Coaching

Ki a coach?

Ha benne vagy egy problémában, sosem látod tisztán. Érzelmileg érintett vagy és nem tudod, hogyan oldjad meg. Ilyenkor általában egy jó baráthoz, a párodhoz, esetleg a szüleidhez fordulsz segítségért. Még az is lehet, hogy jó tanácsokat kapsz, de nem biztos, hogy teljesen őszinték, hiszen elfogultak, szeretnek, nem akarnak megbántani. Ilyen helyzetekben legjobb egy coach, aki tényleg elfogulatlan és őszinte.

  • Aki kívülről lát téged és szakmailag is felkészült.
  • Aki kihozza belőled a legjobb énedet. 
  • Aki értően tükröt tart, kérdez, motivál, inspirál, meghallgat és segít abban, hogy felismerésekre juss saját magaddal kapcsolatban, kijelöld céljaidat, megtaláld a céljaid eléréséhez vezető utat. Előhívja a benned rejlő válaszokat, saját megoldásaidat, hogy megfelelő döntéseket hozz és merj cselekedni,
  • Lelki tréner, támogató, segítő, aki kíséri az önfejlődési folyamatodat,
  • Azonosítja és fejleszti a személyes képességeidet, meglévő erősségeidet, elősegítve a túllendülést az elakadásokon,
  • Nem ad tanácsot, te ismered legpontosabban saját élethelyzeteidet, az előtted álló feladatokat illetően a legjobb megoldással te rendelkezel,
  • Aki mindent megtesz érted, de semmit nem tesz meg helyetted.

A jó coach arról ismerszik fel, hogy miután beszéltél vele, felszabadultnak érzed magad, tiszta a fejed és képes vagy cselekedni.

A pszichológia az okokat, a múltat kutatja. A coaching pszichésen egészséges emberekkel foglalkozik, de nem kutatja az okokat, hanem a jelenre és a jövőre fókuszál, a megoldást keresi. A múlt csak annyiban fontos, hogy eddig mi történt és vezetett-e eredményre, ha nem, változtatni kell.

A coaching folyamata

A coaching meghatározott szempontrendszer és módszertan szerint vezetett, strukturált konzultációk és gyakorlatok sora.

A coaching konzultációk során előbb abban segítelek, hogy

  • megfogalmazd céljaidat, és az ezek elérését akadályozó nehézségeket.
  • Később abban támogatlak, hogy ráébredj, mit és hogyan kell másképpen tenned, hogy áttörést érj el céljaid megvalósításában.
  • Végül visszajelzéseimmel biztosítalak, hogy az általad kijelölt úton maradj, az eltervezett lépéseket végrehajtsd és céljaidat elérd.

Mindez könnyed, közvetlen, nyílt és őszinte légkörben zajlik teljes titoktartás mellett.

A coaching folyamatnak létezik egy meghatározott koreográfiája, vannak felhasználható eszközei, módszerei, de igazából mindenki azzal dolgozik, aki: saját magával.

A coaching egy önismereti utazás. Nagyon hatékony és változásra késztet. A coaching rólad szól. Saját magad adsz megoldást, választ, saját céljaidra, kérdéseidre. Szeretem, mert mindenkit sikerre juttat. Téged is és ezáltal engem is. Már pedig a siker fontos mindannyiunk számára. A siker alapfeltétele pedig nem más, mint az egészséges önismeret.

Gyere és ismerkedj meg magaddal!