Viszlát migrén, HELLÓ ÉLET! I. rész

migren agyban fekve

A migrén ahogy én látom

Rémálom. Mint egy hurrikán lecsap kíméletlenül, dühöng napokig, letarol mindent és csak romokat hagy maga után. Tudom, hogy jön, mert érzem minden porcikámban és csak tehetetlenül nézem, ahogy egyre erősebben és erősebben tombol. Rettenetesen szenvedek, fekszem a sötét szobában, körülöttem néma csend. Fejem a puha párnán, de inkább tűnik egy éles acéllemeznek, homlokomon hideg borogatás, az ablak nyitva. Még a legkisebb zaj is ősrobbanásnak hangzik. Szemeim előtt milliónyi kis fénybogár. Hányingerem van, napok óta nem eszem.

Nem, most nem, már százszor megígértem magamnak, hogy nincs több gyógyszer, valahogy csak kibírom. Telik az idő, de semmi nem változik, csak a percek peregnek csiga lassúsággal a digitális óra számlapján. Várok, csodára várok, hátha elmúlik, de sosem múlik el, csak napok múlva, mikor már alig van bennem élet. Mielőtt végleg elvonul, büszkeségem utolsó szalmaszálát is lerombolja. Feladom, nem bírom tovább, csak még most az egyszer. Valahogy nagyon lassan kivánszorgok a konyhába a gyógyszeres dobozhoz. Szinte üvölteni tudnék úgy fáj minden lépés, mintha a fejemet vernék a falba. Dong, dong, dong. Végre a kezemben van a csodagyógyszer és beveszem. Lefekszem és csendben újra várok, de most már tudom, hogy mire. Aztán egyszer csak – kimondani sem merem, de – mintha ott legbelül valami csendesedne. Amilyen hirtelen jött, úgy távozik és már csak a nyomai látszanak. Levertség, fáradtság, kimerültség, üresség és mínusz 2 kiló. De legalább vége. Aztán következik pár hét – néha csak pár nap – nyugalom és kezdődik minden előlről, újra lecsap.

Ez így nem mehet tovább, valamit tennem kell…

A migrén orvosi szemmel

A migrén speciális eset, makacs, különösen intenzív, féloldali, vagy akár kétoldali lüktető fejfájással és egyéb tünetekkel járó (hányinger, fény-, hang- és szagérzékenység), ismételten visszatérő fejfájás. A stressz, bizonyos ételek, fronthatás, szél, vagy a hormonok változása is kiválthatja a görcsös fejfájást. A migrén elsősorban a nők, illetve a fiatalok és középkorúak betegsége: a nők 18, a férfiak 6 százaléka – Magyarországon több, mint 1 millió ember – szenved emiatt. A 60 év feletti korosztályban a migrénesek aránya egyre kisebb.

A migrén kialakulásának oka mindmáig ismeretlen a nyugati orvoslás számára. Hol ér-, hol idegrendszeri problémákra vezetik vissza, hol a kettő kombinációjára. A migrént kiváltó ingerek az arra hajlamos emberek agytörzsében különféle hormonszerű, idegrendszerre és keringésre ható anyagokat szabadítanak fel. Hatásukra az erek nemcsak átmenetileg válnak szűkebbé, hanem kismértékben be is gyulladnak. A gyulladás pedig akár napokig is eltartó, pulzáló jellegű fájdalmat és memóriazavart idéz elő. Amennyiben már legalább ötször jelentkezett rohamszerűen a gyakorta féloldali, görcsös vagy lüktető fájdalom, nagy a valószínűsége, hogy migrénünk van.

Megint én – a motivációm

Nem titok, én is a MIGRÉNES-ek közé tartoztam, de már kimondhatom, hogy VÉGE, ELMÚLT. 2017. áprilisában volt az utolsó migrénes rohamom, azóta nem fájt a fejem és tudom, hogy már nem is fog.

Rengeteget szenvedtem, összesen 26 évig. Tonnányi mennyiségű gyógyszert beszedtem, kipróbáltam egy sor módszert, mégsem találtam rá korábban a végleges megoldásra. Gyakorlatilag mindent megtettem, hogy elmúljon a migrénem, én legalábbis így gondoltam. És ezzel azt hiszem nem vagyok egyedül…

Mibakancslistandenkinek van valamilyen bakancslistája, egy jegyzet, egy file, vagy egy egyszerű papírfecni, amire felírta, hogy mit szeretne még az életben elérni, megcsinálni. Természetesen nekem is van. Nálam évek óta bakancslistás 1. helyezett volt, álmaim netovábbja, hogy soha többé ne fájjon a fejem, hogy ne kelljen több gyógyszert bevennem. Ha lehetett volna anno 1 kívánságom attól a bizonyos mesebeli aranyhaltól, biztosan ez lett volna az.

Az elmúlt 10 évben megszállottan dolgoztam azon, hogy megszűnjön a migrénem. Az utóbbi években pedig már két okból is küzdöttem. Egyrészt ki akar ezzel együtt élni? Elég volt már. Másrészt miután természetgyógyászattal foglalkozom, – ahol a hitelesség alapvető – feltettem magamnak a kérdést, hogy hogyan lehetek én hiteles gyógyító, ha közben még mindig migrénem van? Senki nem vágta a fejemhez, magam előtt nem álltam meg. Én éreztem úgy, hogy most már tényleg muszáj ennek véget vetnem, mert szükségem van a hitelességemre és vissza akarom kapni az életemet.

Igazából gyerekkorom óta az a vágyam, hogy embereket gyógyítsak. Anno orvos akartam lenni, de máshogy alakult. Ugyan a multivilág látszólag beszippantott egy röpke 20 évre, de ezalatt is “titokban” arra készültem, hogy természetgyógyász legyek. Apránként, lépésről lépésre haladtam előre a tudatosan megtervezett utamon. Évek óta az volt a dédelgetett álmom, hogy ha kigyógyítom magam ebből a gyógyíthatatlannak tűnő kórból, akkor a saját tapasztalataimat, tudásomat felhasználva minél több migrénesnek segíthessek én is. Lassan életfilozófiámmá vált. Lehet, hogy ez adott erőt az újabb és újabb próbálkozásokhoz, hiszen egy idő után már úgy éreztem, hogy mindent tudok a migrénről, minden problémát megoldottam, mindenen változtattam és mégis még mindig…

Rengeteg cikket, tanulmányt, szakkönyvet elolvastam magyarul is, angolul is, előadásokra jártam és egyre többet tanultam belőlük. Sok migrénessel beszélgettem, gyűjtöttem a tapasztalatokat. Közben persze folytattam a tanulmányaimat, levizsgáztam anatómiából, majd természetgyógyászatból. Aztán eljött az avatás ideje is, letettem a szakvizsgámat fitoterápiából, természetgyógyász lettem. Tanulmányaim alatt különös figyelmet fordítottam a migrénre, könyveimben kerestem a további válaszokat, tanáraimat, mestereimet is egyre csak faggattam. Találkoztam nagyszerű emberekkel, akik nagyon sokat segítettek nekem és akiknek nagyon sokat köszönhetek.

kapunyitogatasMost mégsem ezeket és őket idézem, hanem saját példámon keresztül mutatom be a gyógyulás lehetséges útjait, amit egy bonyolult virtuális játékként, mátrixként, labirintusként tudok elképzelni, kinek melyik tetszik jobban. Mindenkinek a maga kapuit kell megtalálnia és kinyitogatnia, a maga feladatait kell elvégeznie, a maga kihívásaival kell szembenéznie. Vannak hasonlóságok, de mindenkinek mást hoz a “játék”. Ha nem így lenne, túl egyszerű lenne és akkor nem lenne a migrén az orvostudomány számára megfejthetetlen és gyógyíthatatlan betegség. Pedig nem az, igazából semmi nem az. A “játék” bármikor folytatható, újrakezdhető, feladható. A végeredmény viszont mindig ugyanaz. Egy boldog, kiegyensúlyozott, harmónikus ember, aki visszakapja az életét és kimondhatja, hogy “MEGSZŰNT A MIGRÉNEM”.

A “játék” neve: Viszlát migrén, HELLÓ ÉLET!

A következő rész tartalmából:

  • Fizikai szint – a kezdet
  • Lelki szint – mellbevágó kérdések
  • Szellemi szint – a tükör, újabb kihívások

A cikk második részét itt olvashatod: Viszlát migrén, HELLÓ ÉLET! II. rész

A cikk befejező részét itt olvashatod: Viszlát migrén, HELLÓ ÉLET! III. rész