TUDTAD? – Alma

alma

Több mint 1000 fajta alma található a világon. 

Az alma az egyetlen gyümölcs, amit ehetünk más ételekkel együtt, anélkül, hogy erjedés lépne fel. Ezt már tudták az ókorban is, ezért is nevezték a gyümölcsök királynőjének.

Naponta egy alma az orvost távol tartja.

– szól a népi mondás és sok igazság van benne. Nyers alma megelőzésként az egészséges embereknek, főtt alma minden betegségre első kezelésként.

Tele van pektinnel, rosttal, ami gyógyír az emésztésünknek. A nyers, apróra reszelt alma a hasmenésnek, a vérhasnak és a paratifusznak az ellenszere.

Nyersen egészben fogyasztva segíti az emésztést, vitamin-, foszfor- és almasav-tartalmánál fogva az agyra jótékonyan hat, a vese és a máj működését is szabályozza. Azt szoktuk mondani, hogy reszelve fog, egészben kis mértékben hajt. Aki sok almát eszik, biztosan nem lesz köszvényes. Egy alma főétkezés vagy tejtermék elfogyasztása után egyfajta védettséget nyújt a koleszterin ellen. A pektin megköti a vastagbélben a rákkeltő anyagokat, ezért gátolhatja a bélrák kialakulását. Vértisztító, vérképzést serkentő, nyiroktisztító, gyulladás- és lázcsillapító.

Az almát (mint általában a gyümölcsöket, de ezt különösen) nagyon rövid idő alatt megemészti a gyomrunk, és azonnal energiát nyerhetünk belőle. Éppen ezért alacsony vércukor esetén is szoktuk ajánlani egy nyers alma elfogyasztását.

Magas foszfor tartalma miatt melegen ajánlott szellemi munkát végzőknek, vagy gyenge idegzetűeknek.

Ha hiszed, ha nem, kizárólag almán is meg tudnánk élni, szinte korlátlan ideig. Ha még sem érzed, hogy jó a gyomrodnak, akkor valami baj van vele és fokozatosan kell az almát hozzászoktatni a bélrendszeredhez. Az almát mindig együk meg teljes egészében héjával, magházával, magjával együtt, így teljes értékű táplálék. Az alma csutkáját se dobjuk el, hiszen jódot tartalmaz. Az alma segít a kismamáknak a kezdeti hányingert is leküzdeni.

Nem cserélhetjük ugyan a fogkefénket almára, de fogyasztása serkenti a nyáltermelést a szájban, távol tartja a baktériumokat, csökkenti a fogszuvasodás kialakulásának esélyét.

Nálunk őshonos, van bőven, fogyasszuk egészséggel!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.