Mit tehetsz a “tavaszi fáradtság” ellen?

mit-tehetsz-a-tavaszi-faradtsag-ellen???

A “tavaszi fáradtság” egy teljesen természetes folyamat eredménye.

A fáradtságérzet kialakulását elsősorban a hormonháztartásunkban lezajló folyamatok okozzák, mégpedig 2 hormon, a melatonin (ami az alvásunkért felel) és a szerotonin – amit boldogsághormonnak is hívunk – szintjének szezonális ingadozása. Télen a nappalok rövidebbek, így kevesebb napfényhez jut a szervezetünk, fokozódik a melatonin képződés, és ezzel együtt átmegyünk medvébe, megnő az alvásigényünk is. 🙂 Ahogy közeledik a tavasz és hosszabbodnak a nappalok egyre több fény éri a szervezetünket, csökken a melatonin termelődés, és ez átmeneti zavart okoz az alvás-ébrenlét bioritmusában. A szerotonin képződését a fény fokozza. A hosszú napfénytelen tél után jelentős szerotoninhiány alakul ki szervezetünkben, amely a tavaszi napsütés hatására, csak lassan és fokozatosan pótlódik. Az alacsony szerotoninszint depressziót, örömtelenséget okoz. Biológiai óránk pedig csak lassan és nehézkesen áll át a tavaszi fényviszonyok által diktált gyorsabb ütemre.

A tavaszi kimerültségért azonban nem csak a hormonszintek változása a felelős, hanem a hideg hónapokban megszokott étrendünk is. A téli táplálkozás általában zsírban gazdag és kalóriadús, a nyárhoz viszonyítva kevesebb friss gyümölcsöt, zöldségfélét fogyasztunk, és így előbb utóbb ásványi anyag-, só- és vitaminhiány alakulhat ki.

Ötletek a “tavaszi fáradtság” zökkenőmentes átvészelésére

1. Több mozgás, sport, séta, töltekezés a napfényes, szabad levegőn, gyakori szellőztetés a lakásban, a munkahelyen.

2. Oxigénterápia alkalmazása. – Erről itt olvashatsz bővebben.

3. Tavaszi méregtelenítés, böjt a télen felhalmozódott méreganyagok kiürítésére. – Erről itt olvashatsz bővebben.

5. “Feküdjünk és keljünk a tyúkokkal együtt!” – mondja egy régi mondás. Feküdjünk le korábban (a melatonin hormon éjjel 11 és 01 óra között termelődik) és keljünk fel korábban, a napocskával együtt! Ezzel is támogatjuk a bioritmusunk könnyebb átállását.

illoolajok6. Reggeli hideg-meleg váltózuhany. Ha nem bírod, semmi baj, vegyél egy jó kis aromazuhanyt! Élénkítő hatású illóolaj hozzáadásával máris sokat tehetsz a fáradtság elűzéséért. Pl. bazsalikom + borsmenta = reggeli frissítő fürdő. A rozmaring, szegfűszeg és citrus illatok is hatásosak. Ugyanígy a napközbeni párologtató használata is megteszi.

7. Frissítő, élénkítő masszázs szintén bazsalikom, borsmenta vagy rozmaring illóolaj használatával.

8. Azonnali ébresztő: cseppentsünk 1-2 csepp bazsalikom, borsmenta, rozmaring vagy eukaliptusz illóolajat egy zsebkendőre és szagoljunk bele egymás után többször!

9. Keressünk több örömforrást az életünkben, ami kihat a szerotonin szintünkre. A sport, jóga, meditáció, szex, ölelés, napfény mind növeli a szerotonin termelődését.

10. Nem utolsósorban pedig nem elég jól táplálni a testünket, fontos a pozitív gondolatok, pozitív szemlélet kialakítása és fenntartása, a megfelelő lelki táplálék biztosítása is.

Egészséges táplálkozás

Egészséges táplálkozással, tavaszi étrend bevezetésével nagyon sokat tehetsz magadért, hogy a tavaszi fáradtságot könnyebben átvészeld.

  • Naponta többszöri, kisebb mennyiségű étkezés a szervezetünk egyenletes energiaellátásáért, így a táplálék feldolgozása is kevesebb terhelést jelent majd a számára.
  • Még a szokásosnál is több folyadék bevitele – ez is segíti a méregtelenítést.
  • Kevesebb (vörös) hús, több friss zöldség.
  • Gyümölcsök fokozott mennyiségű fogyasztása.
  • Vitaminpótlás: szervezetünk tartalékai a tél végére gyakran kiürülnek, így könnyebben kimerülünk és megbetegszünk. Érdemes pótolni a legfontosabbakat addig is amíg ismét feltöltődünk, mint pl.: D-, C-, B6-, B12-vitamin és vas, cink, magnézium. Napi 300 mg magnézium bevitele ajánlott ahhoz, hogy mentális és fizikai erőnlétünket megőrizzük, ezért tavasszal különösen ajánlott a Mg pótlása. Természetes úton is pótolhatjuk a magnéziumot. Az olajos magvak, dió, mogyoró, mandula, a kakaó és a zöld színű levélzöldségek (spenót, sóska, brokkoli, kelkáposzta, mángold), hüvelyesek, banán, alma, avokádó … mind-mind kitűnő Mg források.

Egyéni életvezetési tanácsadásért fordulj hozzám bizalommal!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.