitoterápiával gyógyító természetgyógyász pedig a fitoterapeuta.

fitoterápiaElengedhetetlen más alternatív módszerek ismerete, amelyekkel együtt lehet sikeres a kezelés. A fitoterapeuta sohanem diagnosztizál, hanem egy meglévő diagnózis ismeretében olyan természetes, egyénre szabott gyógymódot ajánl, ami a test öngyógyító mechanizmusait támogatja, a beteg azonosulni tud vele és a probléma okát szünteti meg. Minden ember más, minden probléma egyedi, így a kezelés is egyedi és testre szabott. Az embert teljes egészében kezeli, test - lélek - szellem egységében, ezért a kezelési módszer is a teljes embert célozza meg, komplex kezelést nyújt.

A fitoterápiának megvan az a csodálatos sajátossága, hogy segít visszatalálni a természethez, a természetes közegünkhöz, – amihez valljuk be – időnként már nem sok közünk van.

A teljes gyógyulás érdekében, a beteg mindig aktív részese a folyamatnak, életmódján való változtatással, a gondolati és az érzelmi életének rendbehozásával, konfliktusainak megoldásával.

Kíválóan lehet öngyógyításra is alkalmazni, természetesen megfelelő szakmai tudás birtokában.

A fitoterápiás szerekkel szemben támasztott elvárások magasak: megfelelő minőségi-, hatákonysági-, ártalmatlansági szempontok, kevesebb mellékhatás, mint a hagyományos gyógyszereknek.

Krónikus betegségek esetében, illetve gyerekkorban a fitoterápia módszerei különösen sokat segíhetnek. Nem mindig kell azonnal gyógyszerhez folyamodni, ugyanis a gyógyszerek a legtöbb esetben csak a tüneteket nyomják el, az okokat nem gyógyítják meg. Érdemes már időben szakemberhez fordulni.

Mi tartozik a fitoterápiához?fűszernövények

 • Gyógynövény ismeret,
 • gyógyító fűszernövények,
 • gyógyító tápláléknövények (táplálkozási ismeretek),
 • gyógygombák,
 • méhészeti termékek (apiterápia),
 • gyógyító illatok, illóolajok (aromaterápia)*,
 • gyógyító levek,
 • gyógyító enzimek (élő ételek),
 • gyógyító kolloidok,
 • faszénterápia…

*A fitoterápia az aromaterápiát csak külsőleges célokra használja, kivéve a levendula illóolajat – mondja a tankönyv :-), de pl. doTerra olajakkal, amik 100% tisztaságúak remekül lehet kezelni különböző betegségeket, fajtától függően akár belsőleg is.

A gyógynövények alkalmazásának lehetséges módjai

Ma már gyakorlatilag a világ bármely tájáról származó gyógynövényhez hozzá lehet jutni. Tekintettel arra, hogy minden tájegység ökoszisztémája teljes, ezért minden olyan növény megtalálható benne, amely az ott élők betegségeinek gyógyításához szükséges. Ez azt jelenti, hogy a közvetlen környezetünkben található növények vannak ránk a legjobb hatással, ezért érdemes elsősorban helyi gyógynövényekkel folytatni a kezelést.

A bevitel módja:

 • Belsőleges: az adagolás történhet szájon át, végbélen vagy légzőkészüléken keresztül, illetve befecskendezésre alkalmas steril oldatok formájában.
 • Külsőleges: helyi, külsőleges alkalmazás bőrre ható kenőcsök, borogatások formájában...

  Az, hogy végül melyik módszert alkalmazza a fitoterapeuta számos tényezőtől függ. A különféle jellegű ké­szítmények nyújtotta lehetőségek ismeretében a szakember képes kiválasztani az egyén számára és a betegség kezelésére az éppen legalkalmasabb módszert és gyógynövényt. A gyorsabb gyógyulás érdekében, különösen a súlyos, heveny betegsé­gek kezelésekor célszerű a gyógynövénye­ket böjtölés után vagy közben, vagy speciális, tisztító kúrával összekapcsolva alkalmazni.

  A gyógynövények használatának alapvető szabályai

  A gyógynövények helytelen megválasztása, párosítása, felhasználása nem veszélytelen és ha kellő szaktudás nélkül használja őket valaki, akkor bizony akár bajt is okozhat. Nem mindegy, hogy ki szedi be, milyen korban van, milyen egyéb betegségei vannak, milyen dózisban, meddig használja, önállóan, vagy keverve, milyen formában alkalmazza, milyen kontraindikációi vannak az adott gyógynövénynek..., hogy csak egy pár példát említsek.

  fekete nadalytoBizonyos gyógynövényekben előforduló hatóanyagok a szervezetre ártalmasak, vagy egyenesen mérgezőek lehetnek. Az előírtnál nagyobb dózisban használni a gyógynövényeket súlyos mellékhatást okozhat. Vannak olyan hatóanyagok, hatóanyag-csoportok (pl alkaloidok), amelyek háziszerként csak ritkán, vagy csak külsőleg használhatók, ezeket a gyógyszeripar hasznosítja és a fitoterápia nem, mert a gyógyszergyárak tudnak belőle olyan hatóanyag koncentrátumot előállítani, ami még éppen gyógyhatású és nem mérgező.

  A hatóanyagok kivonása is igen sokféle lehet és a fitoterapeuta annak megfelelően választja meg a kivonási eljárást, hogy mi a cél. Gyógynövénytől és keveréktől függően a cél lehet a gyógyhatású hatóanyagok kinyerése, vagy éppen a mérgező hatóanyagok kioldódásának elkerülése, ugyanis a különböző hatóanyag-csoportok más-más körülmények között oldódnak ki.

  Összességében ma nagyon divatos a házi gyógykezelés, de a baj elkerülése és a megfelelő hatás elérése érdekében javaslom, hogy fordulj fitoterapeutához, – pl hozzám, – a megfelelő, biztonságos szaktanácsért.