Amikor ideges vagy és feszült…

ideges

Tény

Ideges vagy és feszült.

Nem tudsz aludni. Egész éjjel forgolódsz jobbra-balra. Kattog az agyad. Tele vagy megoldatlan problémával. Vagy akár csak eggyel, de az épp elég ok arra, hogy ne aludj. Hiszen meg akarod oldani, de nem tudod. Úgy érzed mindjárt kiugrasz az ágyból, szétvet az ideg. Lehet, hogy fel is kelsz. Iszol valamit, járkálsz egy kicsit, elmész vécére. Fogod a mobilod, végigpörgeted a FB posztokat, kicsit megnyugszol, elálmosodsz, vissza az ágyba. Hátha majd most. Talán még valami nyugtató, altató bogyót is bedobsz, de lássuk be, az sem segít.

Nézed a digitális óra számlapját, lassan telnek a percek. Alig várod, hogy reggel legyen és felkelhess. Jó esetben hajnal felé teljesen kimerülten elalszol és későn ébredsz, de legalább végre aludtál pár órát – már ha megengedheted magadnak és nem kell korán kelned, hogy beérj a munkahelyedre.

Napközben kicsit jobb, hiszen van bőven tennivalód, de miután jó ideje nem alszol, fáradt vagy és ingerlékeny. Egyre ingerlékenyebb. Már a legkisebb dolog is felbosszant. Úgy érzed ellened szövetkezett a világ. Mindenki téged bosszant. Mindenbe és mindenkibe bele tudnál kötni.

És ha nem csinálsz valamit, akkor ez így megy tovább. A kérdés csak az, hogy: Meddig akarod még húzni?

Lehetőség

A jó hír az, hogy megállíthatod.

A problémáid is megoldódnak, MAJD.

DE először sokkal fontosabb dolgod van: gatyába rázni önmagad.

Ez már lehetőség.

Sosem azért vagyok ideges, amiért gondolom.
Mi a mélyebb oka?
Elveszítettem a kapcsolatot azzal, aki ÉN vagyok.
Elveszítettem a kapcsolatot a nyugalommal, a belső térrel és a tudatossággal.
Csodák tanítása

A problémáidat jelenleg nem tudod megoldani, hiába is erőlködsz. Ha mégis, akkor egészen biztosan nem fog jól elsülni, mert jelenleg nem vagy túl jó állapotban és ezért ebből a nézőpontból, ezen az energiaszinteden választasz majd megoldást. Ez – valljuk be – nem az igazi, ezt valószínűleg te sem akarod.

Szóval a feladat kapcsolódni önmagaddalmegállítani ezt a napok (hetek, hónapok…) óta folyó gondolatlavinát.

Hogyan?

Választhatod azt a nézőpontot is, hogy elfogadod, hogy most ideges vagy és feszült. Ez is te vagy, belőled származik. Nem állsz ellen neki, hanem csak a részeddé teszed. Megnézed mit mutat nekedszembenézel a félelmeiddel. Utána tudod majd csak elengedni, utána tudsz majd megnyugodni.

Azt hiszem nem tudok neked jelen pillanatban „rémesebb” javaslatot tenni, mint hogy csendesedj el…
Úgy érzed, képtelen vagy rá? Hiszen nem bírsz nyugton ülni 2 percig sem, nemhogy ellazulni és kitisztítani a fejedet?

A szenvedés elfogadása utazás a halálba. Amikor szembenézel a heves fájdalommal, hagyod, hogy legyen és ráírányítod a figyelmedet, tudatosan lépsz a halálba. Amikor meghaltad ezt a halált, rádöbbensz, hogy nincs halál, s hogy nincs mitől félni. Csak az ego hal meg.

Részlet Eckhart Tolle A most hatalma a gyakorlatban című művéből

Amíg nem nézel szembe a démonjaiddal, addig csak a felszínt kapargatod. Nem hoz végső megnyugvást, csak esetleg ideiglenest. Senki nem akar fájdalmat magának szánt szándékkal. Az “ásás”, a belső munka tud fájni, azonban innen tudsz majd felállni. Önmagában azzal, hogy nem lépsz, hogy beleragadsz valamibe, hogy halogatsz, sokkal nagyobb fájdalmat okozol magadnak és ez ráadásul rengeteg energiádat is felemészti.

Ha nem nézel szembe önmagaddal, ha nem dolgozol magadon, ha nem hozod meg végre a szükséges döntéseket, és utána nem cselekszel, akkor NINCS VÁLTOZÁS. Egy-egy pillanatnyi feszültség csökkenés elképzelhető, de igazi változás, javulás nem jön létre.

A változás mindig döntés kérdése. Ha elfogadod, hogy nem áldozat vagy, hanem te döntesz a saját életed felett, akkor mindjárt látsz egy sor másik megoldást. Döntés kérdése, hogy továbblépsz-e és hogyan.

Ahogy egy kedves barátnőm szokta mondani: “Nézz a tükörbe és mondd azt, hogy AKKOR IS SZERETLEK!”  Bármi is történik veled, bármit is érzel, vagy gondolsz, az is te vagy. Fogadd el, szeresd magad így is! Csak vigyázz, ne ragadj bele! Az önsajnálat nem célravezető és kérdés, hogy hosszú távon jó-e neked?

Szóval, nem menekülsz. Nem tudom, hogy mit szoktál csinálni, van-e valamilyen technikád ilyen esetekre, de itt az ideje elcsendesedni. Egyedül maradni önmagaddal. Visszatalálni önmagadhoz, kapcsolódni a lelkeddel, mert úgy tűnik, hogy külön utakon jártok.

kapcsolodas-onmagadhoz

Meditálhatsz”, ha szoktál. Tudom, pont ilyenkor nincs kedve az embernek meditálni, pont amikor a legnagyobb szüksége lenne rá. Ilyenkor legalább naponta 2 x 15 perc ajánlott, reggel felkelés után és este lefekvés előtt. Ha még nem meditáltál, érdemes kipróbálni, huzamosabb ideig csinálni, mielőtt azt mondod, hogy neked ez nem működik. Fogadd el, hogy most ennyit tudsz, ennyi megy és figyeld meg mi bontakozik ki belőle.
A csoportos, vezetett meditáció sok embernek segíthet az elején.

Nem muszáj leülni és erőltetni ezt a „hókuszpókuszt”. Akinek nem szimpatikus, választhat “más” technikát. A meditációról amúgy is téves képzeteink vannak.

Hallgathatsz zenét, táncolhatsz, énekelhetsz, sétálhatsz, sportolhatsz, főzhetsz, olvashatsz, csinálhatod a kedvenc időtöltésedet, csinálhatsz bármit, de csendesedj el, hagyd abba a gondolkodást, helyette inkább figyelj az érzéseidre, figyelj a testedre.

Mindegy mit csinálsz, csak érezd magad jól benne, legyél a pillanatban, legyél te a pillanat. Gyakorlatilag ez a meditáció. A meditációról olvashatsz bővebben egy másik cikkemben.

A verve várt eredmény nem marad el

Simán benne van, hogy először nem fog menni, bármit is csinálsz. Sőt, még mélyebbre zuhanhatsz. Talán még sírni is fogsz, ami nagyon jó. Az is lehet, hogy fájni fog. Kérlek, hagyd, hogy megtörténjen, ne menekülj el előle! Örülj neki, ha eljutsz idág, mert akkor már jó az irány, közel a megoldás. Adj magadnak időt!

A belső munka eredménye szép lassan kibontakozik, megnyugszol. Megtalálod önmagad. Ha még eddig nem találkoztatok, akkor kicsit fura lesz, de szép találkozás, egy különös utazás kezdete. Előbb-utóbb úgyis rákényszerülsz ☺, hiszen életed végéig össze vagy zárva magaddal.

Ha már megnyugodtál, ha (újra) önmagad vagy, ha tudsz aludni, mosolyogni, ha megint megtaláltad a harmóniát és az élet újra szép, akkor és csak akkor érdemes elővenni a problémákat. Egy részük addigra valószínűleg magától megoldódik, hiszen mostanra egy másik tudatossági szinten létezel. A maradékot pedig most már simán megoldod. Hiszen nyugodt vagy, tele vagy hittel, bizalommal, erővel és bármit megoldasz. Most olyan energiáknak vagy a birtokában, amikor senki és semmi nem állíthat meg, amikor minden lehetséges. Amikor tudod, hogy van megoldás, amikor érzed, hogy nem vagy egyedül és bármi sikerül, amihez hozzákezdesz.

Sok sikert kivánok!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.