Szeretetnyelvek – 1. Lecke – Elismerő szavak

öt szeretetnyelv

Mindenki magából indul ki, így mindenki a számára legkedvesebb módon, – azaz “szeretetnyelvén” – fejezi ki a szeretetét, még ha nem is tudja mi az. Zavarba jövünk, nem értjük, ha a párunk nem érti ezt a “nyelvet”, hiszen mi mindent megtettünk, hogy kimutassuk szeretetünket, igaz? Igen ám, de Gary Chapman szerint  – bár csak 5 szeretetnyelv van – mégis nagyon-nagyon ritka, hogy a pároknak azonos a szeretetnyelve. 10000 párból alig egy-egy párnak azonos! Én sem találkoztam még olyan párral, akiknek azonos lett volna. A félreértések, csalódások és házassági problémák hátterében valójában az áll, hogy szeretetünket nem partnerünk szeretetnyelvén fejezzük ki, hanem valami olyan nyelven, amit ő nem „beszél”, így nem is ért.

A cél megtanulni párunk “nyelvén” beszélni. Társunk akkor fogja érezni igazán, hogy szeretjük, ha úgy szeretjük, ahogyan az neki jó. Ehhez nagyon nagy odafigyelésre, valódi szeretetre, zsigeri beleérző képességre vagy a párunk, illetve a szeretetnyelvek ismeretére van szükség.

Mi is az a szeretetnyelv?

kutya macska kommunikacioKépzeljük csak el, mikor egy idegen macska találkozik egy idegen kutyával. A kutya barátságos, ezért elkezdi hevesen csóválni a farkát. Igen, de ez a cicáknál azt jelenti, hogy valami nincs rendben, így ideges lesz. Ha a macska mégis barátkozni akar, és ennek jeléül elkezd dorombolni, ezt viszont a kutya érti félre azonnal. “Ez morog rám!” Ha még ezek után sem adják fel, és a kutya játékra hívja a cicát, akkor mellső mancsaira fekszik, és figyeli a cicát. A macska pedig erre azt gondolja: “Jesszus, ez rám akar ugrani!” Így mellső mancsával int felé, ami macskául azt jelenti, hogy “Mindjárt kapsz egy pofont!” Igen ám, de ennek a kutya mód felett megörül, mert ezt végre a várva várt játék jelének veszi, és így boldogan körbeugrálja. Ez már aztán tényleg sok a macskának, ezért dühösen ráfúj a kutyára és elrohan. Ezek után gondolja bárki is, hogy valaha is megértik egymást? Hát persze! Teljesen ellentétes a kutya és a macska alapvető kommunikációja, ezért nekik is meg kell tanulniuk egymás nyelvét, ahhoz, hogy jóban legyenek, de nem lehetetlen. Hát, valahogy így vagyunk ezzel mi is emberek.

Gary Chapman író, lelkipásztor és párkapcsolati terapeuta saját élettapasztalata és tanácsadói munkája során alkotta meg az öt szeretetnyelv fogalmát 1992-ben. Szerinte az emberek alapvetően ötféleképpen mutatják ki a szeretetüket. Ezek a következők:

  1. elismerő szavak,
  2. minőségi idő,
  3. ajándékozás,
  4. szívességek és
  5. testi érintés.

Chapman a személyes szeretetnyelvünket leginkább az idegen nyelv tudásához hasonlítja. Ha két eltérő anyanyelvű ember találkozik, csak nehezen vagy egyáltalán nem tud kommunikálni. Ha egyikük elsajátítja a másik nyelvét, akkor lehetővé válik a kommunikáció, de nehéz, különleges helyzetekben az idegen nyelv nem pótolhatja az anyanyelvet. Az optimális kommunikáció csak akkor jöhet létre, ha mindkét fél megtanulja a másik anyanyelvét – azaz szeretetnyelvét.

Mindenkinek van egy elsődleges szeretetnyelve, amely mélyebben hat rá a többinél, ami működteti, ami motiválja. Ha nem beszéljük párunk elsődleges szeretetnyelvét, akkor ő valószínűleg nem érzi szeretve magát, még akkor sem, ha a többi nyelvet jól “beszéljük”.

A te párodnak is van egy elsődleges szeretetnyelve. Amennyiben te „beszéled” ezt a nyelvet, a párod érezni fogja, hogy szereted őt. Ha azonban nem, akkor bármit is teszel az eddigi módon, a párod azt fogja érezni, hogy nem szereted és kihűl a kapcsolat, elillan a boldogság, te meg értetlenül állsz az egész előtt, hogy de hiszen te szereted őt és mindent megtettél, miért nem érzi!???

Elismerő szavak

elismero szavakMai első leckénk az elismerő szavak jelentőségéről szól. Akinek ez a szeretetnyelve, az úgy érzi, hogy a társától kapott dicséret mindennél többet jelent számára. A szavak ebben az esetben többet érnek a cselekedeteknél. Nem az átlátszó hízelgést várja el, hanem az érdemei méltányos elismerését. Fontos számára, hogy beszélhessen a vágyairól, terveiről. Éreztesd vele, hogy hiszel és bízol benne. Nála dícsérettel, kedvességgel, bátorítással, szelíd szavakkal érheted el a legtöbbet, az őszinte, szeretetteljes bátorítástól ugyanis szárnyakra kel. Használd sokszor azokat a kifejezéseket, amik számára a megerősítést jelentik. Kerüld viszont a gúnyolódást, erre fokozottan érzékeny. Ha kudarc éri párodat, véletlenül se emlegesd fel neki, inkább segítsd, hogy túllépjen rajta.

A bátorításhoz empátiára van szükség. Arra, hogy párunk nézőpontjából lássuk a világot. Meg kell értenünk, hogy szerinte mi a fontos. Abban kell bátorítanunk, ami iránt érdeklődést mutat, amiben tehetségesnek látszik. Bíztatásunk azt érzékelteti vele, hogy fontos számunkra, hogy törődünk vele és segíteni szeretnénk neki, mert hiszünk benne.

Nézzünk néhány példát!

Ezeket akár naponta is gyakorolhatjuk. Fontos, hogy szívből jöjjön, különben nem ér semmit. Eleinte ez sokaknak idegen lehet, de figyeljük párunk reakcióját, előbb-utóbb örülni fog neki és ez adhat erőt a további dicséretünk kifejezésére. Kezdjük olyanokkal, amiket nem esik nehezünkre kimondani, biztosan találunk valamit. Azért, mert minket gyerekkorunkban, vagy akár még most sem dicsérnek, nem ok arra, hogy mi se éljünk ezzel fantasztikus eszközzel.

  • „Olyan jó volt látni, ahogy tegnap a gyerekekkel foglalkoztál!”
  • „Jól áll neked ez az öltöny!” , vagy „Milyen jól megy a szemed színéhez ez a blúz!”, vagy “Milyen gyönyörű vagy ma!”
  • „Tetszik az új frizurád!”, vagy „Jó lett az új hajszíned!”, „Gyönyörűen csillog a hajad, ahogy rásüt a nap!”
  • „Isteni meggyes pitét sütöttél!”
  • „Fantasztikus, ahogy a munkádat végzed! Én biztosan nem tudnám így megcsinálni .”
  • „De gyönyörűen kitakarítottad az autót!”
  • Bíztassuk álmai, vágyai megosztására. Ösztönözzük, hogy lépéseket tegyen álmai konkrét megvalósítására.
  • Erősségeit, képességeit dícsérjük, amellyel segíthetjük kibontakozását. „Nem is tudtam, hogy ilyen jól tudsz főzni, de most már látom, hogy fantasztikus szakács lenne belőled!”, vagy „Nem is tudtam eddig, hogy ilyen jó vagy matematikából, biztos vagyok benne, hogy a gyerekeknek is fogsz tudni segíteni, ha eljön az ideje.”
  • Ha nehéz nap következik, küldjünk párunknak bátorító üzenetet, hogy érezze, hogy vele vagyunk, gondolunk rá.
  • Kezdjük el megtanulni, hogy mindent megköszönünk, amit a párunk tesz. A rutinfeladokat különösen, hiszen lehet, hogy azért nem is vár párunk dicséretet, de biztosan jól esik neki, ha megköszönjük, megdicsérjük. Pl.: „Köszönöm, hogy kivitted a szemetet.” „Láttam tegnap este még lefekvés előtt elmosogattál. Köszönöm szépen. Olyan jól esett, hogy nem kellett reggel ezzel kezdenem a napot!” Vegyük észre a legtermészetesebbnek tűnő dolgokat is, ha tiszta az autó, a lakás, kivasalták az ingünket, tiszta ruha van a szekrényben, étel az asztalon… és köszönjük meg.

Nézzünk néhány külföldi példát!

A szufik azt tanácsolják, hogy csak azután szólaljunk meg, miután a szavaink áthaladtak három kapun.
1. Az első kapunál azt kérdezzük magunktól: “Ezek a szavak igazak?” Ha azok, továbbengedjük őket, ha nem, ne mondjuk ki őket!
2. A második kapunál azt kérdezzük: “És szükségesek?
3. Az utolsó kapunál azt kérdezzük: “És kedvesek?
Magyarul akkor mondjunk ki bármit, ha az szívből jön, átgondoltuk és tényleg pozitív kicsengése van. Dicséret, elismerés helyett ugyanis könnyen megbánthatjuk a másikat.

Valahol afrikában pedig létezik egy hihetetlenül bölcs törzsi szokás.
„Amikor a törzsből valaki rosszat tesz a törzs egy másik tagjával, vagy fájdalmat okoz neki, akkor az illetőt kiállítják a falu közepére, és az egész törzs köré gyűlik. De ahelyett, hogy valami nyilvános büntetésben részesítenék, két napig folyamatosan sorolják neki mindazokat a jó dolgokat, amiket valaha is tett. Hogy miért? Mert a törzs hisz abban, hogy minden egyes ember jónak születik, és szeretetre, békére és boldogságra vágyik. Csak néha, a mindezekre való törekvés közben hibákat vétünk. És mivel a rossz cselekedeteket segélykiáltásként értelmezik, a törzs összegyűlik a társukért, és segítenek neki újra megtalálni önmagát, a jó természetét. Emlékeztetik őt arra, hogy ki is valójában. És erre néha mindenkinek szüksége van!”

A sok dicséret, elismerő szó előbb-utóbb meghozza a hatását. Párunk kinyílik, megtöltjük csordultig szeretethordóját és már nem fog tudni egyebet csinálni, mint valahogy viszonozni számunkra azt a sok jó szót, kedvességet, odafigyelést, amit adtunk neki.

MEGÉRI.

Következő leckénkben a minőségi időről fogok írni, valamint arról, hogy honnan tudhatod, hogy milyen a saját, vagy a párod szeretetnyelve.

A cikk második részét itt olvashatod: Szeretetnyelvek – 2. Lecke – Minőségi idő
A cikk harmadik részét itt olvashatod: Szeretetnyelvek – 3. Lecke – Ajándékozás
A cikk negyedik részét itt olvashatod: Szeretetnyelvek – 4. Lecke – Szívességek
A cikk ötödik részét itt olvashatod: Szeretetnyelvek – 5. Lecke – Testi érintés

ForrásGary Chapman: 5 szeretetnyelv: Egymásra hangolva – Az életre szóló szeretet titka

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.