Élvezetes böjt

testi-lelki-szellemi-meregtelenites

3. rész

LELKI MÉREGTELENÍTÉS

A fizikai jellegű méregtelenítésnek az a hátránya, hogy bár valóban kiürülnek a szervezetből a méreganyagok, a lelki okok megszüntetése nélkül kis idő múlva ismét jelentkeznek a “mérgezési” tünetek.  

A mérgeket a tudatban is semlegesíteni kell, hiszen a lelki okot, a lelki mérgeket nem szüntette meg egy léböjt kúra, vagy egy másféle méregtelenítő eljárás.

A test tisztulása hozza magával a tudati tisztulást is, ezért a méregtelenítés időszaka a legmegfelelőbb időszak a lelki tisztulásra is. Sokkal befogadóbbá teszi az embert, nagyobb hatékonysággal működnek a különböző módszerek, mivel a fizikai korlátok megszűnnek.

Amikor böjtölünk érdemes megfigyelni, hogy mennyire ragaszkodik testünk a különböző szokásaihoz. Ez megmutatkozhat pl. abban, hogy szinte hisztisek leszünk, ha megvonunk magunktól bizonyos ízeket, ételeket, vagy csupán az, hogy nem rendszeresen, asztalnál étkezünk, vagy nem a megszokott mennyiséget. Sokszor nem az éhséggel van baj, mert éhesek nem vagyunk, csak a szokásaink rabja. Amikor a megszokott rutin felborul, jó ha tudatában vagyunk annak, hogy a böjt milyen mentális és érzelmi hatásokat válthat ki. Nagyon sokat tanulhatunk önmagunkról, kifejezetten jó önismereti módszer, ha a böjtöt nem korlátozzuk csak az étel és ital elvonására vagy drasztikus csökkentésére, hanem lehetőséget adunk magunknak, hogy leküzdjük rossz szokásainkat, gondolatainkat. Ugyanakkor fejleszthetjük akaraterőnket és kitartásunkat.

Gyakoroljuk a böjt alatt a türelmet, a megbocsátást, az elfogadást és a feltétel nélküli szeretetet! Így a tisztulási folyamat nem korlátozódik a fizikai és szellemi síkra, hanem lelki szinten is meghozza a gyümölcsét.

A legtöbben képtelenek vagyunk megbocsátani. Talán azt gondoljuk, vagy mondjuk, hogy megbocsátottunk, de a tudatalattinkban tovább él a harag és ez mérgez minket. Minden betegség okozója: a méreg, a savasodás, a harag, a félelem….

Érdemes megszabadulni minden olyan negatív érzéstől, mint a stressz, gyűlölet, bűntudat, harag, irigység, félelem.

A böjt teszi leginkább lehetővé, hogy megtaláld a magad útját!

Méregtelenítés segítése lelki szinten

 • Az energiaáramlás élénkítése egészen biztosan segít: masszázs, akupresszúra, akupunktúra, reflexológia, hangmasszázs…. Ha ugyanis elzáródnak bizonyos meridiánok, – ez a meridiánblokk, – akkor a létfontosságú információk továbbításában zavar áll be. Ezért minden olyan gyakorlat, ami harmonizáló hatású, támogatja a méregtelenítési folyamatokat. Ilyen a jóga, 3-1-2 meridián torna, a csi-kung, taj-csi, különböző légzőgyakorlatok...
 • Heti 1x legalább ventilláljunk egy fél órát! Párok között, barátok között ez nagyon jól működhet, de erre jó akár egy coach is.
 • 1 rossz mellé tegyünk mindig 3 jót!
 • Villám relaxáció, valamint vizualizációs technikák és légzéstechnikák használata.
 • Meditáció.
 • Izzasztókúra.
 • Elvonulás.
 • Ho’oponopono módszer

A teljes tisztuláshoz nyugalomra van szükség! Ezért lehet jó pl. egy elvonulás.

MÉREGTELENÍTÉS SZELLEMI SZINTEN

Ha a fejünkben nincs rend, a lelkünkben sem lesz és a testünkben sem.

Érdemes hát valahol itt kezdeni, de legalábbis kiegészíteni a böjtöt az alábbiakkal.

 • Szellemi böjt: nincs telefon, nincs internet, nincs TV, nincs beszélgetés.
 • Helyette: olvasás, elcsendesedés, jelenlét gyakorlatok, jelenlét meditáció, “szemét kidobás”, gondolataink megakasztása.
 • Izzasztókunyhó.

A testi, lelki, szellemi szinten együtt kezelt böjt a CSEND ELVONULÁS: 1 hét fizikai böjt + nincs telefon, nincs internet, nincs beszélgetés. Érdemes kipróbálni! Újjászületsz.

És egy rövid részlet az egyik kedvenc filmemből, “A békés harcos útja” című filmből:

Dobd ki a szemetet Dan, mert a szemét az, ami elválaszt az egyetlen dologtól, ami számít, a jelentől, itt és most. Ha majd igazán a jelenben fogsz élni, meglepődve tapasztalod majd, hogy mi mindenre vagy képes és hogy mi minden sikerül.”

A böjtre való felkészülés és levezetés

A böjt, vagy a méregtelenítés sikere mindig attól függ, hogy mennyire vagy kész testben, lélekben, szellemben a pozitív változásra.

A böjtre való lelki felkészülés elengedhetetlen pillére a sikernek. Ha nem készülsz fel, ha nincs célod, valószínűleg nem fogod végigcsinálni. Tűzzél ki célt magad elé, hogy mikor akarod kezdeni, mennyi ideig fogsz böjtölni, mi is az igazi célod vele, mitől akarsz megszabadulni, mit szeretnél elengedni érzelmi szinten! Hangolódj rá lelkileg is! Tervezz a böjtre hangoló programokat előtte, alatta és utána is. TV nézés helyett inkább könyv olvasást javaslok, sok sétát, tartalmas beszélgetéseket, esetleg meditációt, mozgást. Ezek mind segítik a lelki felkészülést és a böjt alatti esetleges nehézségek kiküszöbölését.

A böjtre való fizikai felkészülés és levezetés legalább olyan fontos, mint maga a böjt. Előbbi azért, mert enélkül nem bírjuk ki a 3-4-x napos böjtöt, csak kínlódás lesz belőle, hiszen sokkoljuk a szervezetünket a hirtelen megvonásokkal. Utóbbi pedig azért, mert csak fokozatosan szabad visszatérni a nehéz, szilárd ételek magunkhoz vételéhez. Hagyjunk mindkettőre legalább annyi időt, amennyi maga a böjt ideje.

Böjt előtt már egy héttel ne együnk húst, ha lehet, hagyjuk el az alkoholt, a cukrot, kávét, cigarettát és a nehéz, zsíros ételeket. Együnk egyre könnyebben emészthető fogásokat, míg az utolsó napon már csak pépesített ételeket fogyasszunk.

Tervezés: mikor, hogyan, mit, mennyi ideig

naptar-tervezesJól tesszük, ha a tavaszt méregtelenítéssel indítjuk. Hogy miért éppen tavasszal? Egyrészt mire kezdődik a tavasz valószínűleg teljesen lemerülnek a tartalékaink, másrészt pedig a HKO (hagyományos kínai orvoslás) szerint éppen tavasszal éri el a csúcspontját a máj és az epe tisztító funkciója, így ilyenkor sokkal hatékonyabban képes a máj a szervezetünket megtisztítani a különféle méreganyagoktól.

A méregtelenítést mindig fogyóholdkor kezdjük, közvetlenül telihold után! 

Én legalább egy évben kétszeri méregtelenítést/böjtöt javaslok, egyet tavasszal és egyet ősszel. Vannak, akik minden hónapban rögtön telihold másnapjától egy pár napos méregtelenítést tartanak. Ha ez rendszeres, akkor nagyon jól tud működni. Én is szeretem ezt a megoldást.

Nem mindegy, hogy milyen típusú méregtelenítésre, böjtre készülünk. Ennek megfelelően kell a szervezetet felkészíteni időben, lélekben és tápanyagban. Én itt most nem tudok mindenre részletesen kitérni, mert abból lassan egy könyv születne.

Nem mindegy mennyi ideig csináljuk, hiszen van, aki először méregtelenít, na de pláne böjtöl és van aki már rutinos motoros. Aki először böjtöl, annak rendes felkészülés és levezetés mellett sem ajánlok 3 napnál hosszabb böjtöt. Inkább kezdje egy 1 napos böjttel.

A méregtelenítés sorrendje

A méregtelenítésnek megvan a maga menete, sorrendje. Nem mindegy hogyan fogunk hozzá, hiszen a szervezetet fel kell készítenünk a fokozottabb méreganyag kiürítésére. Közben nem kell éheznünk, ehetünk, csak jó, ha figyelembe vesszük a fent leírtakat, mert így megkönnyítjük a szervezetünk dolgát.

Az sem mindegy hogyan csináljuk. Persze millió ötlet van fent a neten, én is írtam párat, de az igazi sikert akkor fogod elérni, ha ez is, mint minden, rád van szabva. Mindenkinek van egyéni problémája, esetleg valamilyen betegsége, amit érdemes figyelembe venni a méregtelenítés megtervezésénél. Vannak teák, módszerek, amiket szeretünk, vannak, amiket kevésbé. Választék van bőven. Recept is, a lényeg a megfelelő módszer kiválasztása.

Személyre szabott méregtelenítésért kérlek, kérj időpontot és minden részletet megbeszélünk, hogy a méregtelenítés, vagy akár a megterhelőbb böjt ne kínlódás, hanem élvezet legyen. A legjobb, ha egy állapotfelméréssel kezdjük a méregtelenítést, hogy lássuk, hol milyen méreganyagok vannak lerakódva.

Igen, mert a böjt lehet élvezetes is. Így eléred a kitűzött célodat és utána boldogan, feltöltődve, energikusan térhetsz vissza a hétköznapokba a következő böjtig. Mert így biztosan lesz következő.

nyil-1-vissza

nyil-2-vissza

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.