TUDTAD? – Sárgarépa

sargarepa

Már napi 2 szál sárgarépa is lecsökkentheti a koleszterinszintedet pár hét alatt.

Ki ne hallott volna arról, hogy a sárgarépától jobban tudunk fütyülni? Na, ennek ugyan nincs sok alapja, de jól hangzik.

Tele van rostanyagokkal, így jól hat az emésztésünkre, méregteleníti a májunkat. A bevitt rost puhítja a székletet és növeli a széklet mennyiségét, ez az ami a vastagbélrák kialakulásának megelőzésében is jelentős szerepet játszhat.

Rengeteg béta-karotin van benne, az A-vitamin provitaminja, így a szemünk őre is. Nyersen azonban mindössze a negyede hasznosul, így érdemes néha főve is fogyasztani.

Rákmegelőző is a nagy mennyiségű karotinoid tartalma miatt, segíti az immunrendszerünket, véd a szabad gyökök káros hatásával szemben.

Nemcsak A-vitamint, hanem B-, C-, illetve K-vitamint, vasat, kalciumot, káliumot, foszfort, folsavat és cinket tartalmaz. Éppen ezért jelentős vitaminforrás. 

Vízhajtó és a diéták alapja, alacsony kalóriatartalmának köszönhetően.

Az Alföldön szárított leveléből még ma is teát készítenek, melynek vérnyomáscsökkentő hatást tulajdonítanak.

Bőrvédő mindenes, hidratál, hajunkat is dúsabbá teszi. Szabadgyökfogó hatása miatt megakadályozza a bőr öregedését, a ráncok, pigmentfoltok kialakulását.

A répa természetes fogkefe, segít eltávolítani a fogkövet, a fogak közül az ételmaradékokat. Erősíti a fogínyt és a nyáltermelést, így kiegyenlíti a szájüreg pH értékét, csökkenti a lyukas fogak kialakulásának esélyét.

A püréje kisbabák étrendjének fontos részét képezi, mert megakadályozza a puffadást és a székrekedést.

Síelőknek ajánlott a fogyasztása, mert karotinoid tartalma miatt meggátolja a bőr nap okozta leégését, még akkor is, ha nem kentük be az arcunkat naptejjel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.