Már napi 2 szál sárgarépa is lecsökkentheti a koleszterinszintedet pár hét alatt.
Ki ne hallott volna arról, hogy a sárgarépától jobban tudunk fütyülni? Na, ennek ugyan nincs sok alapja, de jól hangzik.
Tele van rostanyagokkal, így jól hat az emésztésünkre, méregteleníti a májunkat. A bevitt rost puhítja a székletet és növeli a széklet mennyiségét, ez az ami a vastagbélrák kialakulásának megelőzésében is jelentős szerepet játszhat.
Rengeteg béta-karotin van benne, az A-vitamin provitaminja, így a szemünk őre is. Nyersen azonban mindössze a negyede hasznosul, így érdemes néha főve is fogyasztani.
Rákmegelőző is a nagy mennyiségű karotinoid tartalma miatt, segíti az immunrendszerünket, véd a szabad gyökök káros hatásával szemben.
Nemcsak A-vitamint, hanem B-, C-, illetve K-vitamint, vasat, kalciumot, káliumot, foszfort, folsavat és cinket tartalmaz. Éppen ezért jelentős vitaminforrás.
Vízhajtó és a diéták alapja, alacsony kalóriatartalmának köszönhetően.
Az Alföldön szárított leveléből még ma is teát készítenek, melynek vérnyomáscsökkentő hatást tulajdonítanak.
Bőrvédő mindenes, hidratál, hajunkat is dúsabbá teszi. Szabadgyökfogó hatása miatt megakadályozza a bőr öregedését, a ráncok, pigmentfoltok kialakulását.
A répa természetes fogkefe, segít eltávolítani a fogkövet, a fogak közül az ételmaradékokat. Erősíti a fogínyt és a nyáltermelést, így kiegyenlíti a szájüreg pH értékét, csökkenti a lyukas fogak kialakulásának esélyét.
A püréje kisbabák étrendjének fontos részét képezi, mert megakadályozza a puffadást és a székrekedést.
Síelőknek ajánlott a fogyasztása, mert karotinoid tartalma miatt meggátolja a bőr nap okozta leégését, még akkor is, ha nem kentük be az arcunkat naptejjel.