TUDTAD? – Kiwi

kiwi

A kiwi egy húsos ebéd után megkönnyíti az emésztést.

A kiwi nálunk is remekül megterem, ráadásul gyönyörű virágai vannak. Ha jó a támrendszere és ha porzós és termős kiwit is ültettünk, beterít egy egész részt a kertünkben. 2 tő rengeteg gyümölcsöt terem és utóérő.

A nyers kiwi a benne található aktinidin nevű enzim miatt segíti a fehérjék megemésztését. Éppen ezért egy kiadós, fehérjével teli ebéd után remek uzsonna lehet, hiszen könnyíti az emésztést. Magas rosttartalmának köszönhetően megakadályozza a székrekedést és a fokozott gázképződést egyaránt. A szervezet méregtelenítéséért is sokat tehet. Rostjai eltávolítják a vastagbélben felhalmozódó nem kívánatos anyagokat, mérgeket, ezáltal részt vesz a bélflóra egyensúlyának helyreállításában. Enyhe has- és vízhajtó. Fogyókúrások kedvenc eledele.

C-vitamin tartalma kiemelkedően magas, kiváló antioxidáns és immunerősítő. Különösen a téli hónapokban ajánlott fogyasztani, amikor a szervezetünk jobban ki van merülve. A kiwi 83%-a víz, kíváló vitamin- és ásványianyag forrás. Tartalmaz még A-, B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, E-, J- és K-vitamint is. 

Csökkenti a vérnyomást, a szívbetegség és az agyérgörcs megelőzésére is jó hatással van. Gátolja a vérrögképződést és koleszterinszint csökkentő hatása van. A vércukorszintet is stabilan tartja.

Alvászavar esetén fogyasztása segíti az elalvást, növeli az alvás időtartamát.

Terhesség alatt fogyasztása kifejezetten ajánlott, mivel akár meg is előzhető, de legalább csökkenthető vele olyan problémák kialakulásának a kockázata mint a visszér, vagy az aranyér.

A kiwi szépíti a bőrt, fokozza a kollagén termelését.

Ellenjavallat: szív- és vesebetegeknek csak mértékkel szabad magas káliumtartalmú élelmiszereket, például banánt, körtét vagy kiwit fogyasztani. Túlzott fogyasztása egyeseknél allergiás reakciókat okozhat a benne található cisztein miatt, ami egyébként megtalálható a mangóban, papayában, ananászban is. 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.