Szeretetnyelvek – 2. Lecke – Minőségi idő

minosegi idot

Akinek a minőségi idő a legfőbb szeretetnyelve, az a rá irányuló figyelem hatására érzi leginkább azt, hogy őt igazán szeretik. Ez lehet egy beszélgetés, egy közös vacsora, vagy egy közösen eltöltött hosszú hétvége is. A kulcskifejezés az osztatlan figyelem, hiszen tévézés, facebookolás, olvasás, közben nem lehet kapcsolatot építeni, a másikra odafigyelni. Fontos tehát a másik osztatlan figyelme, és közben a szemkontaktus fenntartása. Elvárja, hogyha együtt vagytok, csak vele foglalkozz és semmi mással. Ha párod ilyen, adj visszajelzést, hogy érted, amit tudatni akar, oszd meg vele te is gondolataidat, érzéseidet, mert amíg ezeket nem ismeri, nem érez elég közel magához, és a szeretetigénye is kielégítetlen marad.

minosegi idoMinőségi idő lényege az együttlét. Ez nem csupán fizikai közelséget jelent. Az együttléthez nélkülözhetetlen az egymásra fordított figyelem. A közös tevékenységben eltöltött idő azt fejezi ki, hogy törődünk egymással, és élvezzük egymás társaságát. Egyik előnye, hogy a közös emlékek elraktározódnak emlékezetünkben és gondolatban újra és újra visszatérhetünk hozzájuk.

Kerüld a tanácsadást! Amikor párod a problémáit elmondja, nem feltétlen tanácsot, hanem egyszerűen csak megértést, meghallgatást, értő figyelmet vár. Mindig csak akkor adj neki tanácsot, ha kéri! Még akkor is, ha nem értesz vele egyet. Ha nem fordítasz kellő figyelmet az együtt töltött idő minőségére és mennyiségére, bizony elhanyagoltnak érzi magát. Sose szakítsd félbe, ne erőltesd rá a saját nézeteidet, de ismerd meg az övéit! Vigyázz arra is, hogy rendszeresen és egyenlő arányban osszátok-hallgassátok meg egymás érzéseit.

Nézzünk néhány példát!

Mielőtt nekiállunk a nagy tervezgetésnek vegyük figyelembe párunk koránkelő, vagy éjjeli bagoly mivoltát. Néha nem árt egy kicsit ráhangolódni a másik időzónájára, hogy érezhesse a törődést, hogy érezze az együtt töltött idő különlegességét.

  • Beszélgessünk sokat! Kérdezzük meg minden nap kedvesen, hogy „Milyen volt a napod?” Hogy sikerült az előadás?” „Mi volt az orvosnál?” „Mit szólt a főnököd az új ötletedhez?” … Hagyjuk válaszolni párunkat és csak türelmesen hallgassuk végig!
  • Feláldozhatjuk néha kedvenc időtöltésünket, hogy párunkkal lehessünk. Ezzel is azt mutatjuk, hogy mennyire fontos nekünk a másik.
  • Adjunk egy „napot” párunknak ajándékba, ha a minőségi idő az ő szeretetnyelve. Aznap hadd tegyen, amit akar és álljunk rendelkezésére bármiben, amit szeretne, hiszen számára semmi sem becsesebb, mint egy egész nap teljes figyelem és együttlét. Emlékszem pár éve megkérdeztem a férjemet, hogy mit szeretne szülinapjára. Hát, ő ezt kérte. Legyen egy ilyen napja: ne menjünk sehova, semmi ajándék, se díszes ebéd, se főzés, se buli, csak legyünk együtt otthon kettesben és lessem a kívánságait! Én nagyon “szenvedtem”, de álltam a sarat. Ő pedig évek óta ezt meséli mindenkinek, hogy milyen csodás szülinapot szervezett neki az ő drága felesége. Hát nem megérte?
  • Keressünk közös tevékenységet, amit együtt tudunk csinálni, vagy csak kísérjük el párunkat ahová megy! Fontosabb események során legyünk mindig mellette. Menjünk el közösen egy mindkettőnket érdeklő tanfolyamra, amire aztán együtt tudunk készülni, együtt feldolgozhatjuk, ezzel új távlatokat nyitva a kapcsolatunkra nézve.
  • Ha párunk időbeosztása olyan szoros a sok munka és a gyerekek mellett, hogy éppen a minőségi időre nem marad, akkor vegyünk át tőle néhány kevéssé kedvelt, vagy éppen időigényes feladatot, hogy ezzel teremtsünk számára, vagy magunknak helyet a minőségi idő eltöltésére.
  • Ne essünk a hosszú házasság unalmas hétköznapjaiba! Tegyünk néha különlegessé 1-1 napot, estét, hétvégét!
  • Vigyünk sponteanitást a monotonitásba!
  • Olvassunk közös könyvet, aztán beszéljük meg ki mit érez, gondol a könyvvel kapcsolatban. Lehet váltott hangos felolvasást is tartani.
  • A közös csend élvezetét el kell tudni sajátítani, hogy ne kínos csenddé váljon.
  • Élvezetesebb is és hamarabb is elkészülünk vele, ha közösen csináljuk a házimunkát.
  • A lefekvési rituálé, vagy a reggeli kávé sok pár megmentője. Legalább ilyenkor szenteljünk egymásra pár percet, egy fél órát és legyen ez a helye és ideje a napi meghitt beszélgetéseknek, intimitásnak.
  • Szenteljünk időt egymás hobbyjainak megismerésére, hátha közös hobby lesz belőle. Ha még sem, akkor legalább hallgassuk figyelmesen párunkat, mikor örömmel mesél róla.
  • Ha nincs nagymama, akkor a babysitterre ne sajnáljuk a pénzt. Biztosan megtérül.

Honnan tudhatod, hogy milyen a te, vagy a párod szeretetnyelve?

Három úton tudod kideríteni.

  1. Mindenki úgy szereti a másikat, ahogy azt ő szeretné, hogy vele tegyék. Azt adunk, amit kapni szeretnénk. Magyarul, azon a szeretetnyelven beszélünk a másikhoz, ami a mi szeretetnyelvünk, hiszen csak ezt tudjuk, ehhez értünk. Érdemes megfigyelni, hogyan mutatjuk ki a szeretetünket a másik felé. Mit teszünk, mit mondunk, hogyan viselkedünk? Megdicsérjük lépten-nyomon, bíztatjuk? Sok időt töltünk vele és közben csak rá figyelünk? Elhalmozzuk ajándékokkal? Segítünk neki, ahol tudunk? Vagy megöleljük minden kanyarban? Ebből egész biztosan meg lehet állapítani az elsődleges szeretetnyelvünket.
  2. Talán még beszédesebb a másik megoldás, hogy azt figyeljük meg, hogy mi az, amit a kapcsolatunkból hiányolunk? Mi az, amire mindennél jobban vágyunk? Párunk milyen cselekedetei, szavai, vagy azok hiánya okozzák a legnagyobb fájdalmat? Mi az, amit folyamatosan párunk orra alá dörgölünk, hogy nem tesz meg, mi az, amit nem kapunk meg? Azok a bírálatok adják számunkra a legjobb kulcsot szeretetnyelvünk megfejtéséhez, amelyekkel párunk viselkedését kifogásoljuk. Például ha az ölelés és a puszi, az érintés hiányzik legjobban, akkor biztosan a testi érintés a szeretetnyelvünk. Vagy ha az elítélő, elmarasztaló szavak fájnak legjobban, akkor valószínűleg az elismerő szavak nyelvét beszéljük. Elsődleges szeretetnyelvünk negatív használata, vagy hiánya mélyen megbánt minket, hiszen nemcsak érzelmi szükségleteink maradnak betöltetlenül, hanem a számunkra legfontosabb szeretetnyelv fegyverként fordul ellenünk. Természetesen párunk szeretetnyelvét is kideríthetjük ezzel a fenti két egyszerű megfigyelésen alapuló módszerrel.
  1. Ha még sem sikerült megfejtened a fent leírt módon, akkor kereshetsz egy szeretetnyelv tesztet az interneten és kitöltheted.

A harmadik leckében az ajándékozásról fogok írni, valamint egy tesztet is csatolok a cikkhez, ha esetleg még mindig nem sikerült kiderítened, hogy mi a szeretetnyelved. Jobban szeretném, ha addig is megpróbálnád kitalálni és a tesztet, csak ellenőrzésként használnád.

A cikk első részét itt olvashatod: Szeretetnyelvek – 1. Lecke – Elismerő szavak
A cikk harmadik részét itt olvashatod: Szeretetnyelvek – 3. Lecke – Ajándékozás
A cikk negyedik részét itt olvashatod: Szeretetnyelvek – 4. Lecke – Szívességek
A cikk ötödik részét itt olvashatod: Szeretetnyelvek – 5. Lecke – Testi érintés

Forrás: Gary Chapman: 5 szeretetnyelv: Egymásra hangolva – Az életre szóló szeretet titka


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.