Tisztító növények a lakásban

tisztito novenyek a lakasban

“Itt van az ősz, itt van újra.” Egyre kevesebbet vagyunk kint, egyre kevesebbet szellőztetünk. Pedig a lakásunkban, pláne a munkahelyünkön nagyon sok kárt okozhat a „nem tisztított levegő” folyamatos belélegzése.

Bizonyos festékek, építőanyagok, ragasztók, lakkok, műanyagok, tisztítószerek, nyomtató tinták, a bútorokhoz használt rétegelt-, illetve farostlemezek az egészségre kártékony hatású anyagokat – például benzolt, formaldehidet, triklóretilént bocsáthatnak ki a környezetükbe.

Ezek az anyagok hangulatváltozást, bizonyos koncentrációban testi tüneteket (szemgyulladás, fejfájás, bőrirritáció, hányinger stb.) okozhatnak. Ezek a tünetek olyan gyakoriak lettek a nagyvárosok lakói – különösen az irodákban dolgozók – körében, hogy nevet is kaptak: ez pedig a beteg épület szindróma (sick building syndrome, röviden SBS).

Mit tehetünk ellene?

tisztito novenyekA megoldás viszonylag egyszerű.

Egyrészt eljöhetsz egy állapotfelmérésre, ahol kimérem, hogy melyik szervedet milyen méreganyag terhel. Aztán pedig adok javaslatot a kivezetésükre.

Másrészt pedig a  zöld növények a lakásban, az irodaépületben az egészséges, jó levegő hozzájárulói, hiszen napközben oxigént termelnek, vagyis a széndioxidot oxigénné alakítják át. Éjszaka azonban a folyamat megfordul, tehát a hálószobában, gyerekszobában ne vigyük túlzásba a növények mennyiségét, illetve olyan növényeket tegyünk a hálóba, amelyek éjszaka termelik az oxigént.

A zöld növények még arra is képesek, hogy megvédjenek minket a különböző mérgező anyagoktól. Egyes szobanövények kifejezetten alkalmasak arra, hogy kiszűrjék a lakás levegőjéből azokat a káros anyagokat, melyek veszélyt jelentenek az egészségünkre nézve. Amerikai kutatások bizonyították, hogy a fotoszintetizáló növények nem csak a széndioxidot képesek kiszűrni a levegőből, hanem számos mérgező vegyületet is, mint például a fent említett benzolt, vagy a formaldehidet. A levegő tisztítására nem csak a zöld leveleik segítségével képesek, hanem a talaj baktériumflórája és a gyökérzet is fontos szerepet játszik. Ezért figyeljünk arra, hogy a virágok alatt a föld ne legyen penészes, és évente, 2 évente ültessük át őket friss földbe, növekedésüknek megfelelően esetleg nagyobb cserépbe. Ezeknek a különleges növényeknek a levelei felszívják a különböző mérgező anyagokat, eljuttatják azokat a gyökerekbe, ahol a mikrobák tápanyaggá alakítják őket a növények számára. Ráadásul a gyökerekből a levelekbe felszívott víz is magába szívja a szennyezett levegőt, és azt a talajba juttatja. Az is fontos, hogy tartsuk tisztán a növények levelét, hogy hatékonyan végezhessék munkájukat.

Ezekből a csoda növényekből elegendő tíz négyzetméterenként egyet elhelyezni. Természetesen minél nagyobb a fotoszintetizáló növényünk, annál hatékonyabban tisztítja a levegőt a mérgező anyagoktól.

Nézzük meg helységenként milyen növényt érdemes elhelyeznünk az egészségünk érdekében!

A hálószoba őre az orchidea és az anyósnyelv

dendrobium orchidea

Itt pihenünk, alszunk, regenerálódunk, így egyáltalán nem mindegy, hogy az éjszaka folyamán milyen levegőt lélegzünk be. Az ágy elhelyezkedésén, az esti szellőztetésen és az elektroszmog megszüntetésén kívül tehetünk az ágy mellé bizony egy virágot is.

Az orchidea és az anyósnyelv is éjszaka termeli az oxigén nagy részét, ezért a legjobb őket a hálószobában tartani.

A feng shui szerint az orchidea erősíti az energiákat és javítja a lakásban élők életét. Virágainak illata megnyugtatja az elménket és javítja a kedélyállapotunkat. A képen látható dendrobium orchidea semlegesíti az acetont, a formaldehidet és a kloroformot.

anyosnyeelv

Az anyósnyelv (szobai szanszeviéria) pedig a benzol és formaldehid megkötésére is kifejezetten alkalmas. A növényt az egészségünkre gyakorolt pozitív hatásai miatt javasolják a hálóba: jót tesz a légző–, és immunrendszerünknek, csökkenti a magas vérnyomást és a fejfájások gyakoriságát. Gyorsan és könnyen növekszik, nagyon szívós, olyan helyen is megél, ahol esetleg más növény tönkremenne. Az ablaktalan fürdőszobák nagyszerű választása is lehet, hiszen sötét helyeken is jól él.

Nappaliba pálma, szobai futóka, vitorlavirág

A nappaliba tegyünk minél többféle pálmát.

Az aranypálma az egyik legjobb növény a levegőben lévő toxinok semlegesítésére. Szereti a páradús környezetet, így a nagy hőségben mindenképpen figyeljünk arra, hogy naponta permetezzük a leveleit. A kavicsos tálca, vagy agyag granulátum is sokat segít. A tűző napot nem bírja, de a fényt szereti.

vitorlavirag

A botpálma a második leghatékonyabb detoxikáló növény, a legalkalmasabb a tisztítószerekben lévő ammónia hatástalanítására. Rendkívül alkalmazkodó növény és bírja a száraz, vagy akár nyirkos helyet is.

A bambuszpálma nedvesíti a központi fűtéses belső terek levegőjét, és hatásos a trikloroetilén, a benzén és a formaldehid ellen. A nedves környezetet, de nem túl vizes talajt és sok napsütést szeret. Igen nagy helyet foglal, ha elkezd nőni, úgy hogy gondoljuk meg hová szánjuk.

Az areca pálma szintén a nappali szobanövénye, ugyanis napközben rengeteg oxigént termel, ezen kívül kellemesen párássá teszi a levegőt, és képes kiszűrni a szennyező anyagok egy részét. Télen annyira hatásosan fenntartja a páratartalmat, hogy akár ki is kapcsolhatnánk az elektromos párásító gépet, ha lenne.

Szcindapszusz (szobai futóka) a formaldehid és más illékony szerves vegyületek eltávolításának a specialistája.

A vitorlavirág azoknak való, akik nem értenek a kertészkedéshez. Tökéletes levegőtisztító növény, egyszerűen szaporodik és igénytelen.

Dohányosoknak diffenbachia és krizantém

diffenbahiaAki otthon dohányzik, – ha már nem szokik le és nem megy ki a lakásból, – legjobban teszi, ha buzogányvirágot, azaz dieffenbachiát ültet a közvetlen környezetébe. A növény kifejezetten szereti a dohányfüstöt, ráadásul nagy levelei hatékonyan eltávolítják a benti levegőszennyeződéseket, néhány faj eltávolítja a formaldehidet és a xilolt is a környezetéből. Túlélő alkat, a sötétben is elél, a locsolás hiányát sem sínyli meg.

A krizantém, vagy margitvirág azonkívül, hogy csodaszép növény, képes eltávolítani a benzolt a környezetéből, amiről tudjuk, hogy rákkeltő és sok dohánytermék is tartalmazza, tehát célszerű lenne, ha minden dohányzó háztartásban tartanának egy ilyen növényt.

A fürdőszobába boston páfrány és törpebanán

boston pafranyA fürdőben mindig sok a pára, így ide párakedvelő növényeket tegyünk, azok közül is a például a boston páfrányt, ami rendkívül jó levegőtisztító. A tesztek során a boston páfrány bizonyult a leghatékonyabbnak a formaldehid eltávolításában. Sokkal többet távolított el óránként, mint az összes többi növény. A növény még a nehézfémeket is eltávolítja a földből, mint például a higanyt vagy az arzént. Tekintettel arra, hogy nagy mennyiségben termel illóolajokat, flavonoidokat és egyéb hasznos vegyületeket, a boston páfrányt a fürdőszobán kívül elsősorban olyan hálószobákba javasoljuk, melynek lakói nehezen birkóznak meg a stressz káros hatásaival.

A törpebanán szintén jó választás, ráadásul egzotikus megjelenése miatt mutatós dísze lehet a nem túl kicsi fürdőszobának. Magassága elérheti a 1,5 – 1,7 métert, törzse szélessége akár az 1 métert is. Rózsaszín-narancssárga gyönyörű virágai látványnak sem utolsók. A törpebanánnak sok fényre, tápanyagban dús földre, rendszeres langyos vízzel való öntözésre van szüksége, de ne locsoljuk túl, mert azt nem szereti. A nyári időszakban párára is szüksége van, ilyenkor a leveleire is permetezhetünk vizet. A télen csak óvatosan locsoljuk, a leveleit ne érje víz. A 25 fok körüli hőmérsékletben nő a legszebben, a huzatot és a hideget nem viseli jól.

A tulipánhagyma semlegesíti a xilént, a formaldehidet és az ammóniát, melyeket mind a hagyományos tisztítószerekkel pumpálunk a levegőbe.

Dolgozószobába sárkányfa, gerbera és szobafutóka

sarkanyfa

Léteznek olyan szobanövények, amelyek furcsa módon a számítógép közelében érzik magukat a legjobban. A sárkányfa (dracena) például ezek közé tartozik, hiszen nemcsak a toxinokat semlegesíti, de szereti a monitor fényeit is. A dracéna nagyon jól eltávolítja a formaldehidet, sőt még a xilént is lebontja. Ezért a dolgozószobán kívül főleg az újonnan szőnyegezett, bútorozott helységekbe valók, ahol a formaldehid mennyisége még nagyon magas. A növény szereti a vibráló fényt, de a közvetlen napot nem. Tavasszal és télen végig locsolni kell, de a köztes időben hagyni kell, hogy a földje picit kiszáradjon.

A gerbera a színeivel, formájával jókedvre derít minket, és szintén hatásos a mérgek ellen.

A márványos szobafutóka könnyen kezelhető növény, a sötét sarkokban is jól megél, még akkor is, ha alig kap természetes fényt. Ráadásul kitűnően hasznosítja az emberre káros formaldehidet.

Kályhák, kandallók, nyílt égésterű kazánok mellé csüngő csokrosinda

zoldikeTanulmányok szerint abban a helységben, ahol sok csüngő csokrosindát, más néven zöldikét helyeztek el, a szénmonoxid és a nitrogén-dioxid tartalom 24 órán belül lecsökkent szinte nullára. A zöldikét oda tegyük, ahol a szénmonoxid nagy valószínűséggel koncentrálódik, mint például a kályhával, kandallóval fűtött szoba, vagy a gáztűzhellyel felszerelt konyha, esetleg ahol a gázkazán van.

Kezdő kertészkedők kedvelt növénye a zöldike, mert szinte elpusztíthatatlan.

Gyógyító szobanövények

Ha nagyon kiszáradt a levegő a lakásban és még be is pállott, akkor az angol vadborostyán a jó megoldás. Azoknak, akiknek allergiájuk vagy asztmájuk van, adhatnának egy esélyt az angol vadborostyánnak. Tanulmányok szerint a levegő penész tartalmát 12 óra alatt 94%-kal csökkenti.

aloe veraAz aloe vera hatásos a formaldehid eltávolításában. Emellett ez a növény híres a gyógyító hatásáról is, több mint kétszáz hatóanyagával az aloe vera szinte egyedülálló a növényvilágban. Tartalmazza a teljes vitaminskálát, több mint húszféle létfontosságú ásványi anyagot, nyomelemet, különböző szacharidokat, aminosavakat, és különböző enzimeket. Az aloe gondozása egyszerű, sok napfényre, melegre, huzatmentes helyre és minimális öntözésre van szüksége. Elég csak néhány hetente megöntözni, majd hagyjuk, hogy a földje teljesen kiszáradjon, mielőtt újra megöntözzük.

Összefoglalva a lakásban lévő növények nem csak szebbé, otthonosabbá, de egészségesebbé is teszik környezetünket, életünket. Nem árt, ha a munkahelyünkre is viszünk néhány zöld növényt, hiszen itt a nyomtatópatronok, a ragasztók és más károsanyag-kibocsátásra kész kellékek fokozott veszélyt jelentenek az egészségünkre nézve. Érdemes hát elbíbelődni 1-2 konkrét, tudatosan választott növénnyel. Ha tudjuk, hogy hogyan kell őket gondozni, akkor már igazán nem igényelnek túl sok törődést.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.