Hogyan szabadulj meg az allergiádtól?

allergia

Jó hír, hogy az allergia nem kezelhetetlen betegség.

Ha allergiás vagy, akkor tudod milyen az, mikor taknyod-nyálad egybe folyik, vagy éppen állandóan vakarózol, vagy nem kapsz rendesen levegőt, vagy éppen csak nem tudsz valamilyen ételt megenni anélkül, hogy valamilyen emésztőrendszeri, kellemetlen tünetet ne produkálj… Én is voltam allergiás, de köszönöm, jól vagyok. Egészséges vagyok.

Te meddig akarsz még szenvedni? 

Nézzünk meg néhány alapfogalmat az allergiával kapcsolatban, hogy jobban megértsük a lényegét.

Az allergia fogalma

Az immunrendszerünk a szervezetünkbe kerülő baktériumok, gombák és vírusok hatástalanítására bizonyos ellenanyagokat termel. Az allergia a szervezet téves/túlzott immunválaszát jelenti, amikor egy olyan anyag ellen védekezik, amely ellen nem kellene, vagy egy egészséges embernél semmilyen reakciót nem keltene. Gyakorlatilag az allergia önmagát felerősítő láncreakció, amely során az immunrendszerünk felerősíti a kiváltó okok hatását. Még konkrétabban az allergia az immunrendszer hibás működése, amely túlzott gyulladást eredményez.

Az immunrendszerünk kétféle módon működhet hibásan:

 • Alulműködő immunrendszer: nem küzdi le a káros anyagokat a szervezet, ilyenkor jön létre fertőzés.
 • Túlműködő immunrendszer: túl sok ellenanyagot (antitestet) termel a szervezet, ilyenkor jön létre allergiás reakció.

Az antigén olyan idegen anyag, amely elindítja az antitestek (ellenanyagok) termelését, illetve magát az immunválaszt. Az allergiát kiváltó okot nevezzük allergénnek. Amikor először vagyunk kitéve az allergén hatásának, sosem tapasztalunk allergiás reakciót. Csak legközelebb, vagy akár sokadszori találkozás alkalmával. Néhány allergén nagyon nagy mértékű immunválaszt provokálhat ki, életveszélyes, vagy akár halálos jellegű allergiás reakciót is.

Az allergének bejuthatnak a szervezetünkbe a légutakon, a tápcsatornán, a bőrön keresztül és injekció útján is.

A leggyakoribb allergének a pollenek, élelmiszerek, gyógyszerek, állati szőrök, állati ürülékek, poratka, nehézfémek, egyéb fémek, rovarcsípés, latex, ételadalékok, tartósítószerek, penészgomba, élősködők, fogászati allergének, oltóanyagok, védőoltások, kozmetikumok, édesítőszerek, tisztítószerek, festékek, víz…

Az allergia okai visszafejthetőek.
Ahelyett, hogy szenvedsz; vagy évekig, esetleg akár életed végéig gyógyszerekkel nyomnád el a tüneteket, vissza is fordíthatod őket, ha megkeresed az allergiás reakció igazi okát. A gyógyszerek nem szüntetik meg az okokat, ráadásul a mellékhatásaik sora elég hosszú a kimerültségtől az immunredszered teljes legyengüléséig.

A kérdés nem az, hogy MIRE, hanem hogy MIÉRT vagy allergiás?

A végleges, tünetmentes gyógyulás, önmagad „visszaszerzése” egyáltalán nem lehetetlen feladat. Az allergia gyógyítható. Sőt, ezáltal egyéb problémáid is megoldódhatnak, pl. megszűnik az eddig indokolatlan kimerültséged, hajhullásod, leadod az eddig leadhatatlannak tűnő súlyfelesleget, eltűnnek a karikák a szemed alól, a bőröd szép lesz, megszűnik a viszketés, az égető érzés, a puffadás, a gyomorégés, a tüsszögés, orrdugulás, migrén… és még sorolhatnám.

Az allergia leggyakoribb fajtái

Európában, így Magyarországon is a három leggyakoribb allergiás betegség az asztma, a szénanátha, valamint a különböző emésztőrendszeri betegségek.

Ahelyett, hogy mindegyikről kisregényt írnék, nézzük meg mi a közös bennük és Te mit tudsz kezdeni bármelyikkel is?

Az allergia típusai

Többféle csoportosítás létezik. Nekem a megértés szempontjából talán ez a legszimpatikusabb.

 • 1-es típusú allergia: az anafilaxia, csalánkiütés, szénanátha és az allergiás asztma tartozik ide. Ezt a típusú allergiát az ún. IgE, azaz immunoglobulin E molekula okozza.
  Két fázisa van: korai és késői.
  A korai fázisú allergiás reakció esetén az allergia már az allergénnel való találkozást követő pár másodpercen belül kialakulhat és eltarthat pár órán keresztül. Talán ebben az esetben a legkönnyebb az allergén fülön csípése.
  A késői fázisú reakció napokig is eltarthat és tartós elváltozásokat okozhat a szövetekben, az immunrendszerünkben. Veszélyes, nehezen megfékezhető folyamat alakulhat ki (pl allergiás ekcéma).
 • 2-es és 3-as típusú allergia: gyógyszerallergia, néhány embernél éltelallergiánál is előfordulhat, különösen akkor, ha az allergiás tünet pl. migrénes fejfájás, hasfájás, vagy ízületi gyulladás. Ezt a két típusú allergiát az antitestek másik csoportja, az ún. IgG, azaz immunoglobulin G molekula okozza. Itt az allergiás reakció általában késleltetett, 24 órával, vagy inkább még később is megjelenhetnek a tünetek. Ugyanez vonatkozik a 4-es típusú allergiára is, amit más néven késleltetett túlérzékenységnek is neveznek. Ezeknél a típusú allergiáknál sajnos komoly nyomozást, odafigyelést, akár naplózást is igényelhet az allergének felkutatása.
 • 4-es típusú allergia: számos fertőző betegség (pl. tbc) tartozik ide, a reumás ízületi gyulladás, Crohn-betegség, 1-es típusú cukorbetegség, szklerózis multiplex, Hashimoto-thyreoditis, szömörceallergia, kontaktallergiás bőrgyulladás. Néhány embernél a 4-es típusú reakció okozhat asztmát, vagy ételallergiát is. Az első három típusnál antitestek játszanak közre, a negyedik típusnál nincs szükség antitestre a hatás kiváltásához. 

Súlyosabb esetben gennyes bőrgyulladás, vagy akár anafilaxiás sokk is létrejöhet (az anafilaxia egyik leggyakoribb oka a földimogyoró-allergia), amennyiben nem kezeled, vagy nem szünteted meg az allergia okát.

Tünetek, panaszok

A tünetek sora végtelen hosszú és néha igen meglepő. Ha te is allergiás vagy, már megtapasztalhattad. Sok más betegségnek lehet eredendő oka valamilyen allergia. Így nem is biztos, hogy azt a bizonyos betegséget kell kezelni, hanem az allergiát és ezen keresztül meggyógyul a másik betegséged is, hiszen helyre áll az egyensúly.

A teljesség igénye nélkül nézzünk néhány tünetet:

 • Súlyfelesleg;
 • kimerültség;
 • szédelgés;
 • fejfájás, migrén;
 • hajhullás;
 • hüvelyi viszketés, folyás;
 • légszomj, tüsszögés, fulladás, orrdugulás, vízszerű orrfolyás, szemviszketés, torokkaparás, nehézlégzés;
 • allergias-reakciobőrirritáció, viszketés, bőrpír, csalánkiütés, szem irritáció, könnyezés;
 • hányás, hasmenés;
 • gyomor fájdalom, gyomorégés, puffadás;
 • álmatlanság, illetve aluszékonyság;
 • depresszió, hangulatváltozás;
 • ködös gondolkodás;
 • fájdalmas, gyakori vizelés;
 • érzékszervek tompulása;
 • túlzott hideg-, illetve melegérzékenység;
 • hőhullám, hidegrázás;
 • szívritmuszavarok, vérkeringési zavarok, vérnyomásingadozás;
 • végtagremegés, izomgörcsök, izomrángások, izomfájdalom;
 • ízületi fájdalom…

Minél több tüneted van a fentiek közül, – különösen, ha folyamatosan ingadozó a súlyosságuk és az előfordulásuk, – annál valószínűbb, hogy allergia okozza őket.

Az allergia oka

Az allergiánk fizikai szinten összefügg a levegővel, amit belélegzünk; a környezetünkkel, ahol élünk; és az ételekkel, amiket magunkhoz veszünk.

Az allergia iszonyatos méreteket ölt/öltött az utóbbi évtizedekben. Lássuk be a környező világunk nagyon megváltozott, a levegő nagyon szennyezett (ezen segíthet egyénileg pl. az oxigénterápia), rengeteg vegyszert használunk otthonunkban – ezekről és enyhítésükről olvashatsz a Tisztító növények a lakásban cikkemben – és borzasztó, önmagában is fertőzött, veszélyes ételeket viszünk be a szervezetünkbe.

Ma Magyarországon a lakosság 15-25 %-a érintett felső légúti allergiában, a legkülönbözőbb bőrallergiák pedig minden ötödik ember életét keserítik meg. Valamilyen fokú emésztőrendszeri problémával szinte mindenki rendelkezik. Mivel egy-egy embernél többfajta allergiás reakcióról is beszélhetünk, így ezek részben fedik egymást.

Összességében ma Magyarországon minden 3. ember allergiás. Ez egy hatalmas nagy szám!

Ennek a felfokozott „allergiajárványnak” az okai:

 • Légszennyezettség növekedése, ózonréteg csökkenése, szmog, dízel kipufogógáz, dohányfüst, kandallók, erdő tüzek füstje, szén-dioxid kibocsátás növekvő üteme, üvegházhatást keltő gázok emelik a levegőbe kerülő pollenek számát, pollenszezon hosszabbodik;
 • éghajlati változások, globális felmelegedés;
 • növekvő kémiai hatóanyagok mennyisége az életünkben: formaldehid, takarítószerek, illékony vegyszerek;
 • poratkák, penész;
 • gyorsételek térnyerése, antibiotikumok szedése közvetett, vagy közvetlen módon (állatokat ezzel etetetik), bélflóra felborulása, rosthiányos táplálkozás, feldolgozott ételek, tartósítószerek, transzzsírok, finomított szénhidrátok hatalmas mennyiségű fogyasztása;
 • helytelen életmód;
 • testmozgás hiánya;
 • stressz, oxidatív stressz;
 • orális tolerancia hiánya;
 • túlzásba vitt higiénia.

Világszerte minden 8. halálesetnek az oka a beltéri és kültéri szennyezőanyagok.

Az allergia egyik oka egyrészt az immungyengeség, másrészt pedig a salakanyagok különböző toxinok lerakódása, ezért a méregtelenítés, az emésztőrendszered karbantartása az egyik legfontosabb, amit magadért tehetsz.

Azt hogy milyen toxinok vannak a szervezetedben egy állapotfelméréssel könnyen kideríthetjük. Erről itt olvashatsz bővebben. Kérj időpontot állapotfelmérésre!

Kiemelkedően fontos az allergiások béltisztítása minimum évi 1-2 alkalommal, emellett a bélflóra újraépítése a megfelelő minőségű baktériumtörzsek segítségével. Erről itt olvashatsz.

Én mindig inkább a megelőzés híve vagyok, mint az utólagos kezelésé. Ezért ha tudod, hogy pl. pollen allergiád van – és még nem tudtad megoldani, – akkor fontos az allergia szezonra való felkészülés és így elkerülheted az allergia kínzó tüneteit.

Orális tolerancia

A születés után az emberi szervezet számára elvileg minden kémiai anyag idegennek minősül, amivel a méhen belül nem „ismerkedett meg”. A gyomor- és bélimmunrendszer azonban működése során megismerteti a belső immunsejteket a kívülről érkező, számára még ismeretlen kémiai vegyületekkel. Ezt nevezik orális toleranciának. Ez segít megelőzni az éltelallergiákat és a gyulladásos emésztőrendszeri rendellenességeket, mint pl. a cölikália, Crohn-betegség, vagy akár a fekélyes vastagbélgyulladás. Ennek hiányában a szervezet allergiás reakciókat indít a szervezetbe bejutó élelmiszerek alkotóelemei ellen és lehetetlenné teszi azok lebontását és hasznosulását.
Az is az orális tolerancia jelensége körébe tartozik, ha a baba először a bőrén keresztül találkozik egy potenciális allergénnel és nem az emésztőrendszerén keresztül. Ilyenkor az orális tolerancia hiányában a szervezete allergiás reakcióval válaszol.

Ide tartozik két csoport, aminek sajnos egyre növekszik a száma: a császármetszéssel születtek és az anyatejes táplálásban nem részesültek csoportja. Itt is lehet átfedés. Akik mindkettőbe beletartoznak, még komolyabb hátránnyal indulnak.

Akik császármetszéssel születtek nem kapják meg az anyától a vaginaflórából a bélbaktériumokat, így ők eleve sokkal érzékenyebbek lesznek, sokkal nagyobb a kockázata annak, hogy allergiások, “autoimmunbetegek” lesznek. Egy kutatás szerint majdnem duplájára, 12 %-ról 21 %-ra nőtt a császármetszések aránya a világon 2000 és 2015 között. Nálunk ez a szám még aggasztóbb. Már csaknem a szülések 40 %-nál alkalmaznak császármetszést, amíg fél évszázada ez az arány még csupán 4-5 % volt.

Az anyatej olyan prebiotikumokban gazdag, amelyek kedveznek a Bifidobaktérium szaporodásának. Az anyatejben lévő prebiotikumok felelnek a szoptatás számos pozitív egészségügyi hatásáért, ezért ha valakit nem szoptatnak, sajnos eleve hátrányból indul. A vitaminokban, tápanyagokban, fehérvérsejtekben és antitestekben gazdag előtejet pedig semmi sem pótolhatja, az pedig akár káros is lehet, ha mást adnak a gyermeknek, még akkor is, ha csak vízről van szó.

Az első lépések, hogy megszabadulj az allergiádtól

Nyilván mint minden, ez is egyéni megoldást igényel. Függ az allergia fajtájától és mértékétől, a tünetektől, az egyén immunrendszerének erősségétől/gyengeségétől, a méregtelenítési képességétől, az egyén tápanyag (vitamin, ásványianyag, esszenciális zsírsavak, rost) hiányától. Kicsit mindenkinél más és néha hosszabb nyomozást, megfigyelést, kisérletezést és kivizsgálást igényelhet.

A legfontosabb általánosságban is kimondható feladatok a következők:

 • az allergének felkutatása és megszüntetése,
 • a káros környezeti anyagok csökkentése magunk körül és bennünk,
 • a mikrobiom (bélflóra) helyreállítása,
 • az immunrendszer erősítése (antioxidáns védelem),
 • a helyes életmód és étrend kialakítása.

Az allergiásokra jellemző, hogy nehezen tudják a nehézfémeket méregteleníteni. A nehézfémekről és azok kivezetéséről itt olvashatsz bővebben.

Pollen allergiásoknak jó hír, hogy a hírlevelemre feliratkozóknak hírlevélben küldök konkrét táplálkozási tanácsokat, illetve egy jó kis megelőző kúrát is, amit ideje már most elkezdeni.

Lelki okok

Végül, de nem utolsósorban ne feledkezzünk meg az allergia lelki oldaláról sem!

Minden allergént nézhetünk szimbolikusan is. Nem az “anyagra” vagyunk allergiásak, hanem az azzal jelképesen összefüggő lelki területre.
Az allergia mindig valamiféle elhatárolódást jelent, valamilyen elválasztási konfliktust. Valamilyen fel nem dolgozott, elszenvedett, nehéz elszakadást jelent.

Sokszor pont az adja a megoldást, amire azt gondoljuk, hogy allergiások vagyunk.

Pl. nagy valószínűséggel nem a macskára és a macskaszőrre vagyunk allergiások, hanem pl. a macska elszakításától elszenvedett konfliktus a probléma forrása.

Mindig mindent egyedileg szükséges megvizsgálni. Itt csak általánosságokat tudok leírni. Az, hogy kivel mikor, pontosan mi történt, mit élt meg, milyen érzelmi reakciókat okozott ez nála, az teljesen egyéni, egyénileg visszafejtendő, megértendő és feldolgozandó.

Bővebb információért és egyedi megoldásért kérlek, kérj időpontot!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.