Szeretetnyelvek – 3. Lecke – Ajándékozás 

ajandekcsomag

Az ajándékozás annak a szimbóluma, hogy gondolunk a másikra, ez a szeretet látható jele. Nem összekeverendő az anyagiassággal, hiszen itt jelképes, apró ajándékokról, meglepetésekről van szó, az érték nem számít. Annak, aki ezt a szeretetnyelvet beszéli, már az is a megbecsülés jele, ha valaki időt szakít arra, hogy megtalálja számára a megfelelő ajándékot, vagy meglepje őt.

ajandekozasBármilyen aprósággal meglepheted, neki csak az számít, hogy tőled kapta és gondoltál rá. Számára nem az érték a fontos, hanem az eszme: a szeretet jelének tekinti, ha kap valamit. Különösen boldoggá teszi, ha odafigyelsz arra, hogy mit szeretne kapni. Fontos, hogy legyenek spontán programjaitok, különben nem érzi a szeretetedet.

Kerüld a sablonos ajándékokat, mert abból úgy érezheti, hogy már nem fontos neked, ha valami olyasmit kap, amit nem kedvel, ami nem neki lett kitalálva. Nem érti, hogy valaki, hogy nem tud ajándékozni, hiszen lénye legmélyéről érkezik a vágy, hogy mindenkinek örömet okozzon valami aprósággal, amire a másiknak szüksége van. Ezért aztán hihetetlen érzékkel figyeli, hogy ki miben szenved hiányt, ki mire vágyik. Súlyos hiba elfelejteni az évfordulókat, pláne a születésnapját, mert az maradandó nyomot hagyhat a lelkében.

Egész biztosan nem vagyunk egyformák. Így a különböző szimbólumok sem hatnak ránk egyformán. Van aki esküvő után soha többet nem veszi le a jegygyűrűjét, mások soha nem hordják. Ez is azt mutatja, hogy különböző szeretetnyelveket beszélünk. Akinek az ajándékozás az elsődleges szeretetnyelve, az a jegygyűrűt is és minden más a párjától kapott ajándékot nagy becsben fog tartani, féltve fogja őrizni, mint társa szeretetének megnyilatkozásait. Ajándékok, látható jelképek híján nem is lenne biztos társa szeretetében.

Nézzünk néhány példát!

  • Ajándékot lehet venni, találni és készíteni. Nem a pénz és az értéke a lényeg. Sokszor hallom, hogy nekem nem megy az ajándékozás, nem tudok mit venni, soha semmi ötletem. Semmi baj, ez a legkönnyebben elsajátítható szeretetnyelv. Ha fogalmunk nincs mihez kezdjünk, akkor írjuk össze azokat az ajándékokat, amiket az elmúlt években tőlünk és másoktól kapott párunk és örült neki. Csak van valami közös bennük. Ha még így sem megy, akkor biztosan akad egy családtag, vagy egy barát, barátnő, aki segít megoldani a problémát. Külön értéke lesz ennek, hiszen párunk valószínűleg tudja, hogy ez nekünk eddig nem ment. Az erőfeszítést és az igyekezetet mindig értékeli az ember. Ha mégis kritikával fogadja párunk az ajándékot és mindig talál benne valami kivetnivalót, akkor valószínűleg még sem az ajándékozás a szeretetnyelve.
  • Ha takarékosak vagyunk és azt gondoljuk, hogy nem engedhetünk meg magunknak ennyi ajándék vásárlást, akkor készítsünk valamit, szedjünk virágot hazafelé a mezőről, rajzoljunk valamit…, a kapcsolatunkba fektetünk be, nem az ablakon dobjuk ki a pénzt. Megtérül.
  • A legnagyobb és legmegfoghatatlanabb ajándék önmagunk ajándéka, jelenlétünk ajándéka. Párunk jelenléte egy adott szituációban mindennél többet ér annak, akinek az ajándékozás a szeretetnyelve. Válságos pillanatokban az a legnagyobb ajándék, amit párunkért megtehetünk, hogy vele vagyunk, a jelenlétünk. Azonban, akinek ez a szeretetnyelve és ennyire fontos ez neki, az ezt meg is mondhatja a párjának, mert bizony senki nem gondolatolvasó! „Nagyon szeretném, ha ma este velem maradnál. Mindennél többet jelentene nekem!”. Ember legyen a talpán, aki erre nemet tud mondani. Egy lemondott üzleti megbeszélés, fodrász, vagy tenisz party nem számít, ha a párunknak örömet tudunk okozni, vagy segíteni tudunk a jelenlétünkkel.
  • Jeles eseményekre készüljünk időben, sose feledjük el! Akár be is vonhatjuk a készülődésbe, hogy lássa, hogy nem felejtettük el, vagy csak sejtelmesen célozgassunk a nagy eseményre.
  • A nyaralás megszervezése is lehet egy ajándék, magán a nyaraláson kívül. Sokan örülnek a közös tervezésnek, várakozásnak, ez az utazás egyik legjobb része, az izgatott várakozás.
  • Legyünk szemfülesek! A spontán, váratlan ajándékoknak nagy értéke van.
  • Az én férjem egyszer egy kuponfüzettel lepett meg, – amit természetesen ő készített, – amiben a kuponok bizonyos szolgáltatások igénybevételére jogosítottak fel. A kuponokat kedvem szerint válthattam be, amikor csak akartam. Imádtam!
  • Kis cetlik a reggeli kávé, az ágy mellé. Egy napközbeni üzenet: „Szeretlek drágám” és egy szivecske…, szívmelengető annak, aki ezeket szereti. Egy kedvenc csoki, egy szál virág a kertből, a mezőről…
  • Az “ajándékoknak” se szeri se száma, csak rá kell érezni az ízére. Kis odafigyeléssel észrevehetjük párunk rejtett vágyait, igényeit. Ha ezeket teljesítjük, valóra váltjuk, hihetetlen örömben részesítjük párunkat.

Szeretetnyelv teszt

Remélem, hogy már tudod mi a párod szeretetnyelve és ezzel csak ellenőrizni szeretnéd a végeredményt. Csak, hogy kicsit bonyolítsam a helyzetet, külön teszt van a hölgyeknek és külön az uraknak. Tessék választani!

A következő, 4. leckében a szívességekről, valamint arról írok, hogy néhányan miért nem tudjuk mindenféle teszt ellenére sem, hogy mi a szeretetnyelvünk.

A cikk első részét itt olvashatod: Szeretetnyelvek – 1. Lecke – Elismerő szavak
A cikk második részét itt olvashatod: Szeretetnyelvek – 2. Lecke – Minőségi idő
A cikk negyedik részét itt olvashatod: Szeretetnyelvek – 4. Lecke – Szívességek
A cikk ötödik részét itt olvashatod: Szeretetnyelvek – 5. Lecke – Testi érintés

Forrás: Gary Chapman: 5 szeretetnyelv: Egymásra hangolva – Az életre szóló szeretet titka

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.