Magyar szokás szerint ünnepekkor mindig jól telizabáljuk magunkat. Aztán azt sem tudjuk, hogyan hozzuk újra formába magunkat, hogyan adjunk le pár kilót, hogyan méregtelenítsünk. Szerintem lehet ezt máshogy is. Mi is szeretünk enni, természetesen az elmaradhatatlan füstölt főtt tarja is ott lesz az ünnepi asztalon főtt tojással, de azért készítek sok más finomságot is, ami jóval egészségesebb és gyomorkímélőbb étek, ugyanakkor nem kevésbé finom. Így aztán nem kell tartani a mérlegtől az ünnepek után sem. Sőt, ha jól válogatjuk össze a fogásokat, akkor még méregteleníthetünk úgyis, hogy közben csupa finomságot eszünk. Ne hagyományos húsvéti recepteket várjatok, azzal tele van az internet. Ez egy kicsit rendhagyó, amolyan Széll Jutkás ajánló. Nem vagyok sem fotós, sem gasztroblogger, nézzétek el nekem. Inkább az egészségtudatosságra való nevelés a fontos számomra.
Ajánlott receptek
- Céklasaláta
- Szófia saláta
- Padlizsánkrém, ahogy én szeretem
- Görög muszaka
- Snidlinges lazackrém
- Lazacnyárs cukkini ágyon
- Friss házi kenyér az ünnepi asztalra
- Mindenmentes nyers gyümölcsös csokitorta
- Almás nyers süti
Céklasaláta
Kimondottan úúúútáltam a céklát egészen addig, míg nem egyszer a barátainknál voltunk vidéken, éhesek is voltunk és többek között ezt kaptuk vacsorára. Gondoltam nincs vesztenivalóm, megkóstoltam. Azóta rendszeres főszereplő lett a konyhámban. Sőt már a céklakrémlevessel is megbarátkoztam és tulajdonképpen mindennel, ami cékla. Rendkívül egészséges növény, érdemes belőle jó sokat enni, különösen nyersen. A céklában nagy mennyiségben találhatóak értékes vitaminok és ásványi anyagok, valamint antioxidánsok, főleg kálium, magnézium, vas, A-, C- és B6-vitamin. Méregtelenít, a zsírmáj kialakulásának a rizikóját csökkenti, vérképző, hiszen vasat tartalmaz. A vérkeringést serkenti, csökkenti a vérnyomást, fogyasztásával csökkenthetjük a különböző típusú demenciák, így az Alzheimer-kór rizikóját, és a memóriánkra is jó hatással van. A cékla képes csökkenteni a tumorok növekedésének ütemét, hatásosnak bizonyul a prosztata-, az emlő-, a bélrendszeri, a tüdő- és a hererák elleni küzdelemben. Szóval fogyasszuk bátran! Ez a saláta pedig kifejezetten zsírégető, vitamindús és még finom is.
Hozzávalók:
- 3 cékla
- 2 piros alma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 ek torma
- mustár
- pár csepp citrom
- 3-4 dl tejföl
Elkészítése:
Vegyünk 2 szép nyers céklát, ha kicsik, legyen inkább 3. Pucoljuk meg, reszeljük le nagy lyukú sajtreszelőn. Hámozzunk meg 2 finom piros almát (az alma mennyisége legyen kevesebb, mint a cékla), ezt is reszeljük le. Adjunk hozzá egy gerezd fokhagymát apróra vágva, egy evőkanál tormát, – ez nagyon kell bele, – pici mustárt, pár csepp citromot és annyi sovány tejfölt, hogy keverhető állagú legyen. Tegyük a hűtőbe pár órára, hogy az ízek jól összeérjenek. Díszíthetjük friss bazsalikommal. Nagyon finom önmagában is, húsokhoz, vagy akár a húsvéti sonka mellé.
Szófia saláta
Én csak így hívom, mert mikor a barátnőmmel Szófiában jártunk, akkor volt szerencsém mindennap ilyet enni. Azért mindennap, mert annyira finom volt, hogy bár a bolgár gasztronómia igen jó, még sem voltam képes lemondani az én kis salátámról. Azóta persze itthon is csinálok rendszeresen.
Nyáron az igazi elkészíteni, amikor kiszaladhatok a kis kertembe és a saját nevelésű fűszernövényeimből tudok salátát készíteni. Nyáron ez a következőképpen nézett ki: levágtam ezt azt az éppen aktuális kínálatból: jó sok sarkantyúka virágot a leveleivel együtt (saláta helyett kíváló), petrezselymet, egy kis zsályát, mentát, citromfüvet, görög bazsalikomot és kövér porcsint. Durván hangzik, de mennyei ízek, mind-mind élő étel és tele vannak vitaminokkal, keserű és csípős anyagokkal, nyomelemekkel, értékes omega-3 olajokkal, rost tartalommal, enzimekkel.
Elkészítettem hát a salátámat a leszedett növénykékből és kiegészítettem a hűtőből egy kis felszeletelt paprikával, félbe vágott szőlőszemekkel, felkockázott sajttal – ez az egyetlen nem élő étel az egész salátában – valamint aszalt áfonyával. Kikevertem egy speciális dresszinget és jól összekevertem a hozzávalókkal, a tetejét pedig megszórtam frissen pörkölt dióval. A végeredmény? Egyszerűen mennyei! Hogy miért? Hát a tökéletes ízharmónia miatt.
Dresszing hozzávalói:
- mustár
- méz
- citrom
- extra szűz olívaolaj
Az eredeti Szófia saláta pedig ezekből állt össze:
- összetépkedett salátalevél
- többféle kockára vágott sajt: eidami, márványsajt, valamilyen kemény sajt
- félbe vágott szőlőszemek
- aszalt sárgabarack apróra vágva
- pörkölt dió a tetejére
- dresszing
Padlizsánkrém, ahogy én szeretem
Már vagy 20 féle padlizsánkrém receptet kipróbáltam életem során, de valahogy az egyik sem volt az igazi. Aztán tavaly nyáron egy születésnapi bulin belebotlottam egy kondér padlizsánkrémbe. Hát, az olyan isteni volt, hogy rögtön kinyomoztam ki volt az elkövetője, elkértem a receptet és azóta bevallom férfiasan két hetente, havonta biztosan elkészítem kis családom és barátaim legnagyobb örömére. Megint bebizonyosodott számomra, hogy a kevesebb több és ami egyszerű, az lehet nagyszerű is. Most ezt a receptet osztom meg veletek, de előtte nézzük meg mit is tud a padlizsán?
Tudtátok, hogy botanikailag a padlizsán is gyümölcs, akár csak a paradicsom? Felhasználása szempontjából azonban inkább a zöldségfélékhez soroljuk. Népies neve törökparadicsom, amely elárulja, hogy Magyarországra a török uralom idején érkezett meg. Nevezik tojásgyümölcsnek is. Valószínűleg a formája miatt a Távol-Kelet egyes országaiban a nemiség jelképének tartják, az arabok pedig egy történet alapján vágykeltő hatást tulajdonítanak neki, és a szerelem almájaként tartják számon.
Szabályozza a vércukorszintet, leviszi a koleszterinszintet és a vérnyomás stabilizálásában is segít. Magas a víztartalma, de a kalóriatartalma alacsony, így ideális a fogyókúrázók számára. Segíti az emésztőrendszert magas rosttartalma miatt, ezért a székrekedést is megakadályozza, és a vastagbélrák kialakulásának esélyét is csökkenti. A padlizsánban van elegendő mennyiségű C-vitamin is, tehát antibakteriális és antivirális védelemmel vértezi fel a szervezetünket.
Leszokni vágyók figyelem! Kis mennyiségben nikotint is tartalmaz, így könnyebbséget jelenthet annak, aki éppen szeretné letenni a cigarettát.
Hozzávalók:
- 3 padlizsán
- sok vöröshagyma (padlizsán súlyának kb 80%-a)
- pici majonéz
- extra szűz olívaolaj
- só, bors
Elkészítése:
Vegyünk annyi szép, sima, fénylő bőrű padlizsánt, amennyit szeretnénk, én kettőnél kevesebbel sosem kezdek, inkább legyen több, úgyis elfogy. Mérjük meg, hogy hány deka, erre az adatra még szükségünk lesz. Mossuk jól meg, vágjuk le a zöld végét, mert az a része mérgező, helyezzük egy sütőpapírral bélelt lapos tepsire, szurkáljuk meg a tetejét tűvel, késheggyel és előmelegített sütőben kb 200 fokon süssük 1 órán át.
Közben pucoljunk meg a padlizsán súlyához képest kb 80%-nyi vöröshagymát és kockázzuk fel. Olívaolajon dinszteljük jól meg, vigyázva, hogy nehogy megégjen. Hagyjuk kicsit kihűlni.
Ha készen van a padlizsán, kivesszük a sütőből és hagyjuk ezt is kicsit kihűlni. Ha már fogható állapotba kerül, óvatosan lehúzzuk a megbarnult héját, csak vékonyan, mert a legfinomabb, legvitamindúsabb rész a héja alatt található. Hozzáadjuk a hagymához, sózzuk, borsozzuk, teszünk hozzá még extra szűz olívaolajat és egy kevés majonézt is és jó krémesre mixeljük.
Szerintem verhetetlen friss kenyérrel, vagy pirítóssal is remek étek, napokig eláll a hűtőben egy jól zárható edényben. Én mindig teszek a tetejére friss retekcsírát, vagy rukkolát, amik keserűanyag tartalmuknál fogva eleve méregtelenítenek.
Még egy padlizsán recept, a nagy kedvencem: a görög muszaka
Tavaly tavasszal jártunk Korfun és rengeteg muszakát ettünk. Mondanom sem kell, hogy imádtuk és hazajőve első gondolatom az volt, hogy nekem ezt el kell készíteni. “Híres” vagyok arról, hogy ha bármit megeszek valahol, utána reprodukálom és pont olyan lesz, mint az eredeti. Nos, ez is sikerült. Az állaga ugyan csak harmadszorra sikerült jól, hogy ne essen szét, ahogy kivesszük a tepsiből a tányérra, de az íze már elsőre is isteni lett! Ebben ugyan van hús is, tej is, pici liszt, vaj kis mennyiségben mégis szeretettel ajánlom. A padlizsánról már tudjuk mire képes és a sok benne lévő fantasztikus fűszer mind-mind hat az emésztőrendszerünkre és könnyíti az emésztésünket.
Hozzávalók:
- olívaolaj, vagy kókuszzsír
- 2 fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 0,5 kg darált marha/bárányhús/pulykahús (én pulykából csinálom, így is nagyon finom)
- ½ tk chili ízlés szerint, ne legyen erős, nem az a lényeg
- ½ tk őrölt szegfűszeg
- pár szem szegfűbors
- kisebb darab egész fahéj, vagy ½ tk őrölt fahéj
- pici frissen reszelt, vagy őrölt szerecsendió
- ½ tk római kömény
- ½ tk görögszéna – nem érdemes kihagyni
- 2-3 érett kisebb paradicsom
- 2 dl vörösbor
- só, bors
- 4 padlizsán
- 4 krumpli
- 20 dkg reszelt sajt
- olívaolaj a padlizsán elkészítéséhez
Besamelhez:
- 6 dkg vaj
- 6 dkg liszt
- 8 dl szobahőmérsékletű tej
- só, fehérbors, szerecsendió
Elkészítése:
Ragu: olívaolajon megdinszteljük az apróra vágott vöröshagymát. Hozzáadjuk a szintén apróra vágott fokhagymát és utána rádobjuk a darált húst. Jól összekeverjük, utána jöhetnek a fűszerek, majd hagyjuk egy picit lepirulni. Ne féljünk a sok fűszertől, ettől lesz olyan finom, kell ez a mennyiség hozzá. A paradicsomot megmossuk, félbevágjuk és egy kis lyukú reszelőn óvatosan belereszeljük a raguba, csak a héja maradjon a kezünkben, azt kidobhatjuk. Felöntjük a száraz vörösborral és kb. 30-40 perc alatt fedő alatt megfőzzük. A ragu ne legyen túl bő lére eresztett, mert akkor biztosan nem fogjuk tudni kiszedni a tepsiből a kockára vágott muszakát. Ha mégis túl sok rajta a szaft, akkor a végefelé vegyük le a fedőt és forraljuk el egy kicsit.
Ezalatt a padlizsánokat megmossuk, levágjuk a zöld részüket, hosszában vékonyan felszeleteljük, besózzuk, és vagy egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket, a tetejüket olívaolajjal megkenegetjük és 200 fokon 20 percig sütjük, vagy ahogy én szoktam egy teflon lábosban átsütöm mindkét oldalát. A sütőben ugyan kevesebb olaj kell hozzá, viszont nagyobb mennyiség nem fér el, így csak lassabban készül el.
Megpucoljuk a krumplikat és karikára vágjuk.
Amíg a padlizsánunk megsül, elkészítjük a besamelt: megolvasztjuk a vajat egy lábosban, rászórjuk a lisztet, kicsit kevergetjük, de nehogy megbarnuljon. Óvatosan hozzáadjuk a tejet, folyamatosan kevergetve, hogy csomómentes legyen. Hozzáadjuk a sót, borsot és a szerecsendiót és lassan, kevergetve felforraljuk. Mire felforr, a ragunak is és a padlizsánnak is el kell készülnie, mert az időzítés fontos a besamel szempontjából.
Végül a karikára vágott krumplit egy rétegben lerakjuk egy olívaolajjal kikent tepsi, vagy hőálló üvegtál aljára. Megsózzuk. A krumpli a görög receptben nem szerepel, csak a szerb és egyéb fajtákban, de krumplival nekem még jobban ízlik és ami a lényeg, hogy jobban vágható és tálalható majd. Aztán jöhetnek a padlizsán szeletek, egy kis ragu, egy kevés besamel. Ezt addig rétegeljük, amíg a hozzávalók el nem fogynak. Én 2 rétegben szoktam pakolni, mert én inkább vastagon pakolom a hozzávalókat. Az utolsó adag besamel legyen a legtöbb. A tetejét még megszórhatjuk egy kevés reszelt sajttal, majd tegyük be a sütőbe 180 fokra, 25-30 percre. Ha készen van, vegyük ki és hagyjuk egy picit a tepsiben hűlni. Forrón képtelenség szépen felvágni és kitenni a tányérra. Kockára vágva tálaljuk. Tehetünk a tetejére egy pici friss petrezselymet díszítésnek.
Jó étvágyat hozzá!
A hal sem hiányozhat a húsvéti recepttárból, ráadásul tele van omega-3-mal, amire nagy szükségünk van. Pozitív hatásait sejtszinten fejti ki, és a hormonok működését is jó irányba befolyásolja, ezzel egészségügyi problémáink egy részét alapjaiban oldhatja meg. Jó hatással van az ízületeinkre, véd az öregedéstől, erősíti az immunrendszert, széppé varázsolja bőrünket, védi az érfalakat az érelmeszesedéstől, csökkenti a vérrög kialakulásának a kockázatát, növeli a véralvadási időt. Segít csökkenteni a szervezeten belüli omega-6 túlsúlyt. Befolyásolja az agysejtek működését, így előnyösen hat az idegrendszerünkre. Legjobb omega-3 forrás a halak közül pl a lazac, makréla, szardínia, hering. A tonhalban kevesebb van. Vigyázzunk honnan szerezzük be, mert a nehézfémekre és egyéb mérgekre nincs szükségünk, amivel esetlegesen szennyeződhetnek.
Snidlinges lazackrém
Ez a mascarpone miatt nem kifejezetten fogyókúrás recept, de azért nagyon finom és a lazac miatt egészséges! A Lidl-ben lehet kapni egész jó áron füstölt lazacot és mascarponet is.
Hozzávalók:
- 10 dkg füstölt lazac
- 25 dkg mascarpone
- citrom
- só, bors
- egy jó nagy csokor snidling
Elkészítése:
Elkaparjuk a füstölt lazacot apróra, mintha csirkemájjal dolgoznánk. Teszünk bele egy doboz mascarpone krémet, sót, borsot, pár csepp citromot és jó sok apróra vágott snidlinget. Ha nincs snidling, megjárja a lila hagyma is. Jól összekeverjük és hűtőbe tesszük pár órára. Én dupla adagot csinálok mindig, különben még meg sem kóstoltuk és már el is fogyott.
Lazacnyárs cukkini ágyon
Ezt az ételt egy étteremben ettem és annyira ízlett, hogy másnap ebédre ezt főztem a páromnak, aki megszavazta ezt is a felveendők közé. Azóta ezt is rendszeresen készítem, már csak azért is, mert finom, egészséges és kb 15 perc az elkészítése, másik 15 perc a sütés és már lehet is enni.
Hozzávalók:
A lazacnyárshoz:
- 20 dkg lazac
- 10 szelet szeletelt bacon
- 4 szelet toast
- 1 egész citrom
- 2 nagyobb vöröshagyma
- 1 rozmaringág
A cukkini körethez:
- 2 cukkini
- egy marék zöldborsó
- 3-4 gerezd fokhagyma
- friss kakukkfű
- só, bors
- pici vaj
Elkészítése:
A lazacot, a citromot és a vöröshagymát felvágjuk nagyobb kockákra, a toastokat négyfelé vágjuk. Veszünk kb 5 kisebb nyársat és feltűzzük rájuk a hozzávalókat a következő sorrendben: mindig hagymával kezdünk és hagymával fejezzük be, közte pedig jöhet a toast, a citrom és a lazac, majd újra hagyma. Ha megvan, megszórjuk rozmaringgal és óvatosan betekerjük mindegyik nyársat 2 db baconnal. Elhelyezzük egy sütőpapírral kibélelt kisebb tepsiben a nyársakat és előmelegített sütőben 200 fokon kb 15 perc alatt elkészül.
A cukkinit krumplipucolóval felszeleteljük, beletesszük egy másik kis kivajazott tepsibe, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk kakukkfűvel, a felszeletelt fokhagymával és rádobjuk a zöldborsót. Az egészet jól összekeverjük és betesszük a másik tepsi mellé sülni. Nagyjából egyszerre lesznek készen, a lazac megsül, a zöldségek pedig éppen ropanósan finomak lesznek. Jó étvágyat!
Friss házi kenyér az ünnepi asztalra
Már nagyon sokféle kenyér receptet kipróbáltam, de ez nagyon finom és jól variálható. Íme az alaprecept.
Hozzávalók:
- 25 dkg fehér búzaliszt
- 25 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- 2,5 dkg élesztő
- 3-4 dl langyos víz
- 2-3 csapott kiskanál só
- 2 ek hidegen sajtolt napraforgóolaj
Elkészítése:
Belemorzsoljuk az élesztőt a fél dl langyos vízbe és feloldjuk. A liszteket egy dagasztó tálba öntjük, hozzáadjuk a feloldott élesztőt, a sót, a többi langyos vizet. A víz nem biztos, hogy elég lesz, lisztje válogatja, hogy mennyi vizet vesz fel. Jól összegyúrjuk. Amikor elválik az edény falától a masszánk, akkor adjuk hozzá az olajat és tovább dagasztjuk. Fél órán át langyos helyen kelesztjük, majd újra átgyúrjuk, és egy kiolajozott kenyérformába tesszük, ahol még 20 percet kelesztjük. Hideg sütőbe tesszük és 210 fokon 45 perc így a sütési idő.
Ha cipót akarunk készíteni, akkor ne tegyük kenyérformába, hanem tegyük egy nagyobb konyharuhával kibélelt, finoman kilisztezett edénybe, hogy a tésztánk jól meg tudjon dagadni. Hagyjuk kb 45 percig kelni. Utána kiborítjuk sütőlapra, bevagdossuk a tetejét és előmelegített sütőben sütjük 45 percet.
Én most kifliket készítettem az alaptésztából, hogy tudjak egy fotót készíteni. Ehhez a már megkelt tésztát kinyújtjuk téglalap alakúra, felvágjuk nagyobb kockákra, majd keresztben is, hogy háromszögeket kapjunk. Amekkora a háromszög átlója, akkora lesz a kifli. A hosszabbik felénél feltekerjük, sütőpapírral kibélelt lapos tepsire tesszük, megkenjük egy felvert tojással és én még szórtam egyik másik tetejére szezámmagot, lenmagot. Így lett lenmagos is, szezámmagos is és sima sós kiflim is. Megéri a pepecselés. A színe természetesen kicsit barnább a teljes kiőrlésű liszttől, de nagyon jó íze van. Persze meghajlítani elfelejtettem, de ettől még jó ropogós lett a héja. Mondanom sem kell, hogy véletlenül padlizsánkrémmel ettük.
Az alapreceptet lehet variálni mindenféle magokkal, hagymával, olívabogyóval, bármivel, ami tetszik.
Mindenmentes nyers gyümölcsös csokitorta
Húsvétkor sem maradhatnak el a finom sütemények. Lehet jó sütiket csinálni liszt, cukor, tojás és margarin nélkül is. Az alaprecept egy nagyon kedves barátomtól származik, aki a szülinapomon beállított a képen látható tortával. Olyan finomra sikeredett, hogy majdnem mind megettük egy ültő helyünkben, a páromnak alig bírtam félretenni egy vékonyka szeletet.
Íme az alaprecept, aztán lehet ezt is variálni.
Hozzávalók egy kisebb tortához:
- 1 bögre datolya – beáztatni, aztán kimagozni
- 1 bögre mandula, dió vagy bármilyen mag – beáztatni külön
- pici kókuszreszelék
- 1 ek kakakópor, lehet karobpor is
- fél bögre zabhely
- méz
- díszíteni dió, gyümölcs, aszalványok
Elkészítése:
A beáztatott magokat, datolyát aprítógépbe tesszük és jól összeaprítjuk. Hozzáadunk egy pici kókuszreszeléket, a kakaóport és a mézet is. Összekeverjük és kettészedjük. A feléhez hozzáadunk egy fél bögre száraz zabpelyhet – ez lesz az alja a sütinknek. Belenyomkodjuk egy folpack-kal kibélelt tortaformába. Utána rátesszük a másik felét, ez lesz a krém. A krémbe lehet chia magot is tenni, útifűmaghéjat, aszalványokat… igazából bármit.
A tetejét díszíthetjük darált dióval, vagy kókuszreszelékkek, meggyel, sárgabarackkal, különféle aszalványokkal. Hűtőbe tesszük 1-2 órára.
Amikor először csináltam persze, hogy elfelejtettem kettéválasztani a masszát és úgy tettem hozzá a zabhelyhet. Nem volt mit tenni, összekevertem és kis golyókat gyúrtam belőle. A végén kókuszreszelékbe, illetve kakaóporba hempergettem őket, lásd a képen. Így is nagyon finom volt.
Harmadszor már nagyon merész voltam. Elkészítettem az alaptortát az aljával és a krémmel. Ugyanúgy beletettem egy folpack-kal kibélelt tortaformába. Aztán fogtam 2 banánt és rákarikáztam a tetejére. Mélyhűtött epret vettem elő, feltettem óvatosan főzni egy pici lábosba. Adtam hozzá egy kis zselatint, megturmixoltam és ráöntöttem a tortára. Betettem a hűtőbe pár órára és utána megettük. Isteni finom lett, de sajnos elfelejtettem lefotózni. Határt csak a kreativitásunk szabhat, próbálkozzunk bátran, nem lehet elrontani.
Almás nyers süti
Megpucolunk és lereszelünk kb 1 kg almát. Adunk hozzá kókuszreszeléket, utifűmaghéjat (ezzel óvatosan, mert jó sok vizet vesz föl és dagad), kis fahéjat, elbírja akár egy egész citrom kifacsart levét is és lehet bele ízlés szerint cukrozatlan aszalt áfonyát, vagy mazsolát, diót tenni, kinek mi van otthon. Ha esetleg nagyon savanyú az alma, adjunk hozzá egy pici mézet. Őzgerincbe szoktam tenni, vagy kerek sütőformába jól belenyomkodom egy kanállal és be a hűtőbe. Igazán hamar elkészül és nagyon frissítő, jól szeletelhető, lédús, egészséges deszert. Azért nem írok arányokat, mert ki-ki maga amit beletesz úgyis látni fogja, hogy hogy alakul a masszája. Sokkal finomabb, mint ahogy kinéz.
Végül pár jó tanács
- Nem az a fontos, hogy ne együnk egyáltalán húst húsevőként, hanem, hogy ne csak azt együnk! Nem az a fontos, hogy soha ne együnk cukrot, lisztet, vajat…, hanem az arány a fontos, a mennyiség és a minőség.
- Ne felejtkezzünk el az élő ételek megfelelő arányáról sem! Bármit is eszünk, együnk hozzá sok-sok zöldséget. Lassan itt a tavasz, itt a retek, az újhagyma, rukkola mindig van, lehet különböző csírákat készíteni és enni (erről szól majd a következő cikkem). A primőrökkel óvatosan, inkább mindig idényzöldségeket együnk! Az üvegházakban termesztett zöldségek, gyümölcsök íze és vitamintartalma messze elmarad a természetes napfényen növekedettekéhez képest, a külföldről importált áruk jelentős része pedig éretlen állapotban kerül asztalunkra, így biztosan nem töltenek elegendő időt a napon. Érdemes hazai termékeket vásárolni, bár növényvédő szermaradványok bármilyen zöldségben, gyümölcsben lehetnek.
- Soha ne együk tele magunkat! A gyomrunk olyan, mint egy betonkeverő. Ha az egyharmada üres, akkor jól tudja végezni a dolgát, ha tele van, nem tudja keverni a benne lévő tartalmat.
- Használjunk bátran fűszereket, főleg friss fűszereket! A legtöbb könnyíti az emésztésünket, és az ízviláguk is kiváló.
- Igyunk sok folyadékot, de inkább evés előtt és ne utána. Ha evés után iszunk, akkor felhigítjuk a gyomorsavat és megint csak nehezítjük a gyomrunk dolgát. Evés előtt 15 perccel igyunk és evés után 1 óráig ne igyunk, ha kibírjuk. Sokszor csak szomjasak vagyunk, nem éhesek. Próbáljunk meg egy pohár vizet, teát inni, ha éhesnek érezzük magunkat, máris jobb lesz.
- Együnk gyümölcsöt is, de délelőtt és evés előtt max fél órával. Étkezés után már ne együnk gyümölcsöt, mert felpusszaszt!
- Lefekvés előtt 4 órával már nem ajánlott enni, mert nem lesz jó éjszakánk.
- Ha olyat eszünk, amiről azt gondoljuk, hogy nem egészséges számunkra, vagy ne együk meg, vagy inkább gondoljuk azt, hogy ez milyen jót tesz nekünk, a lelkivilágunknak mindenképp. A gondolat betegít meg, nem az étel. Ha néha egy jó cukros sütit megeszünk, vagy egy zsíros csülökpörköltet nokedlivel, akkor együk azt élvezettel, bűntudat nélkül! Utána pedig igyunk egy jó borsmenta teát!
- Sose főzzünk idegesen, mérgesen! Az ételek átveszik a rezgéseinket. Szeressük, amit csinálunk, örömmel készítsük az ételt szeretteinknek. Barátaim mindig elkérik tőlem a receptet, majd panaszkodnak, hogy az enyém sokkal jobb lett. Hát, ezért. Imádok főzni és minden szeretetemet beleteszem az ételekbe, hogy ezzel is gyógyíthassak, ezzel is kimutathassam szeretetemet.
Jó étvágyat, jó egészséget, kellemes ünnepeket kivánok minden kedves olvasómnak!