A test, a lélek és a szellem harmóniája – a túlsúly lehetséges okai

kövek

Egyensúly a mindennapokban

harmony of doshas
A három dosha és az öt őselem

„A test, a lélek és a szellem harmóniája”, azaz a fizikai, érzelmi és mentális testünk egyensúlya. Ez jól hangzik, de valójában mit jelent?

Több ezer éves orvosi tanok, mint például az ayurvéda, vagy a hagyományos kínai gyógyászat is azt mondják, hogy ez nem más, mint az egészségünk.

Az egészség tehát a természettel harmonizáló testi, lelki és szellemi egyensúly dinamikus állapota, melynek tartós felborulását nevezzük betegségnek. A betegség nem kívánatos állapot ugyan, de az élet természetes velejárója, amely arra kényszeríti az embert, hogy elszámoljon magával, megkérdőjelezze életvezetésének helyességét, és megtegye a szükséges lépéseket a változás, a fejlődés, a gyógyulás, az egyensúly visszaállításának irányába.

A harmónia megteremtése

Ha egyensúlyban, harmóniában vagyunk, akkor egészségesek, boldogok vagyunk és úgy érezzük, hogy minden könnyedén zajlik körülöttünk, úgy ahogyan azt szeretnénk. A harmónia nem egy lineáris, soha meg nem szűnő állapot, jön, megy, hullámzik, ahogy az érzéseink, a gondolataink. Ha már legalább egyszer megtapasztaltuk ezt az állapotot, akkor tudjuk, hogy hova szeretnénk ismét eljutni. Napi munkával, folyamatos odafigyeléssel, sok tanulással, önmagunk megismerésével, kellő rugalmassággal, tudatossággal, célirányos cselekvéssel, a múlton való rágódásnak és a jövőn való aggódásnak az elengedésével újra és újra elérhetjük a “MOST” állapotában.

Maradj a jelenben. Semmit sem tehetsz, hogy megváltoztasd a múltat, a jövő pedig soha nem lesz pontosan olyan, amilyennek tervezed, vagy reméled.
Dan Millman – A békés harcos útja

A legtöbben azonban nem élünk a jelenben, nem meditálunk, állandóan aggódunk, stresszelünk, rohanunk, tele vagyunk problémákkal, inkább a diszharmóniát éljük meg, mit sem törődünk a jelekkel, amiket ha figyelmen kívül hagyunk, hosszú távon komoly baj is lehet belőle.

A tünetek célja, hogy a figyelmedet önmagadra fordíttassa. Jelenlévővé tesz a testedben. Betegségek csak akkor manifesztálódhatnak, ha nem ‘lakod’ a tested, mert a figyelmed mindig másra helyezed, nem önmagadra és a jelen pillanatra.
Eckhart Tolle

Ez nem azt jelenti, hogy ha kibillenünk, akkor már rögtön betegek leszünk, hiszen nap mint nap megéljük ezt, még sincs semmi problémánk. A szervezetünk ugyanis csodálatos, azonnali ellenreakciót indít és mindig megpróbálja visszaállítani a normál állapotot. Ha azonban sokáig nem vesszük figyelembe a jeleket és a szervezet kénytelen állandóan korrigálni, akkor előbb-utóbb elfárad és már nem lesz képes a helyreállításra. A kezdetben kis kibillenésnek tűnő egyensúlyzavar tartós állapottá válik, azaz megbetegszünk.

A túlsúly definíciója

tulsuly merlegTúlsúly/elhízás fogalma a BMI index alapján

Az, hogy valaki sovány, ideális testsúlyú, túlsúlyos, vagy elhízott, a testtömeg-index (BMI index – angolul: Body Mass Index, BMI) kiszámításával határozható meg. A testsúly (pontosabban: testtömeg) és a testmagasság arányából számíthatjuk ki a testtömegindexet. A testtömegindex definíciója: a testtömeg (kilogrammban) osztva a testmagasság (méterben) négyzetével (kg/m2). Például egy felnőttnek, akinek a testtömege 75 kg és a magassága 1,75 m, a testtömegindexe 24,5 kg/m2.

Testtömegindex (BMI)

<18,5: a normálisnál kisebb súlyú,
18,5 – 24,9: egészséges testsúlyú, ideális,
25 – 29,9: túlsúlyos,
30,0-34,9: elhízás,
35,0-39,9: súlyos elhízás,
40,0- nagyon súlyos elhízás.
A 25 alatti értéknél a testsúly ideálisnak mondható, megtartására kell törekedni. A 25-29 közötti BMI jelzésértékű, fokozott kockázatot jelent. A túlsúlyból könnyen elhízás alakulhat ki, ésszerűen fogyni kell. A 30 feletti érték elhízást jelent, megnő a súlytöbblettel járó betegségek kialakulásának veszélye. A testsúly csökkentésével elkerülhető a tartós károsodás.
Nos, ez volt eddig a tényszerű definíció.

A túlsúly lehetséges okai különböző szinteken

1. A túlsúly fizikai okai

Fizikai szinten a túlsúly lehetséges okai:

 • mértéktelen evés és ivás,
 • életmódváltozások: például abbahagyjuk a rendszeres testmozgást, edzéseket, sok ülőmunkát végzünk,
 • sportolás hiánya is komoly terhet ró fizikai testünkre, hiszen a sport levezeti a stresszt, csökkenti a depressziót, segíti a méregtelenítést, az anyagcserét, növeli a szív és légzőrendszer teljesítőképességét, javítja a vérkeringést…
 • dohányzásról való leszokás,
 • terhesség,
 • életkor – ahogy öregszünk sajnos csökken az izom mennyisége a testünkben, és lelassul az anyagcsere,
 • gyógyszerek szedése,
 • különböző méreganyagok lerakódása a szervezetben,
 • a betegségekből adódó elhízás lehetősége,
 • sokan még idesorolják a genetikát is, de én úgy gondolom, hogy maximum betegségre való hajlamot öröklünk, illetve szokásokat, érzelmi reakciókat veszünk át szüleinktől, amik ugyanazt az érzelmi konfliktust, így ezen keresztül ugyanazt a betegséget, példánkban a túlsúlyt okozhatják (részletesebben a lelki okoknál fogok ezzel foglalkozni).

Mégis mit szoktunk tenni fizikai szinten, ha súlyfelesleggel küzdünk, ami zavar minket? 

 • Elmegyünk orvoshoz és kivizsgáltatjuk magunkat. Az orvos majdnem biztosan talál már fizikai elváltozást is, amivel megmagyarázhatjuk, hogy miért vagyunk túlsúlyosak.
 • Elkezdünk vadul sportolni (ha tudunk egyáltalán) és/vagy fogyókúrázni…

A testsúly egyáltalán nem csak esztétikai kérdés – legyen az súlytöbblet, vagy akár kóros soványság, – hanem bizonyos krónikus betegségek mögött álló kockázati tényező is.

A leggyakrabban diagnosztizált betegségek túlsúly esetén

 • 2-es típusú cukorbetegség (diabétesz),
 • szív- és érrendszeri betegségek és magas vérnyomás,
 • légzőrendszeri betegségek [ilyen az alvási apnoe (légzéskimaradás)],
 • bizonyos rákos betegségek,
 • artrózis (ízületi kopás),
 • pszichológiai problémák,
 • központi idegrendszeri betegségek,
 • hormonális egyensúly felborulása pl. pajzsmirigy elégtelenség,
 • zsírlebontó enzim (lipáz) működési zavara.

Ezek különféle kombinációja is előfordulhat. Valószínűleg felírnak egy rakás gyógyszert. Persze útravalóul ellátnak még minket egy sor hasznos tanáccsal is: fogyókúrázzunk, mozogjunk többet…

A túlsúly fiziológiájával most itt nem foglalkozom, nem vagyok orvos és mint természetgyógyász igyekszem máshonnan megközelíteni a témát.

Mi a helyzet a fogyókúrákkal és a sporttal?

Nos, fogyókúrából van vagy száz. Ki-ki találhatna magának tetszőt, de nagy valószínűséggel nem igazán fog használni. Vajon miért?

 • Először is hiányzik belőlünk a kitartás a sporttal is és az étrendváltoztatásssal kapcsolatban is. Sok esetben még az is elő szokott fordulni, hogy a fogyókúra feladása után még többet hízunk vissza, mint amennyit leadtunk (jojó effektus). Na, de miért nincs kitartásunk?sport dieta
 • Talán mert nem szeretünk szenvedni? Nem szeretünk izzadni? Túlsúlyosan mozogni? Kitágult gyomorral nem enni? Talán nem a megfelelő fogyókúrát találtuk meg magunknak? Ezek mind valószínűek.
 • Aztán van még egy probléma: a fogyókúrák nem személyre szabottak. Akkor meg mitől működnének túlsúlyos, beteg embereknél? Nem veszik figyelembe az egyént…
 • Tele vagyunk rossz szokásokkal mind az étkezésünket, mind az életmódunkat illetően.
 • Önbizalomhiány – “Nekem úgy sem fog sikerülni. Kövér vagyok 20 éve, az is maradok…” – és tényleg, az önbeteljesítő mondás működni fog.
 • És van itt még valami más is.

Amikor azt érezzük, hogy már mindent megtettünk fizikai javulásunk (fogyásunk, gyógyulásunk) érdekében és még sem működik, akkor el kell gondolkoznunk, hogy vajon van-e még más is, amit a fentieken kívül meg kellene tennünk, esetleg valamit figyelmen kívül hagytunk?

2. A túlsúly lelki okai

Egyre többek szerint elfogadott tény, hogy a szervezet működésében „létezik” egy új minőség: a személy, – az individuum a maga személyiségjegyeivel, egyéni pszichológiai működésével, – aki irányítja a szervezetet.

A hagyományos orvoslás többnyire a tünettel foglalkozik, az okokat csak fizikai szinten próbálja megoldani és az emberrel, a lélekkel sajnos nem törődik. Minden tünetegyüttesre gyakorlatilag ugyanazt a megoldást adja. Nem veszi figyelembe az individumot, pedig mindannyian mások vagyunk és egy-egy tünetgyüttesnek akár több oka is lehet, egyéntől, kortól, nemtől, érzelmi konfliktustól függően is.

fitoterapiaA természetgyógyászat az egyént is figyelembe veszi. Mindig az egyénre fókuszál és az ő specikifus problémáját, helyzetét vizsgálja, illetve a betegsége okait keresi és kezeli természetesen a beteg aktív részvételével a megelőzés és a gyógyítás terén egyaránt. Ha használ is bármilyen szert a terápia során, az teljességgel természetes és atoxikus anyagokból áll, azaz semmilyen káros mellékhatása nincsen.

Testünk üzenetei

Testünk minden egyes jelzése valamilyen üzenetet hordoz számunkra. Ez alól a túlsúly és mérhetetlen étvágyunk sem kivétel. HIába fogyókúrázunk és sportolunk, amíg nem vesszük figyelembe ezeket a jeleket. Nem az étvágyunkat kell legyőzni és a testünket sanyargatni, hogy valahogy végre lefoggyunk, hanem a lelkünket kell megértenünk, a lelkünket kell meggyógyítanunk. A kívülről beszedhető étvágycsökkentő bogyók, csodaszerek helyett inkább belül kéne rendet teremtenünk és megkeresnünk a problémánk gyökerét.

Ha először a jeleket, az üzeneteket próbáljuk megfejteni, akkor magától hullani fognak rólunk a kilók és az étvágyunkkal sem lesz többé probléma, nem akarunk többé kompenzálni már az evéssel. Ezután már működni fognak az addig eredménytelen fogyókúrák és sportolással is érdemesebb lesz foglalkoznunk.

Ma talán már mindenki elfogadja, hogy a betegség NEM fizikai szinten kezdődikMinden fizikai elváltozásnak megvan a maga sajátos lelki oka, un. érzelmi konfliktusa, az indító programja, hogy miért alakult ki.

tulsulyos no karcsu no

Tested leköveti a lelked hangját

LEHET, hogy NEM olyan a tested, mint amilyenre vágysz, de mindenképpen olyan, amilyenre éppen MOST a jelen érzéseiddel együtt szükséged van! Próbáld megérteni a szükségleteidet, és a testednek nem lesz szüksége tovább cipelnie a terheket! Ha meg akarsz gyógyulni, meg kell oldanod a konfliktusaidat, még akkor is, ha látszólag nem javul az állapotod. Túlsúlyos, illetve beteg sem 2 perc alatt lettél. A gyógyulásnak is adj időt, adj időt magadnak is! A konfliktust 100%-ban meg kell oldanod, ha 100%-ban meg akarsz szabadulni a tünetektől.

Ha valamit nem szeretsz, változtass rajta. Ha változtatni nem tudsz, változtass azon, ahogy gondolkodsz róla.

A túlsúly lehetséges okai: *

 • Tudatalatti félelem az ismeretlentől.
 • Önmagunk elutasítása, elszigetelése a világtól, az érzelmektől, a szexualitástól.
 • Bennünk rekedt érzelmek, melyeket már látni sem akarunk.
 • Az evésben leljük az örömünket, a szeretet és élvezet iránti igényünk így mutatkozik meg. A hiányzó szükségletek kompenzálása, az étel a jutalom eszköze, az étkezések kárpótolnak az egységérzet és a szívből feltörő érzések hiányáért.
 • Félelem az ennivaló hiányától, tudatalatti raktározás a rosszabb időkre.
 • A kövérség egyfajta védelem számunkra, minél több a súlytöbblet, annál több a szakadék köztünk és a valóság között.
 • Érzelmi sokk, nagy veszteség fel nem dolgozott következménye.
 • A valósággal nem akarunk szembenézni, más szintek meg nem élt terhét hordozzuk, önmagunk fontosságának, tekintélyének és hatalmának kihangsúlyozása.
 • Önmagunk aluértékelése, kisebb hibák is hatalmas katasztrófának számítanak. Minél jobban fókuszálunk ezekre a kis hibákra, testünk annál több hibával, súlyfelesleggel fog reagálni, hogy ráébredjünk végre arra, hogy mennyire sokat ártunk magunknak a negatív – és legtöbbször nem is valós – gondolatainkkal.

A zsír jelentése

Oda pakolunk zsírt, ahol gyengének érezzük magunkat, ahol az élet félelemmel tölt el és védelemre szorulunk. Csak ily módon vagyunk képesek szembenézni azzal, ami számunkra egyébként nem lenne elviselhető. Az ahogyan reagálunk, egyértelműen egy korábban megélt tapasztalásunk függvénye. Sohasem az számít, hogy mi történt, hanem az, hogy hogyan éljük meg, milyen érzést teszünk mellé. Ezért van az, hogy adott történés minden ember lelkében más-más színezetet kap, máshogy reagálunk, eltérő betegségekhez vezethet, vagy éppen nem is vezet.

Mindent birtokolni akarunk, nem vagyunk hajlandóak semmit sem elengedni (érzést és fizikai dolgokat egyaránt). Így a testünk is erre fog törekedni zsír formájában.

A szexuális bántalmazás miatti védőfalak építése zsírpárnákból, hogy még véletlenül se legyünk csábítóak.

A testalkat, hogy hova hízunk, vagy akár maga a betegség, sok mindent elárul, segít megtalálni az indítóprogramot, a konfliktus lelki okát. Ha megtaláljuk az indítóprogramot, a konfliktust, át lehet programozni a tudatalattit, el lehet engedni a problémát.

Abban a pillanatban, hogy megértjük ezeket a folyamatokat és változtatunk a gondolatainkon, érzéseinken, hozzáállásunkon, amik elvezettek minket idáig, gyakorlatilag beindul a gyógyulás folyamata.

Minden testi tünet, illetve betegség jelzés arra vonatkozóan, hogy egy erős sodrású vággyal szembe ellenállást állítasz. Minél súlyosabb a tünet/betegség annál nagyobb a távolság a vágy és az ellenállás mértéke között. A vágyat csökkenteni nem tudod, így egyetlen választásod marad: az ellenállás csökkentése.
Abraham-Hicks

3. A túlsúly mentális okai

Mentális szinten a túlsúly mindig azt üzeni nekünk, hogy olyan negatív, helytelen gondolatok rögzültek az agyunkban, mint például önmagunk gyűlölete, külsőnk el nem fogadása, és ezáltal a belsőnk elhanyagolása, elfojtása, amit zsírpárnákkal próbálunk pótolni, ellensúlyozni, miután nem gondoljuk magunkat egésznek, így kerekítjük ki önmagunkat.

Az előbbi pontban említett lelki okok nagy részénél természetesen nemcsak érzések jelennek meg, hanem hibás gondolatok, gondolati minták is, így ugyanezeket akár itt is fel lehetne sorolni.

tokeletes ferfitestIdeálok: nem hagyhatom ki a média befolyásoló és romboló erejét. Minden reklámban, plakáton, filmben csak vékony, fiatal “tökéletes” nőket és délceg, izmos “tökéletes” fiatalembereket láthatunk. Mintha csak ők léteznének. Meg is van az eredménye. Aki nincs rendben magával, az mind a média által életben tartott “ideálokra” akar hasonlítani és ha nem úgy néz ki, mint ők, akkor már nincs is megelégedve magával… Pedig akár családonként is, de kultúránként, korszakonként egészen biztosan eltérnek egymástól a különböző szépségideálok. Egyes népeknél a telt idomok még ma is a jólétet és a harmóniát szimbolizálják, fel sem merül az elhízás kérdése.

Ha valakinek a BMI szerinti érték túlsúlyt is jelentene, de abszolút ideális a megjelenéséhez, a személyiségéhez és ahhoz amit képvisel, és mindezt el is fogadja, akkor szerintem minden rendben van.

Az hogy milyen gyorsan fogysz le, gyógyulsz meg, elsősorban az elhízás mértékétől, az elhízás esetleges szövődményeinek súlyosságától és a belső motivációdtól, hitedtől, érzéseidtől, gondolataidtól függenek.

Megoldás

 • Talán a legeslegfontosabb az, hogy meglegyen a belső MOTIVÁCIÓD, hogy akard a változást, hogy megtaláld azt a mélyből jövő szunnyadó erőt, amitől mindez lehetségessé válik és tegyél is érte.
 • Fogadd el, hogy a tested a sajátod, és a jelen érzéseidnek megfelelő. 
 • Fogadd el saját magadat. Vedd magad körbe szeretettel, amivel betöltheted a felesleges űrt zsírpárnák helyett, és így a zsírpárnák adta védekezéstől is megszabadulhatsz.
 • Gyógyulás csak akkor lehetséges, ha nem foglalkozol a testsúlyoddal, testalkatoddal, ha tudatában vagy annak, hogy ez egy átmeneti állapot. Fogadd el túlsúlyodat átmeneti mentőövként, hogy megszabadulhass tőle. Ne súlyt akarj veszíteni, mert az agyad a fogyás kapcsán mindent megtesz, hogy visszanyerje az elvesztett kilókat. Amikor elvesztünk valamit, mindig vissza akarjuk szerezni. Ehelyett inkább szabadulj meg a felesleges kilóktól úgy, hogy ne szedj vissza egyetlen grammot se. Ne aggódj a súlyod miatt, koncentrálj valami másra, más álljon a figyelmed központjában.
 • Tanuld meg kifejezni az érzelmeidet, elismerni az értékeidet és a lehetőségeidet.
 • Gondolkozz pozitívan.
 • Találj gyönyörűséget máshol az evésen kívül, jutalmazd magadat más módon. Az evést, mint pótcselekvést mostantól felejtsd el.
 • Tudatosan és élvezettel egyél, de alakíts ki számodra megfelelő étkezési szokásodietakat.
 • Tudatosítsd nemi szerepedet és mutasd ki a környezeted felé is.
 • Tanuld meg megemészteni az életedben történt eseményeket, fogadd el életedet és ha nem tetszik, változtass rajta.
 • Alakíts ki egy új belső formát, amelyhez a külső idomulhat. Szeretet, amely magában foglalja a testet, a lelket és a szellemet, érezd magad egésznek, kereknek, gyarapodj lelkiekben, ne testben.
 • Fontosságodat ne túlsúlyoddal bizonyítsd, a teret töltsd be, teljesedj ki belsőleg (meditáció, önismeret).
 • Semmi baj a fogyókúrákkal, a sporttal, meg a többi dologgal. Egyszerűen csak a sorrend nem jó. Először találd meg a lelki okokat, korlátokat, hogy mi akadályoz meg téged abban, hogy lefogyj, miért van szükséged egy ekkora testre. Ha ez megvan, utána már turbónak jöhet a fogyókúra és a sport. Fordítva sajnos nem működik.
 • Ne hasonlítgasd magadat másokhoz! Önmagadhoz képest változz és tegyél meg apró lépéseket a gyógyulásod felé.

Mindig van választásod

Nincs még egy ilyen őszinte és megbízhatóan működő szenzor, mint a saját szervezetünk. Bármilyen apró kibillenés esetén is azonnal jelez, ezeket vagy észleljük, vagy nem, vagy csak nem veszünk róluk tudomást, de attól még jelez. Sajnos még nem terjedt el igazán kultúránkban az egészségtudat a betegségtudat helyett, a prevenció, a betegség gyógyítása helyett. Megvárjuk, amíg betegek leszünk és akkor rohangászunk össze-vissza, hogy segítsen már valaki. Segít valaki, persze, de elsősorban mi magunk tehetünk magunkért.

ideje felebredniMindig van választásod. Te döntöd el, hogy mit kezdesz a jelekkel. Meddig hagyod romlani az egészségedet, meddig hagyod eldurvulni a problémát, mikor lesz végre elég, mikor “fáj” már annyira, hogy változtass. Mikor döntöd el, hogy meg akarsz gyógyulni végre?

Változtass az érzéseiden, a gondolataidon, a hozzáállásodon, az életmódodon, engedd el a haragodat, bocsáss meg magadnak és másoknak! Szeresd magad!

A túlsúly egyértelmű utalás arra, hogy itt az ideje felébredni és elkezdeni MÁSKÉPP ÉREZNI, MÁSKÉPP GONDOLKODNI! Külsőnk helyett a belsőnkre fókuszálni, másik nézőpontot keresni, elengedni ragaszkodásunk tárgyát, észrevenni a körülöttünk levő segítő szándékot, és azt hogy MINDIG VAN MEGOLDÁS.

Sok sikert kívánok!

Ha segítségre van szükséged hívj fel, és megbeszéljük hogyan lehet ezt jól csinálni.

Ha Te azt oda tudtad csinálni, akkor vissza is tudod csinálni!

*Forrás:
 Ruediger Dahlke: Betegség mint szimbólum
 Gilbert Renaud: Recall Healing, A betegségek titkainak feltárása