A smink és ami mögötte van

Te használsz sminket? Mindig, vagy csak alkalomadtán?

A smink nem az én világom, nem szeretem, sok idő, sok pénz és átváltoztat valakivé, aki nem én vagyok.

Lehet, hogy másnak kellene írnia róla, hiszen aki ismer az tudja, hogy 16 éves korom óta csak a szemhéjamat húzom ki vékonyan fekete szemceruzával, egyébként soha semmilyen festéket nem használok. Kb 10 éve kitetováltattam a szemhéjamat alul és felül, így most már ezzel sem kell foglalkoznom. De ennyi, soha egy púder, arcpirosító, rúzs, vagy bármi egyéb.

Nem is magáról a sminkelésről szeretnék írni, – ahhoz nem értek, – hanem sokkal inkább arról, hogy vajon miért sminkeljük magunkat (ennyire), mi a célunk, mit szeretnénk elérni vele, vagy még inkább eltakarni.

Mindig fontos volt, hogy hogyan nézünk ki, a hiúság sem újkeletű. Korszakonként eltérően ugyan, de az emberek mindig használtak szépítőszereket. A férfiak is. Azonban nem mindig a szépség volt a mögöttes cél.

Hathor Nofretari

Egy kis sminktörténelem

Már az egyiptomiak is festették magukat, rengeteg szépítőszert használtak: olajakat, parfümöket, balzsamokat, különböző ásványi porokat. Az alsó és felső szemhéjukat mindig kifestették feketére. Ennek elsősorban mágikus oka volt: gyógyító, védelmező hatást tulajdonítottak neki a porok fertőtlenítő hatása miatt, és hitük szerint így Hórusz és Ré védelmét is élvezték.

A szájukra és az arcukra is kentek egy-egy speciális anyagból készült keveréket, amit mindig frissen készítettek víz, zsír vagy olaj kiegészítésével, hogy kenhetővé váljon. Minden egyiptomi ember hordott sminket nemtől függetlenül.

A holtakat is kisminkelték, hiszen a zöld malachit – rézben gazdag ásvány, ezért baktériumölő hatású – alapú szemfesték a halotti felszerelés állandó részét képezte…

A függöny úgyis lehull

A smink a történelem során hol védelmet, hol gyógyászati célokat szolgált, hol osztálybeli különbséget jelentett, napjainkban pedig a figyelemfelkeltést, a nőiesség kiemelését, magabiztosságot, vagy akár szexuális többletet is adhat.

Ma már bármi, vagy semmi, igazából minden belefér a sminkelés világába.

Fontos látnunk, hogy valójában miért is festjük magunkat. Miért nem merjük magunkat megmutatni természetes valónkban? A divatra fogjuk, vagy így szebbnek, magabiztosabbnak érezzük magunkat?

Egyszer egy férfi azt mesélte nekem, hogy egy este buli után hazament egy szép nővel. Reggel amikor felébredt és ránézett a mellette fekvő nőre, szó szerint megijedt. Nem volt rajta smink és olyan volt, mintha nem is ugyanaz a nő lett volna, mint akit este megismert. Elgondolkodtató.

smink erosEz az amikor a smink használatát túlzásba visszük. Lehet, hogy önmagában szép, de már felismerhetetlenné válunk. Az átváltozós műsorok pont erről szólnak: hogyan válik a rút kiskacsa hattyúvá. A média torzító hatása egy önismerettel nem rendelkező nőt még jobban elbizonytalanít, hiszen a médiából más sem ömlik, mint gyönyörű, szépen kifestett, jó alakú nők, csodaszép ruhákban. Mintha ez lenne a természetes, mintha csak ilyen nők léteznének, mintha csak őket lehetne szeretni!

Nagyon fárasztó lehet minden nap reggel csak azért felkelni 1 órával előbb, hogy kisminkeljük magunkat és átváltozzunk. Este pedig lemosni… Én is felkelek korán, de inkább jógázom egy kicsit, vagy tornázok egyet.

Amikor egy másik nővé alakulsz a smink által, és már ki sem mersz menni az ajtón nélküle, az számomra azt jelenti, hogy nem vagy képes elfogadni magad, úgy ahogy vagy, csak ha kifested magad. Ilyenkor azt gondolod, hogy a külsőd az, ami alapján megítélnek, nem pedig a belsőd. A glamour azonban elmúlik, idővel megöregszünk, és akkor mi lesz? Akkor mihez nyúlsz? Be kell látnunk, hogy nem itt leledzik a boldogság forrása, a smink is csak egy illúzió, egy álarc, ami idővel bizony mindig lehullik.

Már megint itt tartunk, hogy mitől is lesz szép az ember és mitől lesz kisugárzása. Hát, az biztos, hogy nem a festéktől. Ha megkérdeznénk a férfiakat kiderülne, hogy sokan közülük egyáltalán nem szeretik az erősen sminkelt nőket. Azt mondják, hogy nem természetes és nem tudják ki van az álarc mögött.

Egy finom smink, – ami éppen csak hogy kiemeli az egyébként is szép vonásaidat, természetes hatása van, ráadásul illik is a szép ruhádhoz, a jó alkalomhoz, – az nem álarc. Mint mindenben itt is az arány a fontos. Se túl sok, se túl kevés.

Aztán ott van még a farsang és a profi smink, az sem „ál-arc”, annak pont az a célja, hogy valakivé áltváltozzunk arra az egy alkalomra és ezt nyíltan fel is vállaljuk, akár a színészek a produkcióikban.

Vannak, akik bedőlnek a médiának, a divatnak; vannak, akik egyszerűen csak szeretik a szép, alkalmilag használt sminket; vannak, akik egyáltalán nem szeretik; és vannak, akik azt hiszik, hogy nem tetszenek senkinek, ezért aztán mindent megtesznek, hogy máshogy nézzenek ki. Pedig sem a ruha, sem a smink, sem a plasztika nem változtatja meg azt, ami belül van. Sőt, még inkább torzítja és elveszi a lehetőséget, hogy elfogadd és megszeresd azt, aki a tükörből smink és ruha nélkül visszanéz.

Így is lehet – idézetek a női szépségről, az elfogadásról
Audrey romai vakacio

Egyik kedvenc színésznőm, Audrey Hepburn néhány bölcs mondását idézem, aki egyszerűen gyönyörű volt! Sminkkel, vagy smink nélkül, fiatalon, vagy idősen. Ő a sminket nem álarcként használta, ő a mosolyát, a szemét, végtelen szeretetét, a kisugárzását használta. Sosem felejtem el, – emlékszem éppen Madridban voltam, – mikor 1993. január 20-án este a TV bemondta: „Meghalt Audrey Hepburn, a világ egy csodálatos embert veszített el, nemcsak kifogástalan megjelenése, hanem tiszta lelke miatt is.”

  1. Az elegancia az egyetlen szépség, mely soha nem fakul.
  2. Egy nő szépsége nem a ruhákban, amiket hord, nem az alakjában vagy a frizurájában rejlik. A nő szépségét a szemében találod, mert a szem bejárat a szívhez, ahol a szeretet lakozik.
  3. A nő szépsége nem az arcápolásból ered, hanem a lelkéből tükröződik: abból a törődésből, amit szerető szívvel ad, és abból a szenvedélyből, amit mutat.
  4. A vonzó ajkak érdekében mondj kedves szavakat. A kedves szemekért keresd a jót az emberekben. A karcsú alakért oszd meg ételed az éhezőkkel. A szép hajért hagyd a gyermeknek, hogy ujjaival végigsimítsa naponta. A lelki egyensúlyért sétálj azzal a tudattal, hogy sohasem vagy egyedül.
  5. Hiszek a rózsaszín világban. Hiszem, hogy a nevetés a legjobb kalóriaégető. Hiszek a csókban, lehetőleg sok csókban. Hiszek abban, hogy erősnek kell lennünk, mikor úgy tűnik, hogy minden rosszra fordul. Hiszek abban, hogy a boldog lányok a legcsinosabbak. Hiszek abban, hogy a holnap egy újabb nap! Hiszek a csodákban.
  6. Szeretem azokat az embereket, akik megnevettetnek. Őszintén mondom, mindennél jobban szeretek nevetni. A nevetés nagyon sok betegség gyógyszere, és a nevetésre való hajlam talán a legfontosabb emberi tulajdonság.
  7. Nekem soha nem voltak nagy elvárásaim, és ennek köszönhetően én vagyok a legkevésbé megkeseredett nő, akit ismerek.
  8. Életem legnagyobb eredményének azt tartom, hogy összhangban tudok élni önmagammal, hogy képes vagyok elfogadni magam és a mások hiányosságait. Távolról sem vagyok az az ember, aki szeretnék lenni, de beláttam, hogy nem is vagyok olyan nagyon “hibás”.